depresivi

Depresia este o afecțiune de natură psihologică care provoacă simptome neplăcute precum tristețe, frică, insomnii, apatie, probleme de concentrare, lipsa apetitului. Dar depresia nu înseamnă doar atât, ci de cele mai multe ori, fără tratament, poate duce la măsuri drastice, precum suicidul.

Conform unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), depresia reprezintă principala cauză de boli în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani.

În România, numărul tinerilor care suferă de depresie crește alarmant, iar asta poate fi considerată o problemă extrem de gravă și serioasă.

Motivele pentru care depresia își face apariția în sistemul nostru omenesc pot fi multe, dar printre acestea, cele mai cunoscute sunt: dificultățile economice, șomajul, certurile în familie, divorțul, tehnologia care zilnic evoluează, etc.

Odată cu evoluția lumii în care trăim, a tehnologiei și a tuturor mecanismelor și factorii care declanșează depresia sunt diferiți față de cei din urmă cu o bună perioadă de timp. Noi, tinerii din ziua de astăzi, ne dorim ca totul să fie impecabil și nimic să nu ne lipsească iar asta de multe ori poate provoca stări de anxietate.

Ne înspăimântăm și lăsăm ca fricile să își facă loc în viața noastră fără a realiza pe moment răul la care suntem predispuși.

De asemenea, un factor foarte cunoscut în zilele noastre care provoacă depresia este explozia de tehnologie de care majoritatea dintre noi suntem legați și încercăm mereu să fim în pas cu lumea sau de cele mai multe ori, să fim mai sus decât ceilalți.

Factorul principal din viața noastră cotidiană care ne pune în lupta cu depresia este reprezentat de socializarea și petrecerea timpului cu familia și cei dragi. Odată cu apariția rețelelor de socializare și a mijloacelor de comunicare indirecte, oamenii devin din ce în ce mai îngrijorați pentru ceilalți atunci când nu primesc un răspuns instant la mesajele trimise.

Potrivit experților OMS, adolescența este perioada în care ne formăm cel mai mult și tot în această perioadă trebuie să ne formăm bazele unei stări bune de sănătate în viața adultă.

De asemenea, conform unor cercetări, se arată că schimbările din creier în perioada adolescenței cresc vulnerabilitatea și riscul de depresie. Totodată, atât depresia, cât și tulburările bipolare, afectează 14.3% din tinerii cu vârste între 13-17 ani.

Aproximativ 21,5% dintre copiii din România trăiesc în condiții dezastruoase, potrivit unui raport realizat de Organizația Salvați

Peste 32% dintre copiii români trăiesc sub pragul sărăciei, o mulțime dintre aceștia rămânând acasă cu bunicii, părinții fiind plecați în străinătate pentru a câștiga banii necesari pentru întreținerea familiei.

Un factor vizibil care aduce depresia în sufletul unor copii nevinovați, nu?

Dar cifrele nu se opresc aici, deoarece aproximativ 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, potrivit aceleași surse. Și să ne gândim că sunt familii care trăiesc în 2020 cum trăiau bunicii noștri în anii ’50 sau poate mai greu, iar în unele dintre aceste familii trăiesc chiar și mai mulți copii, nu doar unul.

În România, școala este un alt factor ce declanșează depresia.

Atunci când ni se cere memorarea unei materii „groase” sau când avem un profesor care încearcă să ne înfrice, de cele mai multe ori se ajunge la depresie. În cele mai multe cazuri, bullying-ul, acea formă de intimidare foarte cunoscută în ultimul timp, lasă traume și răni deschise peste care se trece foarte greu.

Cel mai dureros este atunci când ne gândim că acești tineri care suferă de depresie nu au nici cea mai mică vină. Chiar ei reprezintă viitorul țării, tocmai de aceea noi, ceilalți, le putem fi sprijin.

Cum se tratează depresia?

Depresia se tratează în cele mai multe cazuri cu tratament medicamentos și sub atenția unui medic psihiatru, dar înainte de asta este recomandată luarea unei legături cu un psiholog.

Totuși, până să ajungem la psiholog, respectiv psihiatru, putem fi chiar noi primii care ne ajutăm să luptăm împotriva depresiei. O vorbă bună, sprijin, gândurile frumoase, încurajările sunt forme de ajutor pe care le putem oferi unor persoane aflate într-o asemenea situație.

E important să știți că nu sunteți vinovați dacă aveți depresie, deoarece doar voi vă cunoașteți și știți cel mai bine prin ce ați trecut. Luptați pentru voi și pentru sănătatea minții voastre! Cereți ajutor fără să vă fie frică!

Surse:

Mediafax;

Easistent


Autor: Thomas Agud