Andreea Drilea
Andreea Drilea

Interviu cu Andreea Drilea – merită să faci sacrificii pentru visul tău? Fotografia nu mai este de mult un simplu hobby, ci o realitate culturală, estetică și economică cu implicații diverse în viața oamenilor. Unii retrăiesc amintirile cu persoanele dragi, prin expunerea imaginilor pe hârtia specială pentru fotografii, în timp ce profesioniștii, dar și amatorii, își formează sau o au deja, însă doresc să o fructifice, o pasiune despre care alții ar spune că este ușor îndreptată spre nebunie.

Așa cum am menționat și în articolul anterior, de curând am vrut să învăț mai multe despre arta fotografică. Cum puteam altfel decât cu ajutorul unui profesionist?

În timp ce dădeam scroll pe facebook am observat un anunț al unei pagini: ISEE shooting science, era vorba despre un curs gratuit susținut de doamna Andreea Drilea. Cum din cauza pandemiei, planurile tuturor au fost date peste cap, acest curs s-a ținut online, și avea în cuprins, bazele fotografiei, împărțite în 4 email-uri și eBook-uri. În fiecare email există și o temă specifică fiecărui eBook, pe care trebuia să o predai în termen de 2-3 zile, până apărea celălalt.

După terminarea cursului am avut ocazia să primesc și alte email-uri de la profa, în care se regăseau sfaturi atât pentru profesioniști cât și pentru cei care abia învață. Ce mi se pare cel mai frumos este faptul că oricând am o nelămurire, sau vreau să cer o părere cu privire la niște fotografii, profa este foarte deschisă și ne ajută mereu, bineînțeles și în limita timpului ei disponibil.

Faptul că ne este ca o prietenă și este deschisă cu noi m-a încurajat să îi ofer invitația de a-i lua un interviu:

1. Ce înseamnă fotografia pentru dumneavoastră și ce trecut aveți în legătură cu acest domeniu?

Eu sunt Andreea Drilea, iar cei mai mulți prieteni îmi spun Profa. Lucrez în domeniul fotografic de mai bine de 15 ani. Am acumulat experiență ca fotograf, profesor și formator, apoi graphic designer, iar de 5 ani lucrez ca Art Director într-o agenție de advertising. Am format sute de fotografi și am predat arta fotografică atât în învățământul de stat, cât și în mediul privat, în prezent la ISEE shooting science.

Sunt fotograf acreditat și formator din pură pasiune, motiv pentru care mi-am dezvoltat cunoștințele în domeniu, în permanență. Am la activ zeci de cursuri și webinarii despre fotografie, arte vizuale, design și marketing.

Pentru mine, fotografia este modul prin care m-am cunoscut și prin care transmit mesajul real despre cine și ce suntem. Fotografia este despre a comunica valoare, pentru cei ce au nevoie de munca noastra, a fotografilor.

2. Când v-ați gândit să profesați în acest domeniu și cum ați început această „afacere” cu mini  – școala de fotografie gratuită?

În 2004 am terminat Facultatea de Arte Vizuale, secția pictură de șevalet. Până în acel moment aveam acumulați 12 ani de școală în domeniul artelor vizuale și alți 4 ani în muzică și pian. Cu alte cuvinte, toată copilăria și adolescența mi-am petrecut-o într-un mediu artistic, boem la inceput cu multă literatură citită, partituri studiate, albume de artă rasfoite și istoria artei învățată aproape pe de rost. Apoi, cu timpul, totul a devenit din ce în ce mai creativ. Trecând prin acei ani de școală am realizat că, de fapt, pictura, grafica, fotografia etc. sunt unelte cu ajutorul cărora se produc imagini de impact, cu mesaj creativ și cumva asta m-a ajutat să evoluez artistic.

Imediat după facultate am intrat direct învățământ și devenisem profă de desen, predând în școli și licee arte vizuale. Cam 6 ani am tot predat pictură și desen, iar în paralel țineam cursuri de artă fotografică la Școala populară de arte din Brașov. Apoi, în 2010, am decis să creez un curs de fotografie ce să ofere întreaga experiență viitorilor fotografi. Astfel am fondat atunci ISEE shooting science.

Îmi doream să ofer oamenilor informații și cunoștințe valoroase, precum și educație fotografică.

Iar ISEE shooting science este instrumentul prin care transmit mai departe pasiunea mea pentru fotografie și imagine. Am înființat cursul ISEE shooting science în 2010, iar prin el ofer sprijin celor interesați, pasionați și/sau talentați în fotografie. Sprijin oamenii să se exprime prin imagini, le dau curajul să se expună cu asumare și să-și ducă mesajul către cei ce au nevoie de servicii precum fotografia creativă. Dorința de a împărtăși tot ce acumulasem pe parcursul vieții mi-a dat puterea de a renunța la un post sigur în învățământ și de a crea ceva inedit. Ceva ce știam sigur că au nevoie fotografii pentru a progresa și pentru a se dezvolta fotografic.

Am cunoscut foarte mulți oameni în acești 15 ani, i-am învățat tot ce știu eu despre fotografie, de la tehnică la imagine și apoi la concept și creație. Probabil au învățat de la mine ce înseamnă să ai pasiune în ceea ce faci și cum să o aplici și să te folosești de ea pentru a progresa continuu. Și mai mult ca sigur, ne-am câștigat ca și prieteni.

3. Care au fost așteptările dumneavoastră cu privire la această școală, și această pasiune? Vi le-ați întrecut? Dar așteptările celorlalte persoane din cercul dumneavoastra social?

Probabil cele mai concrete dovezi sunt mărturiile celor ce mi-au fost cursanți.

„Pentru mine ISEE a fost o experiență minunată. Am învățat teoria punând în practică, nu doar citind. Am aflat secretele unui aparat de fotografiat „profi”, am avut ocazia să particip la mai multe ședințe foto cu modele, hairstylist, makeup artist și toate cele. Am învățat să prelucrez imagini, asta ambalat într-o atmosferă caldă, cu oameni tare tare faini, calzi, constructivi, creativi, amuzanți etc.

Profa e energică, creativă, entuziasmată de ceea ce face, se vede pasiunea și o transmite mai departe. Recomand cu drag oricui, indiferent de traseul pe care îl are în viață!”

Sabrina C.

„ISEE a fost locul în care mi-am dat seama cat de greu este să faci o fotografie bună, cum trebuie să gândești un cadru și cum trebuie să interacționezi cu modelul.”

Sorin A.

„ISEE îți pune la dispoziție tot ce ai nevoie: teorie, multă practică, foarte multă răbdare, multă distracție și nu în ultimul rând, o profă bestială!”

Ramona G.

„Mulțumim Andreea Drilea pentru tot. A fost într-adevăr un curs în care am învățat multe despre fotografie, dar mai ales ne-am distrat copios.”

Diana M.

„Bună Profa’

Nici nu pot exprima în cuvinte bucuria și ce sentimente mă încearcă pe mine când primesc mail de la tine (îmi bate inima tare, tare de fericire) și bineînțeles că iar o să-ți mulțumesc pentru tot ceea ce face și pentru răbdare și timpul acordat! Cu riscul de a mă repeta ești cea mai tare profă’, cred că nu este zi în care să nu vorbesc despre tine și cursurile tale! Îți mulțumesc că de fiecare dată îmi spui ce greșeli fac, contează enorm pentru mine! Te îmbrățișez și te pup cu drag.

The Best Profa’”

Roxana A.

Adevărul este că nu am avut așteptări la început. Aveam nevoie să testez printr-un proiect pilot, să văd că funcționează și abia când mi-am demonstrat că am luat cea mai bună decizie să înființez această școală, am început să am pretenții de la mine. Cu fiecare zi care trece sunt cu un pas mai sus.

Cursanții mei sunt extrem de mulțumiți de evoluția lor, familia mea este mândră de mine, prietenii mă susțin și mă încurajează să merg mai departe și cumva îi văd că se străduiesc să mă convingă că e bine ceea ce fac. Evident că și încrederea în mine e cu totul alta decât era în urmă cu 10 ani.

4. Ce proiecte și evenimente viitoare vreți să desfășurați în cadrul acestei școli de fotografie?

Deși pandemia ne-a dat peste cap și ne-a stricat ritmul, pentru mine scoala ISEE shooting science trebuie sa continue. Sunt mult prea mulți cei ce au nevoie de îndrumare și educație vizuală. Ar fi chiar păcat să mă opresc aici. Simt că am această responsabilitate de a oferi lumii din cunoștințele mele.

O dată foarte importantă pentru ISEE shooting science este cea de 01 Octombrie 2020 când școala își deschide porțile virtuale și lansează cursul experientiale ISEE rookie, curs live online, curs interactiv unde fiecare viitor fotograf primește toată atenția și susținerea mea personală timp de 5 săptămâni. Sunt cursuri complexe, cursuri de la care nu ai cum sa nu pleci cu lectia invatata din “casă”. În viitorul apropiat mi-am propus să susțin aceste cursuri online cât mai bine și cât mai calitativ.

Iar marele plan este pe un termen mai lung și nedefinit încă. Mi-am propus să creez ateliere de fotografie cu teme specifice, pe care să le susțin în fiecare județ, acolo unde viitorii fotografi își vor manifesta interesul în acest sens. Încă oamenilor le este frică să se expună în grupuri și este de înțeles în situația dată.

Dar sper că la anul să nu mai fie un impediment această situație globală și să reușesc să creez acest ISEE tour. Până atunci, cursurile se desfășoară doar de la București și Brașov. Dar pentru că este online nu prea mai contează unde sunt sediile, ci important este ca el să fie livrat cursantului oriunde s-ar afla el.

5. Care sunt sfaturile pe care le dați celor ce vor să se apuce de o astfel de meserie sau pur și simplu vor să învețe lucrurile de baza în arta fotografiei?

Ah ce intrebare frumoasă. E frumoasă pentru că mi-ai dat ocazia să ofer puțin din ceea ce știu și îmi place să fac.

În primul rând pentru a înțelege arta fotografică este nevoie să ataci două mari arii:

-Partea de tehnică

-Partea de artă și viziune

Una o completează perfect pe cealaltă ca un puzzle, iar împreună cu tine rezultă fotografii cu impact realizate de un fotograf priceput și talentat.

Practic ar fi bine să cunoști care este clasificarea aparatelor fotografice și ce au special fiecare în parte. Apoi să te interesezi despre aparatele DSLR și cele Mirrorless ca să înțelegi care sunt diferențele dintre ele și de ce profesioniștii fotografiază cu ele. Asta te va ajuta să știi ce aparat să îți cumperi când vei fi pregătit. Caută să înțelegi care sunt componentele aparatului foto nu doar pentru a fi informat, ci pentru a face conexiunile între ele și funcționalitatea lor. Vezi care este specificitatea fiecărui obiectiv sau lentilă foto. Doar așa vei știi cum să faci un anumit tip sau stil de fotografie. Învață despre triunghiul de expunere sau cum îmi place mie să-i spun, relația dintre deschiderea diafragmei – timpul de expunere – sensibilitatea ISO. Treci în modul manual fără doar și poate.

Exersează, exersează, exersează având controlul total al aparatului, iar asta nu e posibil decât în modul manual.

Studiază despre expunere și află cum să expui corect. Până unde este limita unei expuneri corecte? Interpretează histograma pentru că îți dă detalii importante despre expunere. Folosește focalizarea automată dar controlată. Învață să focalizezi manual. Studiază și despre lumină și calitatea ei. Observă tipurile de lumină și intensitatea ei. Știai că poți influența culoarea lumini, iar fotografiile tale să poată fi cât mai naturale sau cât mai artistice și cu ajutorul White balance-ului?

Interesează-te despre formatele digitale ale imaginii, despre pixeli și rezoluție ca să știi când și cum să le folosești. Fă-ți o listă cu ce echipament fotografic ți-ar fi de ajutor pentru ca fotografierea în sine să-ți fie ușoară și din ce în ce mai plăcută. Fii atent la regulile de compoziție și aplică-le negreșit în absolut toate fotografiile pe care le faci de acum înainte, fără nicio excepție! Fii creativ și reinterpretează fiecare nouă tehnică pe care o descoperi. Documentează-te despre alți fotografi, vezi ei de ce sunt renumiți? Ce viziune au ei despre fotografie? Cum o abordează?

Descoperă-ți stilul personal!

6. Ce părere aveți despre autocriticarea pentru motivare? Este bine să apelăm la acest lucru, sau depinde de cum privește fiecare lucrurile și cum sunt învățați? Credeți că autocriticarea sau critica constantă a unui profesor ajută?

Autocritica ți-o poți face doar atunci cand deja ai cât de cât niște cunoștințe asimilate și bine implementate. Părerea mea este că dacă ești în stare să îți faci o autocritică obiectivă fotografiilor înseamnă că ai devenit puternic și ai depășit stadiul de începător.

Critica profesorului sau mentorului trebuie să apară abia atunci când este sigur că elevul sau cursantul lui îl v-a înțelege pe deplin. Adică nu i-aș critica fotografiile dacă știu sigur că nu a înțeles sau nu a asimilat informația corect. Mai întâi mă asigur că a înțeles, îl mai supun și la niște teste și abia apoi revin la el cu critica. Iar aceasta se numește critică constructivă. Altfel… Este în zadar.

Răspunsurile profei m-au făcut să mă gândesc, dacă toți am face ceea ce a făcut ea, dacă am risca atât pentru a face un bine, pentru a sprijini oamenii ce doresc să înflorească odată cu pasiunea lor.

Acestea fiind spuse, aș vrea să închei, cu mențiunea că vă așteaptă un alt articol pe această temă, în care vom vorbi despre miturile în fotografie.

Citește aici un alt interviu cu un tânăr pasionat de fotografie.

Autor: Chilcos Sabrina