Facultatea de Filozofie
Facultatea de Filozofie

„Vreau să merg la Facultatea de Filozofie!” – o exclamație la care nu mulți liceeni ajung (spre bucuria părinților, din păcate). Nu e un profil popular, din cauza lipsei desăvârșite de opțiuni când vine vorba de locul de muncă. Are o reputație destul de rău privită. Cu toate acestea, experiența primului meu an la Facultatea de Filozofie a fost una capabilă să lase urme pe un timp mai îndelungat.

Cele două tipuri de studenți pe care îi veți întâlni aici

Experiența mea la această facultate a început, în prima fază, cu ieșirea împreună cu colegii la „suc”. Vă pot prezenta cele două tipuri de studenți pe care cred că îi veți întâlni aici. Pe de-o parte, sunt cei care au ales această facultate dintr-o pasiune, aceștia fiind cei care iau în serios cursurile și își dau interesul pentru tot ceea ce înseamnă această facultate. Pe de altă parte, sunt colegii care au venit pentru a nu sta acasă. Filozofia nu este un profil foarte complicat. În fond, este doar o continuă și lungă poveste, care începe dintr-un trunchi și crește în nenumărate ramuri. Mulți aleg această facultate doar de dragul de a face o facultate. În legătură cu aceste feluri de persoane, pot spune că unii nu vor continua după primul semestru, iar cei mai îndârjiți zic „pas” după primul an.

„Sunteți curajoși că ați venit aici”

După întâlnirea cu colegii am ajuns, ca următor aspect important, să încep să interacționez cu profesorii. Ceea ce am observat aici, cu un anumit nivel de neliniște, este replica doamnelor și domnilor profesori poate puțin prea des întâlnită: „sunteți curajoși că ați venit aici, ați făcut o alegere bună”. Impresia de bravură/alegere bună tinde să își piardă din aspectele pozitive dacă îți este repetat de atât de multe ori acest lucru, dar poate asta era doar problema mea.

Pe lângă acest lucru mai puțin pozitiv, profesorii sunt niște oameni incredibili, îndrăgostiți până peste cap de ceea ce predau și sunt întotdeauna săritori la ideea de a-și împărtăși cunoștințele. Piscina doctoranzilor în filosofie fiind destul de mică în România, șansa de a întâlni nume mari, în acest domeniu, crește. 

Biblioteca este cea mai bună prietenă a studentului la filozofie

Tot în primul an, am ajuns la concluzia că biblioteca este cea mai bună prietenă a studentului la filozofie. Este un profil la care nu trebuie învățat mai nimic, dar trebuie citit. Trebuie lecturat, nu cum ai citi cartea de pe raftul bibliotecii, poate beletristică sau articole de revistă, ci pentru a avea o înțelegere intimă a textului.

Dacă o spun acum, o voi spune întotdeauna: nu toți filozofii sunt buni scriitori. Mulți dintre ei au propoziții grele, folosind „el” într-o afirmație. Dar „el” face referire la trei lucruri diferite, dintre care una e pomenită doar pe la începutul cărții, iar celelalte două sunt lucruri introduse în propoziția următoare. Cred că acesta este un factor care îndepărtează studenții nedoritori în a depune vreun efort. La filozofie, pe lângă simpla lectură, trebuie să depui efort să înțelegi pe cont propriu. Textul te ajută prea puțin (cu mici excepții, bineînțeles).

Experiența la această facultate are aspecte pozitive, dar și negative. Este un domeniu pe care ar trebui să te duci datorită pasiunii, pentru că nu are multe de oferit pe plan material. Trebuie să vrei să afli doar de dragul de a afla, iar apoi, ori să te mulțumești cu ceea ce se poate la noi, ori să cauți a te dezvolta în străinătate, acolo unde filosofia este foarte diferit văzută. 


Autor: Bianca Bândilă