România
România

Aud foarte des ideea că „familia este celula de bază a societații”, dar, tot ce pot spune despre familii, legat de această sintagmă, se rezumă la o concluzie simplă: o societate bolnavă este formată din familii bolnave.

Când ești părinte și crezi că cel căruia i-ai dat viață ar trebui să fie tot ceea ce tu ți-ai dorit să ajungi și nu ai reușit, te înșeli amarnic. Copilul tău nu este un obiect pe care să îl modelezi după bunul plac, el este mai mult decât atât, este normal!

Dragi părinți, ce vreți voi pentru copilul vostru nu este întotdeauna ceea ce-și dorește el să facă sau să devină!

Singurul amănunt pe care îl pierdeți din vedere este și cel mai important: copilul nu vă cere niciodată să fie „vedeta” pe care voi o doriți. Ba chiar din contră, va fi ceea ce își dorește el să ajungă, iar lucrul acesta trebuie să-l înțelegeți!

Trecutul pe care l-ați trăit cândva vă urmărește și în prezent!

Deseori te întrebi ce nu merge bine în relația cu copilul tău, sau dacă ești genul ăla de părinte căruia nu îi pasă de ce crede cel mic, iar cuvântul tău este literă de lege, îmi pare rău să îți spun, dar ai eșuat ca părinte!

Timpul trece, iar multe lucruri se schimbă, la fel și educația, iar mai nou, dacă arunci asupra copilului tău tot ceea ce te deranjează datorită eșecurilor pe care le-ai întâmpinat la locul de muncă, în viața de zi cu zi, sau dorința să îl faci ceea ce ai vrut tu să devii când erai de vârstă lui, atunci astea sigur sunt semne clare ale lipsei de maturitate în comportament și gândire, dar și probe clare ale unui orgoliu orb și prostesc.

Probabil, copilăria pe care ați trăit-o, în care mama sau tata vă reproșau mereu câte ceva și nimic din ce făceați nu era bine, încă vă urmărește și acum. Asta nu înseamnă că trebuie să procedați cu copiii voștri așa cum au procedat părinții voștri cu voi. Diferențele dintre generații există de când lumea și pământul, dar vremurile în care trăim le-au accentuat până la extrem. Acest lucru mai degrabă ne divizează decât ne unește.

La începutul secolului trecut, Freud susținea că erou este cel care se împotrivește autorității tatălui și o înfrânge.

Între părinți și copii există un conflict clasic, de generații. Părinții simt că timpul li se scurge printre degete și că îmbătrânesc, iar șansele lor sunt irosite și proiectează tot ce n-au reușit ei să devină în copilărie, formându-i în anumite tipare, după propriile nevoi! Una dintre cele mai mari greșeli pe care o pot face părinții este cea de a alege liceul, facultatea sau chiar viitorul odraslelor lor.

Dragi părinți, credeți că dacă aveți acest statut sunteți îndreptățiți să continuați cu deciziile în numele copiilor voștri, pe motiv că știți mai bine, fiindcă aveți experiență de viață?

Vă spun cu toată sinceritatea, dragi părinți, modul acesta de a gândi este total greșit și lipsit de responsabilitate. Dacă vă gândiți să și puneți în practică aceste idei ale voastre, ele pot avea consecințe grave: copilul nu va reuși să facă propriile alegeri, deoarece trăiește cu un viitor impus, devenind mai târziu un adult frustrat, neîmplinit, care își va detesta jobul și posibil viața…

Părinții care aleg școlile, facultățile și domeniile de studiu ale propriilor odrasle, se bazează pe expresiile clișeice „Du-te la facultatea X, că e de viitor” sau „Cu facultatea Y mori de foame” sau „Fă-te Z că am auzit că se câștigă bine”, care de cele mai multe ori nu au fundamente solide în ceea ce privește cunoștințele și aptitudinile tânărului.

Un părinte cu scaun la cap și care își cunoaște copilul, înțelege faptul că are o personalitate și o gândire diferită.

De aceea, dragi părinți, copilul vostru nu va fi nici doctor, nici avocat, pentru că asta vă doriți voi, iar asta este perfect normal!