Tiktok
Tiktok

Începând de duminică, descărcarea aplicațiilor TikTok și WeChat va fi interzisă în Statele Unite.

Departamentul de Comerț a declarat în data de 18 septembrie 2020 că măsura este necesară pentru „protejarea securității naționale a Statelor Unite”.

Președintele Donald Trump a emis în august două ordine executive, afirmând că aplicațiile vor fi închise până pe 20 septembrie. Închiderea lor putea fi întreruptă dacă aplicațiile ar fi fost vândute americanilor.

Administratorul a susținut că Partidul Comunist Chinez folosea datele colectate prin intermediul acestor aplicații.

Se presupunea că datele erau folosite pentru a „amenința securitatea națională, politica externă și economia SUA.”

Secretarul de Comerț Wilbur Ross a declarat într-un interviu pentru Fox Business News că aceste noi reguli au venit în sprijinul ordinelor executive emise în august. Acesta a declarat însă că sunt „separate” de negocierile în curs între TikTok și cumpărătorii din SUA, inclusiv Oracle și Walmart.

Ross a spus că „pentru toate scopurile practice” WeChat va fi închis în SUA de la miezul nopții luni, 21 septembrie, cu noua hotărâre a Departamentului de Comerț.

„TikTok este mai complicat”, a adăugat Ross. Acesta a spus că un termen limită pentru un acord cu un cumpărător american a fost prelungit până la 12 noiembrie. Între timp, actualizările vor fi blocate în aplicație.

„TikTok va rămâne intact până la 12 noiembrie”, a spus el. „Dacă nu există o înțelegere până la 12 noiembrie în conformitate cu prevederile vechii ordini, atunci TikTok va fi, de asemenea închis.”

Conform ABC News, Secretarul de Stat Mike Pompeo a evaluat separat noile decizii.

Iată ce a declarat Pompeo reporterilor:

„Obiectivele noastre sunt într-adevăr foarte simple, protejarea informațiilor și datelor americane. Să nu ajungă în mâinile Partidului Comunist Chinez. În timp ce revizuim propunerea, încercăm să evaluăm dacă putem obține cu succes aceste rezultate, această va fi prioritatea noastră.”

„Dacă acesta este cazul, vom permite entităților din sectorul privat să execute o tranzacție comercială, protejând poporul american”, a adăugat el.

Interdicția anunțată în această dimineață începe din 20 septembrie. Se interzice descărcarea aplicațiilor TikTok și WeChat. De asemenea, se interzice transferul de fonduri sau procesarea plăților în SUA pentru WeChat.

TikTok este deosebit de popular în rândul generației Z, și are între 65 și 80 de milioane de utilizatori în SUA.

WeChat în schimb este deosebit de popular în rândul comunității chineze din SUA, și are aproximativ 19 milioane de utilizatori. Majoritatea dintre ei folosesc aplicația pentru a se conecta cu cei dragi sau pentru a desfășura afaceri în China. Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat pentru ABC News că nu sunt de acord cu decizia Departamentului de Comerț .

„În propunerea noastră către Administrația SUA, ne-am angajat deja la niveluri de transparență și responsabilitate  fără precedent. Niveluri cu mult dincolo de ceea ce alte aplicații sunt dispuse să facă.’”

Aceștia au declarat că au fost dispuși să efectueze „inclusiv audituri părților terțe”.  Au fost dispuși să acorde guvernului SUA control asupra ,, monitorizări securității datelor din SUA. Mai mult de atât, un furnizor american de tehnologie ar fi responsabil pentru menținerea și funcționarea rețelei TikTok în SUA. Aceasta ar include toate serviciile și datele care deservesc consumatorii din SUA.”

Compania a promis să continue provocarea împotriva „ordinului executiv nedrept”.

Ei spun că acesta a fost „adoptat fără proces un echitabil. Ordinul amenință să priveze poporul american și întreprinderile mici din SUA de o platformă semnificativă atât pentru a avea o voce, cât și pentru mijloace de întreținere financiară.”

Purtătorii de cuvânt ai Tencent, compania-mamă WeChat, nu au adaugat comentarii. Nu există, de asemenea, nici un comentariu încă de la Google și Apple.