27 septembrie
27 septembrie

27 septembrie: Ce trebuie să faci în secțiile de vot? 27 Septembrie este ziua în care te votul tău contează, prezența ta la vot având o importanță de nedescris în cuvinte, tocmai de aceea este important să mergi la vot și să îți aperi drepturile. Poate vei vota pentru prima dată sau poate ai mai votat, dar indiferent de acestea, în acest articol îți voi prezenta care sunt pașii prin care se votează, pornind de la regulile de combatere a virusului Covid-19.

Cum se votează la locale și care sunt noile reguli împotriva Covid-19?

Duminică între orele 7 și 21 secțiile de votare vor fi deschise pentru cetățeni, astfel pentru a putea vota vei avea nevoie de unul dintre următoarele:

  1. Buletinul de identitate
  2. Cartea electronică de identitate
  3. Cartea de identitate provizorie
  4. Pașaportul diplomatic
  5. Pașaportul de serviciu
  6. Carnetul de serviciu militar

Accesul în secție se face doar cu mască și unul dintre documentele de identificare prezentate mai sus.

Odată ajuns la secție ți se va lua temperatura, dar indiferent de temperatura pe care o vei prezenta, vei avea dreptul de a vota. Mai apoi va trebui să te dezinfectezi. În secție se intră cu mască și trebuie să păstrezi distanța socială.

După ce intri în sala de vot îți pui cartea de identitate pe scanner, îți vei scoate masca pentru identificare într-un timp scurt, mai apoi pui buletinul pe masa comisiei pentru a putea fi citit, semnezi lista și vei primi ștampila și buletinele de vot.

Odată intrat în cabina de vot:

Vei avea patru buletine de vot sub următoarea formă:

În București: pentru primarul general, pentru primarul de sector, consiliul general, consiliul local (de sector). Se poate vota pentru partide diferite pe buletine de vot diferite.

În restul țării: pentru primar, pentru consiliul local, consiliul județean, președintele consiliului județean.

Pentru un vot valid se poate vota în interiorul unui singur patrulater, dar și dacă va fi puțin înafara patrulaterului se va considera valid.

Dacă vrei să afli mai multe pe această temă, dă click aici!

De asemenea, vei avea și 4 urne care vor fi denumite, dar chiar dacă greșești și adaugi votul într-o urnă diferită, votul tău nu va fi anulat.

După tot acest proces îți iei buletinul și aplici pe el autocolantul cu dovada că ai votat. Duminică ieși din casă și mergi la vot, deoarece votul tău face diferența! Apărăți drepturile și demonstrează că îți pasă de țara ta! Fii un erou!

Inspirație/sursă de informare: politicalaminut (Instagram)

Autor: Thomas Agud