Arman Abbasi
Arman Abbasi

Disclaimer: Pentru a oferi cititorilor o imagine de ansamblu și fidelă adevărului, am încercat să luăm legătură cu ambele părți pe calea online. Fata a fost deschisă la conversație până la final. Arman a răspuns la invitația de a discuta, dar a abandonat înainte de a începe partea de interviu. Resursele care stau la baza acestui material sunt preluate de pe rețelele de socializare, respectiv conturile celor implicați în situație!

Hai să facem un exercițiu de imaginație:

Ești o puștoaică, o tânără, o femeie în toată firea, nu contează. Așteptând în stația de autobuz, întâlnești un tip banal, care te întreabă de programul de mașină.

Îi răspunzi politicos, fără să-i dai prea mare importanță. Te ia la vorbă și încearcă să se bage în seamă. Ai un sentiment ciudat că ceva nu e în regulă, îl respingi cât se poate de amabil. Începe să facă apropouri legate de corpul tău, intimitate, relații. În mașină încerci să scapi de el, dar ghinion, tipul vine lângă tine.

Tu îți bagi nasul în telefon să faci abstracție de prezența lui, iar el trage de ghiozdanul tău, îți dă șapca peste ochi, etc. Îl rogi să înceteze, dar situația se înrăutățește. Te atinge, te pipăie în ciuda feței tale ce trădează disconfortul și furia. Te opui. Cei din jur întorc capul. El, marele țap, insistă cu replici nelalocul lor. Ce ai putea să faci? Ești într-un spațiu închis, n-ai unde pleca. O să cobori din mașină, îți spui. Și dacă te va urmări?

Nu contează ținuta, locul, vârsta, atitudinea, limbajul, astfel de indivizi acționează sub această formă, oameni care la prima vedere nici nu i-ai crede în stare de astfel de gesturi. Dacă ai fusta până la pământ, de mături strada și dacă bluza îți vine până la nas, crezi că ai scăpat?

Vor fi voci acuzatoare ce vor striga din toți rărunchii „Mai mult ca sigur și-a cerut-o”, că probabil „se îmbracă indecent” și „tipul nu acționa dacă nu-i dădea undă verde”. Dă-o încolo, nene! Să fim serioși, nu este doar EA în poveste, este și EL. Între acțiune și gând există decizia. Nimeni nu poate lua decizia în locul tău, nimeni! Ți-o faci cu mâna ta, dacă ajungi să ți se ceară socoteală la secție după o astfel de poveste sau dacă lumea te va privi cu alți ochi.

Arman Abbasi este un youtuber urmărit de 208 de mii de persoane, printre care și copii. Este cunoscut pentru videoclipurile cu camera ascunsă, fie farse, experimente sociale sau abordări ale femeilor cu replici dubioase.

Poliția l-a sancționat de mai multe ori prin amenzi și chiar dosar penal.

Acesta a devenit protagonistul unui scandal în mediul online. O domnișoară a postat pe Tik Tok o parte dintr-un dialog între ea și respectivul referitor la atitudinea pe care vloggerul a adoptat-o cu puțin timp înaintea filmării.

Din spusele acesteia se înțelege că agresorul a bătut apropouri sexuale și s-a legat de formele ei.

Pentru a ieși basma curată, Arman Abbasi pe YouTube a folosit un segment dintr-un clip de la Dezaburit, însă l-a scos din context.

Prezintă hărțuirea în general din punct de vedere legal, dar o omite pe cea de natură sexuală, nu mai vorbim de cea stradală. Dezaburit prezintă atât în clip, cât și ulterior acestui moment de victimizare al inculpatului pe Facebook printr-o postare articolul de lege legat de hărțuire sexuală, dezaprobând modul în care acesta i-a folosit materialul.

Arman Abbasi

Contentul domnului Abbasi promovează prin farsele pe care le face și discuțiile cu fetele pe stradă o conduită greșită. Amintim de Alexandru Bălan (Colo) care a instigat la viol. Aici se mai urcă o treaptă, acest caz este un atac direct la persoană, justificarea fiind „să întrețin o atmosferă pentru băieții mei” (niște puștani). Nu cred că ai dreptul, oricine ai fi, să pui într-o lumină proastă pe cineva, pentru că așa ți se scoală ție!

„O femeie fără sutien” este tot femeie și nu văd care e problema ta. Dacă nu se inventa sutienul, aveai dreptul să faci mișto de orice femeie doreau mușchii tăi?

Fata în cauză nu a umblat la bustul gol, era îmbrăcată ca orice om civilizat. Și dacă ai fi dat de un asemenea personaj, alegerea de a acționa într-un fel sau altul îți aparține. „E vina ta”, nu a mea pentru ce-mi iese pe gură, asta se subînțelege!

Te aștepți oarecum la ceva mai mult de la un absolvent UCLA în domeniul psihologiei…măcar la bun simț! Indiferent de sunt interacționări de tip verbal sau fizic, ambele se fac cu consimțământul ambelor părți, indiferent de ipostaza în care se află fiecare la acel moment.

Domnișoara l-a invitat pe domnul Abbasi să se întâlnească pentru a discuta despre cele întâmplate în limite decente. Ceea ce a urmat a fost o discuție în care youtuberul s-a victimizat cu scopul de a face fata să se simtă prost. Acesta susține că o țară întreagă dorește să-l bată din cauza ei, care a îndrăznit să publice episodul cu pricina.

El spune că nu mai poate să meargă pe stradă decât cu fața acoperită, motivând că fata este „rea”. Totuși, după ce afirmații face și cum se comportă, el este persoana rea din acest film.

Tânăra i-a propus să șteargă videoclipurile de pe canalul său de YouTube, cele în care agasează fete, realizând după unul în care să-și ceară scuze, spunând ce e greșit în activitatea sa online.

Cerința în spate nu are un interes personal, ci dorința de a proteja publicul tânăr de modele negative.

Totuși, ați crede că creatorul de conținut ar fi înțeles și aplicat, dar nu este așa. Cum a considerat că ar trebui să procedeze? De nenumărate ori refuzând ceea ce i s-a propus, a luat-o la mișto pe domnișoară, spunând într-un final că este de acord.

Cireașa de pe tort pentru comportamentul acestui influencer este că cere ca scenariul pentru videoclipul de scuze să fie scris de tânără, nu de el.Arman Abbasi

Deci, domnule Arman Abbasi, să înțelegem că nu simțiți deloc un regret pentru ceea ce ai făcut? Amintim că faceți o tânără rea, manipulatoare, nebună, acuzând-o chiar de defăimare și calomnie, însă o faceți cu mâinile murdare.

Arman Abbasi

Cine este cel care își îndeamnă prin propriul exemplu abonații la manifestări nepotrivite? Nu-mi spuneți că nu sunteți conștient că printre ei există minori?

Tânăra a plecat, simțindu-se vinovată puțin pentru ce comentarii și mesaje primește youtuberul. Aceasta nu a dorit implicarea presei și poliției, crezând că a înțeles Arman.

Aceasta a primit mesaje pe Instagram în care este jignită. A întrebat-o prin vocale „Cum e vremea fă pe centură?”.

Arman Abbasi și-a exprimat dorința de a-și băga ceva (ce nu ne permitem să pronunțăm din bun simț) în LGBT. Probabil, el făcea o referință la petiția pe care fata a inițiat-o pentru protejarea acestei comunități minoritare și a drepturilor femeilor.

După ce bărbatul își face numărul de intimidare isteric, înjurând fără rețineri, se poate auzi vocea unui copil izbitor de asemănătoare cu a nepotului său, care spune cu mândrie „Am și eu un ciocan tare acasă, dacă vrei ți-l dau să-ți îndrepți fața aia”.

Adesea în videoclipurile sale este implicat și băiatul în vârstă de 13 ani. Minorul pare încântat de „joculețele” unchiului.

Dacă nepotul său se prezintă astfel, ce așteptări putem avea în ceea ce-i privește influența sa la scară largă?

Tânăra nu încurajează violența verbală și/sau fizică asupra creatorului de conținut. Ea sugerează urmăritorilor ei pe Instagram să nu-i mai trimită mesaje, comentarii și să nu mai posteze poze indecente cu acesta. Aceasta încurajează totuși ca fetele să-și facă vocile auzite.

Arman Abbasi

Dacă ești una dintre victimele lui Arman Abbasi, contactează Centrul Filia sau Girl Up România!

Arman Abbasi a continuat în același stil. A postat un Insta Story alături de doi prieteni ai săi în timpul zilei de 22 august.

Unul dintre acesta este Loren Loghin, youtuber ce deține canalul Fără sens Tv, care afirmă că videoul l-a excitat.

Ceea ce ar trebui să știi chiar tu este că legea 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați reglementează hărțuirea stradală.

Dacă tu ești pe stradă și cineva strigă după tine, face comentarii cu tentă sexuală, te atinge, fluieră sau te pipăie, se consideră hărțuire stradală. Acest comportament este sancționat sub formă de contravenție.

Soluția nu este tăcerea, este în apărarea drepturilor prin educație/informare, bun simț și empatie. Rezolvarea nu constă în a fi un simplu spectator, ci de a acționa atât cât îți permite poziția, indiferent de ești tu, un apropiat sau un necunoscut victima.

Autori: Diana-Maria Ungureanu și Tîrziu Petre Daniel