industria lactatelor
industria lactatelor

Multă lume nu se întreabă ce se întâmplă în industria lactatelor. Cu toate acestea, în ultimii ani, oamenii au început să înțeleagă puțin mai bine consecințele pe care le aduce industria animală per ansamblu. Printre consecințe se numără și cruzimea împotriva animalelor. O altă consecință este este efectul pe care industria îl are asupra schimbării climatice. Mai exact amprenta sa de carbon, dar despre asta puteți afla mai multe aici.

Astăzi, însă, vom explora cât de crudă este industria lactatelor.

Multor mâncători de carne nu le place sau nu vor să afle despre cum ajunge carnea de vită la ei. Chiar și așa, printr-o deducție logică înțelegem că vacile sunt omorâte și rănite în acest proces. Și mulți oameni înțeleg de ce nu e ideal să mănânci carne de vită. Indiferent că sunt (sau nu) vegani sau vegetarieni. Dar trebuie să ne punem o întrebare:

Există mai multă cruzime într-un pahar de lapte sau o jumătate de kilogram de carne de vită?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să comparăm ce se întâmplă în cele două industrii. În acest sens, am preluat informațiile din rapoarte din mai multe țări, pentru a avea o imagine cât mai completă.

Cum arată viața unei vaci crescute pentru carne?

Vacile crescute pentru carne sunt separate de mamele lor la o vârstă fragedă. Potrivit Departamentului agriculturii, silviculturii și pescuitului din Africa de Sud, ,,prioritatea în producția de carne de vită este producerea unui număr cât mai mare de viței”.

Astfel, vițeii sunt înțărcați în jurul vârstei de 7-8 luni. Acest lucru le dă timp vacilor mame pentru a-și ,,reveni după înțărcare”. Un ,,avantaj’’ este însă că majoritatea vacilor destinate să devină carne de vită nu sunt folosite pentru reproducere. Deci acestea sunt cruțate de durerea pierderii copiilor lor.

Deși vacile pot trăi până la 25 de ani, cele crescute pentru carne de vită sunt sacrificate între vârsta de 1 și 3 ani.

În primele șase luni din viață, vițeii își petrec timpul pe pășune. Potrivit ASPCA, vacile sunt singurele din animale din fermele industriale care încă mai petrec ceva timp în aer liber. După această perioadă de șase luni sau un an, vaca este apoi mutată într-un lot cu sute sau mii de alte vaci.

industria lactatelor

 Aici, dieta lor devine în mare parte cereale, lucru care poate provoca probleme digestive, durere și chiar moarte.

Vacă va rămâne aici până când ajunge la greutatea ideală pentru sacrificare.

Cum sunt tratate vacile crescute pentru carne?

Există multe practici crude pe care le utilizează fermele industriale. Multe din acestea ar fi considerate abuz asupra animalelor dacă ar fi efectuate pe un animal domestic. Spre exemplu, vițeii masculi sunt castrați la o vârstă fragedă, ,,pentru a îmbunătăți calitatea cărnii.” Una dintre metodele utilizate pentru a-i castra este îndepărtarea chirurgicală a testiculelor cu un bisturiu.

Printre metode se numără și ,,zdrobirea cordoanelor spermatice cu o clemă, și constricția fluxului sanguin la scrot până când testiculele mor și cad.”

Pe lângă castrare, vacile sunt supuse mărcii. Fierul este încălzit la 950 de grade Fahrenheit și presat pe pielea vacilor. Ele sunt ținute cu forța la pământ. Analgezicele nu sunt furnizate în timpul acestei proceduri. La fel cum nu sunt furnizate în timpul majorității chinurilor la care sunt supuse.

industria lactatelor

Și după o viață plină de tortură, moartea acestor vaci este la fel de lipsită de eleganță.

După 1-3 ani de viață, vaca poate fi trimisă la sacrificare. Actul Metodelor Umane de Sacrificare din SUA impune ca animalele să fie insensibile la durere înainte de a fi încătușate și gâturile lor tăiate. Metodele ,,acceptabile” pentru a face animalul inconștient includ ,,împușcarea forțată a animalului în frunte cu un pistol”. O altă metodă este ,,plasarea corespunzătoare a șocurilor electrice”. Din păcate, multe investigații arată că această cerință este adesea trecută cu vederea.

Multe vaci sunt încă conștiente atunci când sunt ucise.

Acesta este sumarul vieții vacilor crescute pentru carne. Ceea ce ne aduce la ce-a de-a doua categorie.

Cum arată viața vacilor crescute pentru lapte?

Când naște o vacă de lapte, puiul ei este luat de lângă ea în termen de 24 de ore, dacă nu imediat. Principalul motiv pentru care puiul nu stă cu mama ei este că să nu bea tot laptele mamei sale. Sau cum e numit în industria lactatelor, profitul agricultorului.

Laptele ăla e pentru oameni, până la urmă, nu?

Vacile de lapte în mod natural ar trăi între 18 și 22 de ani. Cu toate acestea, viața unei vaci de lapte este scurtată la cinci ani în industria lactata.

Pentru a da lapte, vaca trebuie să fie însemnată artificial. Adică să rămână însărcinată cu forța, cu alte cuvinte.

La fel ca oamenii, vacile nu produc lapte dacă nu există un copil de hrănit. Mulți spun că vacile trebuie să fie însărcinate o singură dată. Dar în agricultură modernă, vacile sunt inseminate în fiecare an. Pentru a menține producția de lapte cât mai mare posibilă, desigur. Și în agricultură modernă e o situație win-win, deoarece industria lactatelor profită și de pe urmă vițeilor.

Cum sunt tratate vacile crescute pentru lapte?

Pe lângă ce am să vă povestesc, vă voi lasă și un scurt video. Vreau să vedeți cu ochii voștri cum stă situația. Sunt multe astfel de filmări, multe pe care nu le recomand celor slabi de înger. Asta pentru că arată în mod explicit cruzimea la care sunt supuse animalele. Dar este important să nu rămânem ignoranți. Cel pe care vi-l las însă nu este atât de explicit.

Pentru  a ,,diseca” industria lactatelor, trebuie să ne uităm la ce se întâmplă după inseminare.

Perioada de gestație a unei vaci de lapte este de nouă luni. Ea este mulsă pentru cea mai mare parte din sarcina ei. Atunci când ea dă naștere, copilul ei va fi luat de la ea. La fel cum ea a fost luată de la mama ei. În cazul în care puiul ei este un băiat, va fi legat de o ladă pentru cel mult 16 săptămâni înainte de a fi sacrificat.  În cazul în care puiul ei este o fată, va deveni o vacă de lapte și ciclul va continua. Vacile sunt creaturi materne și adesea mug zile întregi după ce au fost despărțite forțat de puii lor.

După ce copilul îi este luat, vaca de lapte este cuplată la mașini pentru muls.

Potrivit ASPCA, în medie ,,vacile de lapte produc aproximativ 50 de kilograme de lapte pe zi. Adică de 10 ori mai mult decât vacile care trăiau cu doar câteva decenii în urmă. Acest lucru se datorează hormonilor de creștere și a dietelor nenaturale. Un alt factor contribuitor este că vacile sunt crescute selectiv pentru optimizare producției în masă.”

Dar ce se întâmplă cu puii lor?

După ce au fost despărțiți de mamele lor, vițeii își vor petrece o mare parte din viață în izolare extremă. Cei mai mulți vor petrece primele 2-3 luni de viață în hambare goale, complet singuri. Și sunt hrăniti cu un înlocuitor de lapte în timp ce oamenii beau laptele care trebuia să fie al lor.

Peste 90% din vacile de lapte din SUA sunt limitate la o viață în interiorul hambarelor. Și mai mult de 60% din ele sunt legate de gât în aceste hambare. Sunt ținute în spații meschine, în care nici nu se pot mișca destul.

Revenind la vacile crescute pentru lapte, suferința lor nu se încheie la muls.

O practică crudă prin care sunt forțate să treacă vacile de lapte este tăierea cozilor lor, fără să le fie date analgezice. Se credea că acest lucru păstrează ugerul curat, dar acest mit a fost infirmat. De asemenea, vacilor din industria lactatelor le sunt de asemenea înlăturate coarnele, fie prin a le arde sau a le tăia. Din nou, fără să le fie furnizate analgezice.

Mulți evită carnea de vită pentru că animalul trebuie sacrificat, dar continuă să bea lapte pentru că este un ,,produs benign’’.

Este adevărat că o vacă de lapte nu trebuie să fie ucisă pentru a produce lapte. Dar să știți că nu merge la o comunitate de pensionare la sfârșitul perioadei ei de producție. După aproximativ cinci ani, producția ei de lapte începe să scadă. Astfel ea nu mai este la fel de profitabilă că vacile mai tinere.

Și viața ei se încheie la fel ca cea a vacilor crescute pentru carne: ucisă, adesea brutal.

Unele din ele sunt folosite și pentru carne după ce și-au încheiat ,,cariera’’ de produs lapte. Aproximativ 20% din carnea de vacă din magazine vine de la vacile de care a profitat mai întâi industria lactatelor.

Când pui problema în perspectivă, industria lactatelor de vacă alimentează industria cărnii de vacă. Este un ciclu macabru și care ne torturează indirect și pe noi, prin poluare. Mai direct pe cei cu conștiința mai activă.

Prin comparație, deși vacile din ambele industrii suferă, aș ține să zic că este mai multă cruzime în spatele unui pahar de lapte.

Problema este însă nuanțată, pentru că sunt sigură că vor fi oameni care vor fi contrariați. ,,Nu există oare și vaci crescute pentru lapte care să ducă un trăi bun?’’, poate se vor întreba. Sunt si astfel de cazuri. Există criterii pentru evaluarea sănătății vacii, despre care puteți citi mai multe aici. Cred că acesta ar trebui să fie un punct minim de referință pentru a evalua dacă este sau nu bun traiul vacilor.

Este o întrebare cu dus și întors însă pentru că este greu să verifici transparent ce se întâmplă pentru fiecare producător.

Majoritatea fermelor care produc în masă nu se preocupă de sănătatea și bunăstarea animalelor, ci doar de profit. Și nu compensează nici pentru amprenta de carbon pe care o lasă. Țin să va anunț că industria animală poluează mai mult decât mașinile, în caz că nu știați. Va las să aflați mai multe în articolul pe care vi l-am lăsat în introducere. Dar pe scurt, dovezile existente ne arată că aceste criterii de bunăstare a animalelor nu sunt îndeplinite de fermele industriale.

Deci puteți face o diferența destul de mare prin a trece la un lapte bazat pe plante.

Pe lângă faptul că va reduceți amprenta de carbon și cruțați niște vaci de suferință, există multe alte beneficii. Spre exemplu, laptele vegetal e bogat în vitamine și minerale. Și dacă sunteți preocupați de sănătatea dumneavoastră, majoritatea laptelui vegetal este scăzut în grăsimi. Pe lângă asta, laptele vegetal nu conține colesterol. Iar grăsimile pe care totuși le are laptele vegetal sunt cele bune, adică nesaturate. Și laptele vegetal este mai potrivit decât cel de vacă pentru persoanele cu un sistem digestiv lent.

Dar dacă nu va convinge nici cruzimea din industria lactatelor și nici beneficiile laptelui vegetal, poate va vor convinge dezavantajele laptelui de vacă.

Dacă săriți deja că va spun numai de lucruri rele, va spun și singurele avantaje : laptele de vacă este într-adevăr o bună sursă de proteine și calciu. Dar există atât de multe surse de proteine care nu au dezavantaje și nu implică cruzime animală. Și puteți citi mai multe despre acestea aici. Cât despre calciu, îl găsiți și în pâine cu făină fortificată, spanac, tofu și diverse nuci. Haideți însă să trecem la dezavantaje și posibile riscuri.

  1. Sângerarea intestinelor

Intestinele unor copii pot sângera dacă beau lapte de vacă în timpul primului an de viață. Această scurgere lentă de sânge din mucoasa intestinului poate provoca anemie. Din acest motiv, pediatrii nu mai recomandă să se dea lapte de vacă copiilor cel puțin până la vârstă de un an.

  1. Alergii alimentare

Aproximativ 2% dintre copii sunt alergici la proteina din laptele de vacă. Când mănâncă sau beau produse lactate, ei pot dezvoltă urticarie, diaree, respirație șuierătoare sau alte simptome alergice. Acești copii trebuie să evite produsele lactate de vacă.

  1. Intoleranța la lactoză

Lactoza este carbohidratul găsit în lapte. Unii copii și mulți adulți au o afecțiune numită intoleranță la lactoză . Aceștia prezintă balonare și diaree atunci când mănâncă sau beau produse lactate. Puteți preveni aceste simptome prin adăugarea de picături de lactază în lapte. (Lactaza este o enzimă care ajută oamenii să digere lactoza.) Sau puteți, mai simplu, să treceți la un lapte bazat pe plante.

  1. Boli de inimă

Copiii care provin din familii cu un istoric de probleme de inima ar trebui să evite produsele lactate de vacă. Acestea conțin cantități mari de colesterol și grăsimi săturate în laptele integral. Puteți reduce acest risc prin administrarea laptelui degresat sau cu 1% grăsime. Sau, din nou, să evitați grăsimile săturate complet cu ajutorul laptelui vegetal.

Toate aceste informații sunt bazate pe concluziile medicilor de la Summit Medical Group.

Cu toate acestea ei consideră că strict din perspectiva sănătății individuale, laptele de vacă nu este dăunător. Și fiindcă vreau să va informez corect, am ținut să menționez asta. Nu încerc să ,,criminalizez’’ laptele de vacă, încerc să va explic de ce nu ar trebui să susținem industria lactatelor. Poate că nu este dăunător în mod direct pentru toți, dar este dăunător pentru mediu și este tortură pentru milioane de animale. Mai mult de atât, există alternative vegetale care nu au niciun risc sau dezavantaj.

În plus, conform Forbes, , Mercy for Animals și altor surse, produsele lactate provenite de la vaci pot ajunge să dea dependență.

Dacă va sună bizar sau mă credeți sărită de pe fix, nu vă învinovățesc. Va explic știința din spatele acestei afirmații imediat. Dar există oameni care cred lucruri mult mai bizare fără nicio dovadă, sau chiar cu dovezi contrarii. Da, protestatarilor anti ,,botniță’’, la voi mă uit.

Ca să înțelegem cum ne pot da lactatele dependență, trebuie să știm ce este cazeina.

Există două categorii majore de proteine în lapte, cazeină și zer. În laptele de vacă, aproximativ 82% din proteine sunt cazeină, iar restul de 18% sunt proteine din zer. Dacă doriți să intrați în mai multe detalii, puteți face acest lucru aici.

Când laptele devine brânză, cazeina coagulează grăsimile din lapte și le separă de laptele lichid, astfel dându-vă o doză mai concentrată din această proteină.

Conform unui studiu de la Universitatea din Michigan cazeina poate declanșa receptorii opioizi în creierul uman. Astfel reproduce o versiune mai slabă a euforiei care apare atunci când oamenii iau droguri. Folosind scala de dependență de mâncare de la Yale, cercetătorii au descoperit că mâncărurile cu brânză dau cea mai mare dependență. Pizza a fost pe primul loc în acest clasament.

Clar, nu putem să comparăm efectele directe ale drogurilor cu cele ale brânzei, dar e interesant de știut. Plus că poate așa va răspundeți la întrebarea ,,de ce am poftă de cașcaval în mod subit’’.  În orice caz, există multe alte mâncăruri de care ne-ar prii să fim mai ,,atașați’’ în locul lactatelor de vacă.  Și există variante vegetale pentru toate lactatele de care nu vreți să vă despărțiți.

Și sunt multe alternative vegetale ale lactatelor pe care vi le puteți face chiar voi acasă!

Dacă sunteți interesați, puteți găsi mai multe despre cum să vă faceți propriul cașcaval aici. Iar despre cum să vă faceți propriul lapte vegetal, puteți găsi mai multe aici. Voiam să va las această resursă în special vouă celor care alegeți mereu varianta mai ieftină. Nu dau vina pe voi, dau vina pe industria alimentară și lipsa de educație nutrițională comprehensivă în școli.

Din păcate, mulți oameni nu sunt corect informați și nu cunosc alternative sănătoase care să funcționeze și într-un buget rezonabil. Însă vă promit că veți găsi, dacă vă veți preocupa.  V-am dat un mic impuls, și multe motive pentru care să renunțați măcar la laptele de vacă, dacă nu chiar la toate lactatele.

În concluzie, haideți să nu ne mai lăsăm creierul să fie ,,muls’’ de industria lactatelor!