Există o diferență majoră între copiii de ieri și copiii de astăzi, generația bunicilor noștri și generația noastră, și anume, apariția unui fenomen care a rezidit fundația vieții și modul cum o trăim: tehnologia. Aceasta a reprezentat mai mult decât un pas în evoluție, a fost un salt. Consider că ruptura dintre generații a devenit mai mare decât a fost vreodată.

Dacă am compara acum copiii de ieri cu copiii de astăzi, am putea spune că ceea ce ne face diferiți la bază este accesibilitatea la informație, iar poate lucrul cel mai important este ușurința comunicării.

Comunicarea cu cealaltă parte a globului este atât de întâlnită. Este, mai bine zis, ceva care nici măcar nu mai impresionează. De multe ori, trecem cu vederea peste acest lucru, când el constituie unul dintre motivele pentru care lumea de acum este așa cum este.

O urmare aparent insesizabilă este ușurința de a empatiza cu celelalte națiuni.

Nu se mai pune problema unei cenzuri făcută cu ușurință. Înainte, o altă țară și poporul său erau reprezentați așa cum propriul tău guvern dorea. Dacă ziarele spuneau că acei oameni din țara X sunt în felul Y, acest lucru era interpretat drept adevărat. Acum, este aproape imposibil, pentru că avem imagini destul de clare care să reflecte realitatea universală.

Vedem dezastrele, problemele, bucuriile și multe altele, ca și cum am fi acolo.

Țările nu mai sunt izolate, luptând doar pentru ele. Tehnologia a reușit să încurajeze oamenii să fie mai uniți, să îi împingă spre înțelegere reciprocă, lucru deosebit de important pentru copiii din ziua de astăzi. În rândul acestora, tehnologia pare să fi devenit un ,,privilegiu”, aspect pe care părinții îl accentuează. Ai putea lăsa un copil toată ziua pe telefon pentru a nu te deranja, iar asta bănuiesc că fac majoritatea părinților. De aici se naște întrebarea dacă tehnologia este cu adevărat benefică. Este, probabil, unul dintre cele mai bune lucruri create de oameni, însă gestionarea reprezintă, de fapt, problema.

Copiii ar trebui lăsați să trăiască în viitor, dar într-un viitor responsabil.

Tehnologia este ceea ce a rupt copiii de ieri de copiii de astăzi. Este motivul în sine pentru care putem trasa o linie între aceste două categorii, știind exact la ce ne referim. Schimbări majore au avut loc și vor mai fi multe, de altfel. Cum descoperirea hârtiei a inovat accesibilitatea la educație, astfel schimbând lumea, așa și tehnologia oferă omenirii posibilitatea de a descoperi noi căi spre viitor.

Autor: Bianca Bândilă