ginsburg
Ginsburg

Judecătoarea Curții Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg, a murit ieri , 18 septembrie. Aceasta s-a stins din cauza complicațiilor cancerului de pancreas metastatic, conform CNN. Ginsburg avea 87 de ani.

,,Națiunea noastră a pierdut un judecător de statură istorică”, a declarat șeful justiției John Roberts.

,,Noi, cei de la Curtea Supremă, am pierdut un coleg drag. Astăzi suferim, dar avem încredere că generațiile viitoare își vor aminti de Ruth Bader Ginsburg așa am cunoscut-o. A fost o campioană neobosită și hotărâtă a justiției”.

Cine a fost Ruth Bader Ginsburg?

Ginsburg a fost un arhitect al luptei juridice pentru drepturile femeilor în 1970. Timp de mai mult de un deceniu, ea a condus lupta în instanțele de judecată pentru egalitatea de gen.

Când și-a început cruciada legală, femeile erau tratate de lege diferit de bărbați. Sute de legi federale și de stat restricționau ce puteau să facă femeile. Le era interzis să ocupe anumite posturi,nu aveau anumite drepturi și nu participau la serviciul juriului.

Până la prima sa numire judiciară în 1980, Ginsburg a lucrat la o revoluție.

Ginsburg credea că legea trebuie să nu țină cont de gen, conform Biography. Pentru ea, toate grupurile aveau dreptul la drepturi egale. Unul dintre cele cinci cazuri câștigate de ea în fața Curții Supreme a implicat o parte din Legea de securitate socială. Legea favoriza femeile peste bărbați, deoarece acordă anumite beneficii pentru văduve, dar nu văduvi.

Ulterior, ea a lucrat 27 de ani la cea mai înaltă instanță a națiunii.

Ginsburg a devenit cel mai proeminent membru al acesteia. Ginsburg a fost numită în funcție în 1993 de către președintele Bill Clinton. În ultimii ani a servit drept cel mai înalt membru al aripii liberale a curții.

Ginsburg a oferit în mod constant voturi progresive cu privire la problemele sociale cele mai controversate. Printre aceste probleme se numărau dreptul la avort, căsătoria cuplurilor de același sex, dreptul la vot, imigrație, asistența medicală și acțiunea afirmativă.

Ce impact are moartea ei asupra societății americane?

Moartea ei deschide o luptă politică legată de viitorul curții. Ginsburg i-a spus nepoatei sale cu câteva zile înainte de moartea ei că dorește ca înlocuitorul ei să fie numit de următorul președinte, a informat NPR. Aceasta a declarat astfel:

,,Cea mai arzătoare dorință a mea este să nu fiu înlocuită până când nu va fi în funcție un nou președinte.”

Moartea lui Ginsburg va avea consecințe profunde atât pentru Curte cât și pentru SUA. În interiorul instanței, lipsește liderul aripii liberale . Iar cu începerea noului mandat al instanței, șeful justiției, John Roberts, nu mai deține votul decisiv .

Deși Roberts are un istoric conservator în cele mai multe cazuri, el s-a despărțit de colegii conservatori în câteva situații importante în acest an.

A votat cu liberalii, de exemplu, pentru a proteja cel puțin temporar așa-numiții DREAMers de deportarea de către administrația Trump.

A votat cu liberali și pentru a susține un precedent major privind avortul. De asemenea a susținut interdicțiile asupra adunărilor mari ale bisericii în timpul pandemiei de coronavirus. Dar fără Ginsburg, nu există o majoritate clară în instanță.

Ce înseamnă asta pentru programele care sunt acum în vigoare?

Affordable Care Act, sau Obamacare, este în pericol. Instanța este programată pentru a auzi o contestare adusă de republicani în privința acesteia. Și nu este prima dată. În 2012, Înalta Curte a hotărât în favoarea Obamacare. Voturile au fost împărțite 5 la 4, Roberts votând decisiv. Dar de data asta, rezultatul ar putea fi diferit.

Moartea lui Ginsburg le oferă republicanilor șansa de a-și întări influența în instanță. O nouă numire a președintelui Trump ar duce la o majoritate a conservatorilor de 6 la 3. Și asta ar însemna că și dacă nu ar fi de acord un reprezentant de dreapta, conservatorii ar avea suficiente voturi pentru a prevala în cazul Obamacare și în multe altele.

Personal, rezonez cu valorile pentru care a militat în cariera ei.

Ruth Ginsburg a sculptat societatea americană, modelandu-i puțin mai multă toleranță. Iar în momentul actual, având un președinte atât de scandalos, un luptător al justiției cum era ea balansa problemele sociale. Dacă nu știți despre ce vorbesc când mă refer la președintele american, va invit să citiți mai multe aici. Va veți convinge singuri. Și cu acest președinte candidând din nou în absența lui Ginsburg, situația nu promite să se amelioreze.

Astfel, moartea lui Ruth Bader Ginsburg este o tragedie de proporții colosale.

Era îndeajuns de sumbru că s-a stins o figura care a contribuit atât de mult în lupta către dreptate și echitabilitate pentru toți. Însă moartea ei poate aduce după sine moartea progresului pentru care a lucrat o viață întreagă.

Autoare: Ruxandra Dorobanțu