Aleksandr Lukaşenko
Aleksandr Lukaşenko

Miercuri, 23 septembrie, Aleksandr Lukaşenko a depus jurământul pentru un nou mandat în funcția de președinte al Belarusului. Însă Uniunea Europeană refuză să-l recunoască drept președinte, acuzându-l de falsificarea alegerilor. Guvernul Marii Britanii, alături de Statele Unite ale Americii și de Canada, pregătește sancțiuni împotriva membrilor regimului de la Minsk implicați în abuzuri ale drepturilor omului.

„Vom aplica toate măsurile pe care le avem la dispoziţie pentru a-l trage la răspundere pe Aleksandr Lukaşenko şi regimul său”, conform unei declarații a ministrului de Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, în Camera Comunelor.

Aleksandr Lukaşenko nu este recunoscut de către opoziția din Belarus.

Opoziția acuză regimul pentru fraudarea scrutinului prezidențial, iar o mare parte din cetățeni protestează de câteva săptămâni.

„Vrem să ne alăturăm Uniunii Europene în adoptarea unor sancțiuni punctuale împotriva celor responsabili de violenţe, deşi procedurile UE au fost amânate la Bruxelles. Ţinând cont de această amânare, ne coordonăm cu Statele Unite şi Canada pentru a pregăti urgent sancțiuni adecvate” , declară șeful diplomației din Londra.