Spune-mi ce mașină ai, ca să-ți zic cât de idiot ești!

Dacă ai mașina mai scumpă decât casa, nu ești prințul orașului, dragă! Deci spune-mi ce mașină ai, ca să-ți zic cât de idiot ești! Căci, mai nou, mașina scumpă și omul idiot fac legea!

Bagă odată la cap că mașina scumpă nu te face mai special. Bun, suntem în 2020, nimic nou până aici. Lumea își ia carnetul la 18 ani, e o nebunie totală între BAC, liceu, ore de condus, viață personală, dacă mai ai și așa ceva… dar iei permisul auto până la urmă. Și începe adevărata nebunie. Care să fie mașina visurilor tale? Cât gol să dai în portofelul alor tăi pentru mașina aia? Că trebuie să aibă nu știu ce culoare, nu știu ce model, marca nu știu care….

Toate astea ca să te dai mare? Exclud din start persoanele care conduc prudent, care au mașina cumpărată cu eforturi financiare, care nu s-au ghidat după cât de wow să fie mașina, ci să fie o mașină. Tot respectul.

Dar, DAR, oameni buni! Mașina aia de mii de euro nu te face mai interesant! O zic și eu acum cam ca dracu, dar studiile arată că șoferii cu mașini scumpe au tendința de a fi idioți în trafic. Traducere? Cu cât e mai scump BMW-ul, cu atât (pare-se) e mai idiot șoferul. Din nou, nu vorbim de cei care sunt prudenți la volan și respectă regulile, ci de mormolocii aceia care se cred deținători de asfalt.

Alo, gara, nu ți-a luat mămica asfalt, vorba aia.

Sincer acum, n-ați întâlnit șmecherași care cred că tot drumul e al lor, că semnalizarea e opțională și apeși pe maneta aia numai când vrea nervul tău, că doar ce naiba, ceilalți participanți la trafic nu contează, nu? Chiar ieri mergeam cu mama, ea fiind șofer de 2 ani, prudentă cum rar văd, și nu o zic fiindcă e mama, și a trecut prin fața noastră un bolid, a depășit în curbă FĂRĂ A SEMNALIZA ÎN PREALABIL, apoi a luat-o la stânga în cartier, fără a semnaliza, că doar e opțională semnalizarea când ai bolid de 20 000 de euro, nu?

Ei bine, niște cercetători au demonstrat, printr-un studiu cu oameni simpli, puși să treacă de mai multe ori strada, filmați, faptul că deținătorii de mașini scumpe au tendința de a fi idioți la volan. Cum și-au dat seama? Simplu, rata mașinilor care nu au acordat prioritate a fost mai mare în cazul mașinilor scumpe decât din partea șoferilor cu mașini de un preț mediu. Cu alte cuvinte, s-a demonstrat științific că o mașină scumpă are puterea de a influența negativ șoferul, dându-i un aer de superioritate. Ei o zic, nu eu!

Pe sistemul: spune-mi ce mașină ai, ca să-ți zic cât de idiot ești!

De ce te face o mașină scumpă să te crezi superior?

Sentimentul ăsta de superioritate în trafic, pare-se că vine la pachet cu bolidul, pentru că odată ce te vezi la volanul unui „merțan”, cum mai zicem noi, te crezi mai bogat, mai presus de ceilalți. Că o fi sau nu așa e partea a doua. Normal că „regula” nu se aplică la toată lumea care are mașini scumpe. Dar fenomenul există. Noi, în România, mai avem și un obicei prost, vorba unui coleg. Dacă ai strâns 10 000 de euro, tu iei fix mașina de 10 000 de euro, în loc să iei una de 8000 și să-ți rămână și bani de benzină, de reparații… Dar, na, dacă ai bani de mașini scumpe, nu te interesează dacă dai cu ea în gard, că ai bani de alta, nu?

Deci, dragi șoferi!

Nu vă mai lăsați influențați de prețul mașinii, că dacă săriți cu ea în stâlp, nu mai valorează nimic. Rămâneți oameni, înainte de orice bun material pe care îl veți avea. Azi poate stă frumos mașina aia în garaj și ești tot o bucurie că o ai și nu mai contează nimic pentru tine, mâine poate devine un morman de fiare și n-a valorat, practic, nimic. Dar om, dacă ești, în adevăratul sens al cuvântului, vei rămâne indiferent de contul bancar, de mașină sau de orice altceva îți mai cumperi.