țestoasă
țestoasă

De ce să NU îți cumperi o țestoasă? Da, ai citit cât se poate de corect. În cele ce urmează, îți voi da și explicația pentru care aceste „animale de companie” nu au ce căuta în majoritatea caselor. Dar, mai întâi trebuie să mă laud cu cei 3 îngerași ai mei.

Cum îmi spui tu mie să nu-mi iau țestoasă dacă tu ai 3?

Vai, dar ce mă bucur că ai întrebat! Eu nu sunt un copil de 5 ani ce a văzut într-un pet shop o țestoasă și a zis „VREAU!”. Uite cum stă treaba. Majoritatea deținătorilor de țestoase ajung să le abandoneze. În momentul în care află cât de complicat e să crești o țestoasă realizează că nu merită (aproape mi-a dat o lacrimă când am scris asta). Și uite așa ajung grădinile botanice, cele zoologice sau chiar râurile – o să vă explic imediat și de ce să nu le dați drumul pe râu în jos – pline peste măsură de specii de țestoase americane.

Un cimitir al animalelor exotice

Aici veți auzi o povestea destul de tristă a grădinii botanice „Vasile Fati” din Jibou.

Într-o zi câțiva tineri frumoși au mers să o viziteze (ăștia-s prietenii mei și cu mine, te-ai prins?). Au ajuns la secțiunea unde se aflau și țestoasele. Surpriză! 25 de țestoase își făceau veacul într-o apă atât de jegoasă, încât abia le vedeai. Acești tineri frumoși au decis să facă o faptă bună. S-au întors la țestoase înarmați cu mănuși, cizme de cauciuc, perii și răbdare și au curățat tot bazinul. Bineînțeles că nu m-am abținut să nu pun întrebări când am văzut în ce stare deplorabilă se afla locul. Așa am aflat că țestoasele, evident, sunt abandonate de oameni acolo. Ei nu au suficienți oameni care să se ocupe, fiind o instituție de stat (vrăjeală). Astfel, acele animale semiacvatice se bucură de apă curată o singură dată pe an. În condițiile în care acolo nu exista vreun filtru, iar țestoasele își fac treburile acolo… Da, a fost groaznic de curățat. Ah, am omis să menționez că acele țestoase arată groaznic. De la tot felul de infecții, la bucăți rupte din carapace, acolo le-am văzut pe toate.

În fine, am găsit și un puișor de țestoasă. Nu vedea și nici nu mâncase de ceva timp. Trăia totuși cu alte 24 de țestoase de cel puțin 3 ori cât el. În cazul în care nu v-ați dat seama, l-am adoptat. Numele lui e Zotz, în memoria locului din care l-am salvat. Ce am învățat din povestea asta? Că oricine poate lua țestoase de la Jibou și că oamenii sunt ignoranți.

Ne-am întors peste o lună

Nu ne-am întors ca în „Curat Murdar” să vedem dacă oamenii au respectat sfaturile noastre. Ne-am întors să curățăm din nou bazinul. Și, ce să vezi… De data asta am găsit 26 de țestoase…Hurray… Adică noi ne chinuim să scăpăm gradina de supraaglomerarea de țestoase bolnave, iar lumea aduce în plus? Toate ca toate, dar directorul de ce acceptă? Vorbind cu angajații am realizat ca de fapt îl doare fix în cot de toată rezervația. În altă ordine de idei, de data asta ceilalți tineri frumoși au hotărât că pot crește țestoase, așa că am scăpat alte 5 țestoase de un viitor nasol. Fiecare are acum un cămin călduros de unde știu sigur că nu vor mai pleca.

ODC și Matei sunt două dintre cele 5 țestoase pe care prietenii mei le-au luat aunci. Din fericire, pe zi ce trece arată din ce în ce mai bine, dar va mai dura până se vor acoperi rănile provocate de un mediu de viață nepotrivit.

Pe de altă parte, majoritatea țestoaselor crescute în captivitate nu sunt autohtone. De aici putem extrage faptul că în nici un caz nu le putem da drumul în sălbăticie la malul unui râu. Vor distruge flora și fauna locului respectiv, ele având alte obiceiuri față de țestoasele obișnuite. Dacă chiar nu mai ai posibilitatea de a crește țestoasele pe care le deții, dintr-un motiv sau altul, recomand să iei legătura cu asociații care se ocupă cu astfel de animale și îți vor spune ei ce trebuie să faci mai departe.

Acum că ți-am povestit unde ar putea ajunge țestoasele dacă îți trece gândul să o abandonezi, trebuie să îți spun și de ce sunt greu de întreținut.

Un scurt care guide care să te facă să renunți la visul de a întreține un prieten cu carapace

Aici voi vorbi de 3 aspecte importante, fără de care țestoasele nu se pot dezvolta într-un mod sănătos:

  • Spațiu

Fiind animale semiacvatice, trebuie să le oferi și apă și uscat, evident. Mărimea acvariului variază în funcție de specie. Important e să le oferi spațiu de înot. Eu de exeplu, am o cutie de plastic de 40 de L pentru 3 pui de țestoase. Țestoasele cu burtă galbenă (care se găsesc frecvent în Pet Shop-uri) pot ajunge până la 30 de cm la maturitate, ceea ce nu le face tocmai cea mai ușor de mulțumit specie. La mărimea asta, ar avea nevoie de un acvariu de 100 L cel puțin. Iar aici apar problemele deoarece oamenii văd acele creaturi mici și drăguțe. Nimeni nu se gândește că ar putea ocupa mai mult spațiu decât un câine de talie medie. Totodată întreținerea unui acvariu atât de mare este destul de costisitoare. Ai nevoie de filtru, încălzitor, elemente pentru curățare, substrat și elemente decorative.

  • Lumini

Încă vorbim de lucruri absolut necesare pentru țestoasele de acvariu (în cazul în care nu ți-ai dat seama). Țestoasele crescute în casă au nevoie de o simulare a razelor soarelui. Din acest motiv, peste locul uscat trebuie să pui 2 tipuri de becuri: unul ce încălzește zona și unul ce dă raze UV de tip b. În cazul în care nu știai, ele ies din apă să se uște complet și să absoarbă vitamina D de la soare, această acțiune în engleză se numește basking. În lipsa acestor lumini țestoasele se pot îmbolnăvi de diferite boli incurabile.

  • Lasă-le în pace!

Spre deosebire de câini sau alte animale care iubesc să fie băgate în seamă, activitatea preferată a țestoaselor este să stea în acvariu și să te judece, iar tu trebuie să le lași să facă asta. Țestoasele sunt animale de tipul „Privește-mă, dar nu mă atinge”. Din acest motiv ele nu sunt animalul potrivit pentru copiii tăi și, implicit, pentru o mulțime de persoane.

Concluzia este că țestoasele sunt animale destul de pretențioase, scumpe și haine. Totuși, dacă încă îți dorești un animal exotic cu carapace aici și aici sunt două dintre canalele mele preferate de Youtube care te-ar putea ajuta și pe tine.

Aici găsești un articol despre grădini botanice în care, te rog, să NU duci nici o țestoasă.