Donald Trump
Donald Trump

 

Acesta va fi ultimul articol din seria de informare asupra președintelui actual al SUA, Donald Trump. Dacă nu sunteți la curent, primul articol despre cum și-a ,,făcut’’ banii îl puteți găsi aici. Despre dragostea necondiționată dintre Tata Trump și Mama Rusie în ajunul alegerilor din 2016 puteți afla mai multe în cel de-al doilea articol din serie.

În acest articol vom discuta despre intoleranța lui Donald Trump (și nu numai).

Altfel spus, avem multe controverse și probleme de acoperit. Și probabil ca să ating toate subiectele din categoria ‘’când a discriminat, ofensat, neglijat sau nerespectat Donald Trump pe cineva sau o întreagă categorie de oameni’’ ar trebui să scriu o serie de romane, la care să tot adaug anual. Deci mă voi rezuma la o lista selectă de situații relevante, despre care am simțit că nu s-a vorbit, sau cel puțin nu destul. Și pe lângă actele de intoleranță, vreau să vă aduc la cunoștință diverse gafe, faux-pas-uri și motive pentru care nu este doar o persoană meschină și intolerantă, dar un cancer portocaliu pentru SUA.

Fără să ne lungim prea tare, să începem cu evenimentele săptămânii trecute:

  1. Donald Trump și Critical Race Theory

În primul rând, haideți să vă explic pe scurt ce este Critical Race Theory. Conform UCLA School of Public Affairs, CRT este o metodă teoretică și interpretativă prin care putem analiza comportamentul culturilor dominante față de aparența raselor și rasism. Adepții acestei teorii își propun să înțeleagă cum sunt afectate victimele rasismului instituționalizat de percepțiile culturale. Își propun de asemenea să vadă cum pot aceste victime să se prezinte astfel încât să combată prejudiciile.

Altfel spus,CRT oferă o analiză critică a rasei și rasismului din punct de vedere juridic.

CRT identifică faptul că structurile de putere din societatea americană se bazează pe privilegiul alb și supremația albă, care perpetuează marginalizarea oamenilor de culoare. CRT respinge tradițiile liberalismului și meritocrației. Discursul juridic spune că legea este neutră. Dar CRT contestă acest ,,adevăr’’ juridic prin examinarea liberalismului și meritocrației că un vehicul pentru interesul propriu, putere, și privilegiu.

CRT recunoaște că liberalismul și meritocrația sunt aplicabile mai degrabă celor cu avere, putere și privilegiu. Acest fir narativ conturează o imagine falsă a meritocrației. Toți cei care lucrează din greu pot atinge bogăția, puterea și privilegiul. Dar ei ignoră în același timp inegalitățile sistemice pe care rasismul instituțional le prezintă.

Dar care este legătură dintre Donald Trump și CRT?

Administrația Trump a instruit agențiile federale să pună capăt trainingurilor de sensibilitate rasială care abordează subiecte precum privilegiul alb și CRT, numindu-le ,,propagandă antiamericană disruptivă’’.

Într-o scrisoare adresată agențiilor federale pe 4 septembrie 2020, directorul Biroului de Management și Buget a declarat că președintele a devenit recent conștient de programele de sensibilitate rasială. Programele încurajează conversațiile sincere despre rasă la locul de muncă și discuta despre potențialele acțiuni de combatere a rasismului sistemic.

Nota, emisă de directorul BMB, Russell Vought, cuprinde următorul pasaj, conform NPR:

,,Toate agențiile sunt direcționate pentru a începe să identifice toate contractele sau alte cheltuieli ale agențiilor legate de orice formare pe ,,CRT’’,” ,,privilegiul alb’’, sau orice alt efort de formare sau propagandă care învață sau sugerează fie (1) că Statele Unite sunt în mod inerent rasiste sau nefaste sau (2) că orice rasă sau etnie este în mod inerent rasistă sau rea.’’

Directiva a fost emisă în contextul conversației naționale despre brutalitatea poliției și rasismul sistemic. Este o dezbatere în care Trump a fost de partea forțelor de ordine în defavoarea susțînătorilor justiției rasiale și a susțînătorilor mișcării Black Lives Matter. Când demonstrațiile erau la apogeul lor la începutul acestei veri, un sondaj a constatat că două treimi din americani considerat președintele a agravat relațiile dintre rase.

Iar Donald Trump nu este singurul care are o problemă cu CRT.

Christopher Rufo, directorul Centrului pentru Bogăție și Sărăcie de la Institutul conservator Discovery, a susținut săptămâna aceasta la Fox News că Trump ar trebui să pună capăt programelor imediat.

,,Este absolut uimitor cum a pătruns CRT în fiecare instituție din guvernul federal’’, i-a spus Rufo gazdei Tucker Carlson. ,,Ceea ce am descoperit este că CRT a devenit, în esență, ideologia implicită a birocrației federale și este acum folosită ca armă împotriva poporului american.’’

Donald Trump a distribuit pe rețelele de socializare apariția lui Rufo la Fox. Trump a argumentat că formarea în domeniul diversității este o amenințare la adresa unității americane. O persoană i-a scris că ,,teoria rasei critice este cea mai mare amenințare la adresa civilizației occidentale și a ajuns în guvernul federal american’’. Iar Donald Trump a răspuns: ,,Nu mai există!’’. Într-un alt tweet, Trump a numit teoria rasei critice ,,o boală care nu poate fi lăsată să continue’’.

Însă sunt oameni (din fericire) care îi critică decizia.

M.E. Hart este un avocat care desfășura sute de sesiuni de formare pe tema diversității pentru întreprinderi și guvernul federal. Acesta a avut un interviu cu The Washington Post, în care a declarat astfel:

,,Ca să împlinim promisiunea acestei națiuni –noi deținem aceste adevăruri pentru a fi de la sine înțeles, că toți oamenii sunt creați egal – trebuie să ne vedem că ființe umane. Trebuie să facem tot ce este nevoie, inclusiv să parcurgem orice ore care fac acest lucru posibil. Aceste clase au fost foarte puternice în a permite oamenilor să se perceapă că ființe umane. Avem nevoie de ele mai mult decât oricând. E un pericol aici.’’

Altfel spus, Donald Trump riscă să oprească una din puținele măsuri care mai diminuau discriminarea structurală în ceea ce privește rasa.

Nu ar trebui să ne surprindă că individul care a vrut să construiască un zid între SUA și Mexic din cauza ,,problemei urgente a migranților’’ se teme de diversitate. Însă atunci când intoleranța îi aparține șefului guvernului, întreagă SUA are de suferit. Trainingurile de sensibilitate aveau ca scop principal informarea la locul de muncă asupra rasismului instituționalizat și discriminării structurale și prevenția acestora. Dacă Donald Trump se simte amenințat de o teorie care se asigura că ținem oamenii responsabili pentru prejudiciile și inegalitățile pe care le perpetuează, ar trebui să ne punem niște semne serioase de întrebare.

Apropo de acest subiect, este natural să ne continuăm lista cu următorii cei mai buni prieteni:

  1. Donald Trump și rasismul

Situațiile din acest an au adus din nou la lumina relația turbulentă a lui Donald Trump cu acuzațiile de rasism. La patru zile după incidentul George Floyd din 25 mai, președintele a citat cuvintele unui șef rasist al poliției în 1967 spunând ,,Când începe jaful, încep împușcăturile’’. Dar dacă l-ați urmărit puțin pe Donald Trump și familia sa, știți cu siguranță că nu este prima dată când acesta face comentarii rasiste și intolerante.

Ca să nu ne lungim, fiindcă avem atât de multe de discutat,vă voi face o lista cu câteva dintre aceste comentarii și situații. Lista este făcută cu ajutorul mai multor surse, printre care The Atlantic și Counterfire. O vom parcurge în ordine cronologică, și vom acoperi și câteva aspecte problematice în care a fost familia lui implicată (pentru că poate asta ne explică de unde s-a ,,învățat’’ așa):

1927: Tatăl lui Trump este arestat după ce KKK a provocat o revoltă la New York

1954: Cântărețul de muzică populară Woody Guthrie scrie un cântec despre ideologia rasistă a lui Trump Senior: ,,Bătrânul Trump știe/Cât de multă/Ură rasială/El a stârnit/În petele de sânge ale inimilor umane’’.

1973: Departamentul de Justiție a intentat un proces împotriva Companiei de Management Trump pentru discriminare rasială. El nu permitea închirieri afro-americanilor în New York. Referindu-se la oamenii de culoare, Donald Trump i-a spus unui reporter: ,,Știi, nici tu nu vrei să trăiești cu ei’’.

1989: Donald Trump a plătit pentru reclame de o pagină întreagă în toate ziarele din New York, cerând execuția unui grup de tineri negri și latino acuzați că au violat o femeie albă. Probele ADN din 2002 i-au exonerat pe toți cei cinci bărbați. Trump a refuzat să le recunoască nevinovăția.

1992: Trump i-a discreditat pe angajații de culoare de la cazinourile sale din Atlantic City.

,,Lenea este o trăsătură la negri. Chiar este. Nu e nimic ce pot controla’’, a spus el.

1993: Trump a încercat să-i împiedice pe oamenii de afaceri nativi americani să conducă cazinouri. Motivul lui era că grupul minoritar era în mod notoriu ,,corupt’’.

2005: Trump a propus ca un episod din reality tv show-ul său The Apprentice să aibă o echipă numai din oameni de culoare versus o echipa numai din oameni albi. Producătorii au respins ideea.

2011: Trump alimentează mișcarea rasistă și naționalistă propagând mitul că Barack Obama nu este cetățean american. Când Obama și-a făcut public certificatul de naștere, Trump a sugerat că este fals.

2015: Donald Trump spune revistei Time că ar fi sprijinit internarea în masă a japonezilor americani în Al Doilea Război Mondial.

2015: Trump își lansează campania prezidențială cu o insultă grotescă asupra imigranților din Mexic. ,,Când Mexicul își trimite oamenii, ei nu trimit tot ce au mai bun… Trimit oameni care au multe probleme, și ne aduc aceste probleme. Aduc droguri. Aduc crime. Sunt violatori.’’

2016: În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Trump jignește familia unui soldat american musulman ucis la datorie. ,,Dacă vă uitați la soția lui, ea stătea acolo. Nu avea nimic de spus. Probabil că nu i s-a permis să aibă nimic de spus.’’

2016: Refuză să respingă sprijinul KKK pentru campania sa pe motiv că ,,nu știe suficient despre organizație’’.

2017: La un an de la președinția sa, Trump răspunde la uciderea lui Heather Heyer de către un neonazist la o demonstrație de extremă dreapta în Charlottesville. El susține că a existat o ,,manifestare flagrantă a urii, bigotismului și violenței din multe părți. Din mai multe părți’’. La scurt timp, a comentat că au existat ,,oameni foarte buni de ambele părți’’.

2017: Distribuie videoclipuri ale grupului fascist Britain First susținând că Marea Britanie este invadată de Islam.

2018: Referindu-se la Africa, Donald Trump a spus: ,,De ce vrem acești oameni din toate aceste țări de rahat? Ar trebui să avem mai mulți oameni din locuri că Norvegia.’’

2018: Când senatoarea Elizabeth Warren vorbește despre originile sale nativ-americane, Trump o batjocorește drept ,,Pocahontas’’.

2019: Într-o discuție despre patru membre de congres democrate de culoare (dintre care trei s-au născut în SUA), Donald Trump spune: ,,De ce nu se întorc să ajute la repararea locurilor complet falite și infestate de criminalitate din care au venit. Și după să se întoarcă și să ne arate cum se face.’’

Iar aceasta este doar o mică parte a listei lungi de comentarii chestionabile legate de rasă (și etnie) pe care le-a făcut Donald Trump.

Simt însă că ne concentrăm prea mult pe un singur subiect. Așadar vreau să trecem la ultimul punct din lista, care va fi o adevărată alegorie:

  1. Donald Trump : cum să fii nu doar un Președinte necalificat și incompetent, ci în general o scursură umană

Puneți-vă centurile de siguranță, așezați-va confortabil și pregătiți-vă pentru turbulențe. Este deosebit de greu să faci o introducere pentru așa o diversitate și multitudine de orori. Drept pentru care încercați să ‘’apreciați’’ fiecare problemă ca pe o mică bucată din mozaicul de atrocități care îl înconjoară pe Donald Trump. Și nu va temeți, am dovezi pentru fiecare.

Povestea lui Trumpinocchio:

Până în dată de 9 iulie 2020, a 1267-a sa zi de mandat, Trump a făcut 20.055 afirmații false sau înșelătoare, potrivit bazei de date a Fact Checker. Fact Checker analizează, clasifică și urmărește fiecare declarație suspectă pe care a rostit-o. Din asta rezultă o medie de aproape 16 de afirmații false pe zi.

Cel mai necalificat președinte:

În totalul de 227 de ani de existență a oficiului – de la George Washington la Barack Obama – nu a existat niciodată un președinte care să nu aibă nici experiență politică, nici serviciu militar. Foștii președinți americani (1789-2016) au venit la Casa Albă cu o medie de 13 ani în funcții publice și 5.6 ani de serviciu militar. Donald Trump are un total de 0 ani experiență în ambele domenii.

Donald Trump

Donald Trump sau ,,Curaj, câine fricos’’:

Două fiice ale unui podolog din New York spun că în urmă cu 50 de ani tatăl lor l-a diagnosticat pe președintele Donald Trump cu un pinteni de os în călcâie. Dar diagnosticul a fost o favoare pentru Fred Trump, care era proprietarul apartamentului de unde închiria doctorul, conform The New York Times.

Donald Trump a primit cinci amânări pentru serviciul militar în timpul războiului din Vietnam. A mai primit patru amânări ca să își termine educația în timp ce el a fost student. A cincea amânare a primit-o în 1968, respectiv scutirea medicală.

Donald Trump insultă un veteran:

Donald a avut un conflict cu senatorul John McCain. L-a ironizatpentru că a fost prizonier de război și l-a numit ,,ratat’’ pentru că nu a reușit să câștige Casă Albă în 2008. ,,A fost un erou de război pentru că a fost capturat’’, a declarat Trump la Summitul conducerii familiei din 2015 de la Ames, Iowa. ,,Îmi plac oamenii care nu au fost capturați.’’

Donald Trump insultă armata:

Președintele Donald Trump a criticat înalții oficiali militari. I-a numit „ratați” și „o adunătură de drogați și bebeluși” pentru lipsa de succes în războaiele recente. Acest lucru a avut loc în timpul unei întâlniri tensionate la începutul președinției sale. Și a dat un ton negativ relației dintre Pentagon și Casa Albă.

În timpul întâlnirii, Trump a sugerat de asemenea taxarea ,,chiriei’’ Coreei de Sud pentru forțele militare americane poziționate acolo. El a a sugerat că țările NATO datorează Americii plăți directe în valoare totală de sute de milioane de dolari, o afirmație care i-a lăsat pe mulți din cameră confuzi.

Donald Trump, sexist profesionist:

Debbie Walsh este directorul Centrului pentru femei și politici americane de la Universitatea Rutger. Ea a observat că Donald Trump are un modus operandi în relația sa cu femeile. Conform ei, acesta vorbește despre orice femeie într-un mod degradant și le banalizeaza. Ca să vă faceți o idee, iată câteva dintre comentariile lui Donald Trump despre femei:

Despre Hillary Clinton: ,,Nu are aspectul potrivit. Nu cred că are nici rezistența necesară.”

Despre Carly Fiorina: ,,Uită-te la fața ei! Ar vota cineva pentru asta? Îți poți imagina să fie asta fața viitorului nostru președinte?’’

Despre senatoarea Elizabeth Warren: ,,Toanta Elizabeth Warren, unul din cei mai puțin productivi senatori americani, are gura spurcată”.

Despre jurnalistă Megyn Kelly: ,,Se vedea că ieșea sânge din ochii ei. Sângele ieșea din ea de oriunde.’’

Despre Rosie O’Donnell: ,,E urâtă. Cum a ajuns la televizor? Dacă aș conduce The View, aș concedia-o pe Rosie. Aș privi-o chiar în fața aia grasă și urâtă a ei și aș spune: Rosie , ești concediată.’’

Despre fostul asistent de la Casa Albă, Omarosa Newman: ,,Când dați o șansă unei scursuri nebune și plângăcioase și îi dați un loc de muncă la Casa Albă, cred că pur și simplu nu a funcționeaza.’’

Donald Trump

Și comentariile astea nu sunt problematice doar pentru femeile cărora li se adresează în mod direct.

Un studiu recent privind modul în care femeile sunt afectate de sexism a constatat că și atunci când un comentariu nu a fost îndreptat către ascultătoare, acesta a avut un impact negativ asupra stimei ei de sine. Conform profesoarei Marienne LaFrance, le-a fost afectată evaluarea propriilor performanțe și abilități.

„Donald Trump stabilește o atmosferă în care sunt vizate toate femeile, nu doar persoana țintită [ de comentariului sexist] . Asta este ceea ce este deosebit de dăunător”. LaFrance spune că atunci când el critică adversarele de sex feminin, adesea le reduce la un obiect sexual sau la cineva nedemn de respect sau atenție.

Nu doar atât, dar când Donald Trump insultă bărbați, tendința este să le diminueze masculinitatea. Astfel implicăîn mod indirect că trăsăturile feminine și sensibilitatea sunt indezirabile. Și pentru a pune în perspectivă efectele comentariilor sale, ratingul său mediu de aprobare este de 44% în rândul bărbaților și de 31% în rândul femeilor. Acesta este cel mai mare decalaj între sexe de la președinția lui George H.W.

Vă las însă și un video aici cu alte remarci vulgare ale lui Donald Trump față de femei.

Printre care se numără și cum a încercat să întrețină relații sexuale cu o femeie măritată (care l-a refuzat). Și cum dacă ești un star, nu trebuie să aștepți sau să ceri permisiune să săruți o femeie.

După cum spuneam, un sexist de profesie.

Donald Trump și remarcile incestuoase:

Fiind un subiect atât de dezgustător, mă rezum la următorul citat al lui Donald Trump despre fiica să, Ivanka Trump : ‚,Are un corp frumos. Dacă nu era fiica mea, probabil aș fi fost cu ea.’’

Donald Trump, violență și abuz sexual (în căsnicie)

Pentru puțin context, Hurt este un scriitor și autorul biografiei neautorizate a lui Trump, ,,Lost Tycoon’’. El a reușit să facă rost de o copie a declarației sale de divorț. Conform copiei, fosta lui soție, Ivana, a declarat că în anul precedent, soțul ei a violat-o într-un acces de furie. În relatarea lui Hurt, Trump era furios că o operație de „reducere a scalpului” a fost neașteptat de dureroasă. Ivana îi recomandase chirurgul plastic. Ca răzbunare, Trump i-a smuls un smoc de par soției sale, apoi a violat-o.

Ea a petrecut noaptea închisă într-un dormitor, plângând. Conform declarației, dimineața, Trump a întrebat-o „cu o răutate dezinvoltă:„ Te doare? ” ”.

Trump a negat atât acuzația de viol, cât și sugestia că ar fi avut o procedură de reducere a scalpului. Hurt a spus că incidentul, care este detaliat în depunerea Ivanei, a fost confirmat de doi dintre prietenii ei.

Donald Trump și acuzațiile de abuz sexual și hărțuire

Cel puțin 17 femei l-au acuzat pe Donald Trump de diferite comportamente necorespunzătoare, inclusiv acuzații de hărțuire sexuală sau agresiune sexuală. Cu excepția uneia, toate și-au prezentat acuzațiile înainte sau în timpul candidaturii sale pentru Casă Albă. Dacă vreți să aflați despre fiecare caz în parte, dați click pe subtitlu.

Printre scuzele făcute de Donald Trump, de departe cea mai misogină, scarboasa și jalnică este faptul că ‚, nu arătau îndeajuns de bine că să pună mâna pe ele’’. Dacă nu mă credeți, doar dați click aici. Nu va învinovățesc, nici mie nu îmi vine să cred că există astfel de tumori umane.

Donald Trump și acuzațiile de pedofilie:

Primul scandal major care a lovit campania Trump în afară de controversele sale sexiste și rasiste a venit dintr-un proces. Acest proces a rezultat din orgiile organizate de miliardarul și cunoscutul pedofil Jeffrey Epstein.

Femeia numită în proces este Katie Johnson. Ea spune că Trump i-a luat virginitatea în 1994, când avea doar 13 ani și era ținută de Epstein că sclavă. Johnson spune în plângere că Trump și Epstein au amenințat-o pe ea și familia ei cu vătămări corporale dacă nu respecta toate cererile lor dezgustătoare.

Toate informațiile despre acest proces provin exclusiv din plângerea depusă de „Katie Johnson” și nimeni nu a localizat-o, nu a identificat-o sau nu a luat încă un interviu. Ea a fost programată să apară la o conferință de presă pe 2 noiembrie 2016, dar nu a apărut. Ea a spus că amenințările la adresa vieții ei o țineau departe.

 Ea ar fi renunțat la proces din nou pe 4 noiembrie 2016 din același motiv.

Ce știm cu siguranță este că Epstein fusese numit în mai multe procese similare în ultimii ani, a executat 13 luni de închisoare și a fost înregistrat că infractor sexual pe viață. Mai mult de atât, se știe că le-a oferit acuzatorilor sume în jur de 150.000 de dolari că să renunțe la procese. Și mai știm sigur ce a zis Trump despre Epstein într-un interviu din 2002:

Îl cunosc pe Jeff de cincisprezece ani. Tipul e grozav. E foarte distractiv să fii cu el. Se spune chiar că îi plac femeile frumoase la fel de mult că mie, iar multe dintre ele sunt de partea mai tânără. Fără îndoială – Jeffrey se bucură de viața sa socială. ”

Cum a luat Familia Grinch banii copiilor cu cancer

Că să înțelegeți mai bine povestea, trebuie să înțelegeți puțin cum poți să mai scapi de taxe în SUA când ai mulți bani. Pe scurt, cât donezi caritatilor, atât îți poți deduce din taxe. În general, puteți deduce până la 50 la sută din venitul brut ajustat, dar există limite de 20-30% în unele cazuri. Asta e foarte simplificat și pe scurt, dar e principiul de baza. Va invit să vă documentați mai în detaliu aici.

Cât despre Familia Grinch, va rezum povestea astfel: Eric, fiul lui Donald Trump, a mutat banii care trebuiau să meargă pentru a ajută copiii cu cancer la organizația Trump. Fundația lui Eric a proclamat în mod public că toate veniturile din turneul său anual de golf vor merge la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude. Turneu ținut la clubul de golf al familiei Trump, care se presupunea a fi găzduit gratuit.

În timp ce fundația a donat milioane către Spital, a efectuat și plăți mari către organizația Trump.

În primii ani găzduirea a fost într-adevăr gratuită. Dar după câțiva ani tati Trump a zis „Nu-mi pasă dacă este sau nu fiul meu – toată lumea trebuie să plătească.’’ De asemenea unele fonduri au fost direcționate către diferite organizații caritabile, conform Forbes. Povestea este mult mai lungă și îmbârligată, și există și acuzații separate pentru organizația lui Donald Trump. Dar concluzia pentru organizația lui Eric este că și-a dat demisia și această a fost rebranduita.

Donald Trump este antivaxxer

Nu cred că trebuie spus nimic mai mult. Dacă crezi în ceva ce a spus un doctor care a falsificat rezultate și ulterior i-a fost revocată licență de a practică medicină, e clar că logica ți-a scăpat printre degete de mult, după părerea mea.

Donald Trump

Impiersicarea lui Donald Trump

Pentru cine e indus în eroare, nu are nicio legătură cu culoarea portocalie a președintelui. Este vorba despre impeachment, o procedura prin care președinții SUA și oficialii federali pot fi acuzați și trași la răspundere.

Acuzarea este foarte rară. În cei aproape 250 de ani de istorie doar trei președinți s-au confruntat cu ea. Și niciunul din cei trei nu a fost eliminat din funcție. Cu toate acestea, după ce Clinton și Johnson (ceilalți doi președinți acuzați, în afară de Trump) au fost acuzați, ambele partide au pierdut următoarele alegeri prezidențiale.

Pentru a fi acuzat, un președinte sau un alt oficial federal trebuie să fi comis una dintre încălcările descrise de Constituție că „trădare, luare de mită sau altele infracțiuni mari și contravenții”.

Dar istoria arată că dacă un președinte urmează să fie acuzat, cel mai mare factor poate fi voința politică. Respectiv dacă membrii propriului partid al președintelui sunt dispuși să se întoarcă împotriva lui și dacă sunt suficienți membri ai Congresului care cred că încercarea de a-l înlătura pe președinte merită riscul de a pierde sprijinul popular. Președintele Donald Trump a fost pus sub acuzare pe 18 decembrie 2019 sub două acuzații: abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Donald a fost achitat în procesul său din Senat.

Până și sora lui Donald Trump spune că este ‚,crud și nu are principii’’

Sora mai mare a președintelui Donald Trump, fost judecător federal, îl crtica aspru pe fratele ei într-o serie de înregistrări. Ea spune despre președinte: „El nu are principii”. Maryanne Trump Barry a fost înregistrată în secret de nepoata să, Mary Trump, care a lansat recent o carte în care denunța președintele, „Prea mult și niciodată suficient: Cum familia mea a creat omul cel mai periculos din lume”. Mary Trump a declarat sâmbătă că înregistrările sunt din 2018 și 2019.

Într-o înregistrare, Barry spune că a auzit un interviu din 2018 cu fratele ei pe Fox News, în care acesta i-a sugerat să o pună la graniță pentru a supraveghea cazurile de copii imigranți separați de părințîi lor.

„Baza lui, Dumnezeule, dacă ai fi o persoană religioasă, vrei să îi ajuți pe oameni. Nu să faci asta ”, spune Barry. 

Într-un alt moment, ea spune: „Ale naibii tweeturi și minciuni, oh Doamne”. Ea adaugă: „Vorbesc prea liber, dar știi. Schimbarea poveștilor. Lipsa pregătirii. Minciunile. Un rahat.”.

Donald Trump feat. Cambridge Analytica

Cambridge a lucrat atât pentru campania Trump, cât și pentru un comitet de acțiune politică al lui Trump. În iunie 2016, Cambridge a trimis trei angajați, conduși de directorul de produse Matt Oczkowski, la biroul campaniei din San Antonio. Echipa lui Oczkowski a crescut în cele din urmă la 13 persoane, lucrând sub conducerea directorului digital al lui Trump, Brad Parscale. Potrivit lui Parscale, personalul din Cambridge a furnizat analize utile ale datelor despre electoratul american.

Cambridge susține că a construit profiluri extinse de personalitate pentru fiecare american, pe care îl folosește pentru așa-numita „direcționare psihografică”. Ea e bazată pe tipurile de personalitate ale oamenilor. Unii oameni, inclusiv Hillary Clinton, se tem și se temeau de faptul că au purtat un fel de război psihologic împotriva poporului american. Pentru alții, această direcționare psihografică e doar un fel de bau-bau.

Atât Parscale, cât și Oczkowski au spus în repetate rânduri că Trump și campania să nu au folosit direcționare psihografică. Au fost însă întrebări despre cum a acumulat de fapt datele Cambridge Analytica. În orice caz, despre jocurile murdare din alegeri găsiți mai multe aici. (link intern articol 2)

Donald, dictatorul presei libere

În 2018 un bărbat din Florida a fost arestat pentru că a trimis bombe către 13 democrați proeminenți și critici ai președintelui. În aceeași săptămâna, un bărbat alb din Kentucky a împușcat și a ucis doi oameni de culoare într-un magazin alimentar în ceea ce pare să fi fost un atac motivat rasial.

Și tot în acea săptămâna un bărbat din Pittsburgh a ucis 11 persoane într-o sinagogă în ceea ce a fost considerat o crimă motivată de ură.

Au existat unele sugestii că președintele ar putea avea nevoie să atenueze lucrurile în lumina unor astfel de evenimente. Dar, după o ușoară încercare de a face acest lucru – a încercat să fie „drăguț” în mitingurile de campanie din weekendul respectiv – se pare că a decis să revină la discursul lui obișnuit.

El a acuzat presă pe Twitter, spunând că „marea furie” din Statele Unite este cauzată „în parte de raportarea inexactă și chiar frauduloasă a știrilor”. El a numit presă „adevăratul dușman al poporului” și a spus că dacă mass-media va raporta știrea „corect” și „cinstit”, această va „stinge flacăra” furiei și a indignării. „Știrile false trebuie să se termine!” a scris el.

Tot ce sper e că cei de la Fact Check au numărat și această serie de tweet-uri printre minciunile și informațiile false răspândite de Donald Trump.

Donald Trump a mințit în legătură cu experiența lui academică

Trump a susținut în mod repetat (și a permis mediei să raporteze în numele său) că a absolvit „primul din clasa sa” de la Școala Wharton din Penn. De fapt, nu era nici pe aproape – Trump a absolvit fără onoruri. Unele școli își bazează onorurile pe procentajul GPA (media notelor), dar Wharton le bazează pur și simplu pe GPA. Deci pentru a absolvi fără onoruri, GPA-ul său trebuia să fi fost mai mic de 3,40. Ori asta, ori să fii sancționat pentru integritate academică sau încălcări ale conduitei studenților. .

Ceea ce este interesant la acest lucru este că minciună lui îl îngrijora mai mult decât media. GPA-ul lui Trump nu a fost ceva de interes până nu l-a făcut el. A speculat despre GPA-ul lui Obama, mințind despre propriile sale dosare și amenințându-și școlile dacă le publicau. Ai vrut să moară capra lui Obama, dar ți s-a sinucis a ta, Donald.

Donald a propus o judecătoare necalificată

Sarah Pitlyk a fost una dintre nominalizările judiciare ale lui Trump. Nominalizării sale i se opun în principal parlamentarii democrați și grupurile liberale care afirmă că dosarul ei de pledoarie împotriva avortului ar face-o părtinitoare ca judecător.

„Sunt tulburată de trecutul doamnei Pitlyk și de lipsa de experiență și îi îndemn pe colegii mei să se alăture mie pentru a se opune nominalizării sale.”

Aceasta este declarația senatoarei din California, Dianne Feinstein, democratul de vârf din Comitetul judiciar al Senatului, la ședința Senatului.

Feinstein a arătat declarațiile înșelătoare ale lui Pitlyk cu privire la problemele de sănătate a reproducerii. Ea a spus că Pitlyk a susținut într-o instanță amicală a Curțîi Supreme că fertilizarea în vitro duce la rate mai mari de malformații congenitale. Ceea ce nu este adevărat.

În documentul din 2017 dintr-un caz care nu a fost audiat de judecători, Pitlyk și o colegă de-a ei au mai spus că surogatul are „efecte grave asupra societățîi, cum ar fi respectul diminuat pentru maternitate și legătura unică mamă-copil”.

Sarah și apărătorii săi republicani din Comitetul judiciar al Senatului au spus că opiniile sale personale despre avort nu ar afecta performanțele sale judiciare. 

Pitlyk a fost, de asemenea, în unanimitate considerată „Necalificată” pentru o funcție de judecător federal pe baza lipsei de experiență de către comitetul Asociației Baroului American. ABA revizuiește candidațîi judiciari. Sarah este una dintre cele nouă nominalizări ale lui Trump care au primit un astfel de rating de la ABA.

Și apropo de nominalizări cu persoane necalificate, a făcut același lucru și cu un membru de cabinet.

Iar lista de incompetente, greșeli, intolerante și pericole pe care le aduce Donald Trump continuă. Însă ne vom opri aici, momentan.

Care e concluzia, până la urmă?

Din păcate, nu am în niciun fel drept de vot în alegerile americane, deci nu pot ajuta în a decide indirect soarta SUA în noiembrie. Însă sper că toate aceste fapte să ajungă la cei care pot decide.

Nu îmi pot imagina cum o persoană cu atatea controverse legate de rasism, sexism, xenofobie, homofobie și în general o scursură umană poate să ajungă atât de tolerat în ochii publicului. Sau cel puțin îndeajuns de tolerat încât să fie luat în serios de prima dată când a candidat. Sunt sigură însă că și din cei care nu știau mai bine atunci, cel puțîn o parte știu mai bine acum. Și sper ca ultimii patru ani măcar să își spună cuvântul, și decizia corectă să fie luată. Sau măcar cea mai puțin greșită.

Poate vă întrebați în ce fel e relevant ce fel de persoană e el, de ce are asta vreo treaba cu a fi președinte.

Tocmai pentru voi m-am asigurat să adaug dovezile de incompetența nu doar aici, ci și în articolele trecute. Însă pentru mine, trebuie să mărturisesc că este deosebit de important ce fel de persoană conduce un stat. Și când vorbim de SUA, care are regim prezidențial, unde președintele este și șeful guvernului și comandant al armatei, ar trebui să fie deosebit de relevant.

Viziunea lui meschină asupra lumii și ,,valorile’’ care îl definesc au avut un impact în toate atrocitățile care s-au întâmplat.

Și o parte din ele îi sunt ,,atribuite’’ de autorii lor lui, pentru că și-au dorit acea ,,Americă grozavă’’ despre care vorbește el. America lui grozavă în care diversitatea e motiv de persecuție, prejudiciul e obligatoriu și adevărul se mulează după povestea pe care vrei să o creadă oamenii.

De-a lungul istoriei au existat diverse perioade care sunt percepute în mod instinctiv de majoritatea oamenilor ca fiind indezirabile, în opinia mea. Un exemplu care îmi vine în minte este comunismul, în special pentru cei care vin din foste țări comuniste.

Iar pentru mine, președinția lui Donald Trump este o astfel de perioada sumbră.

Nu aș rezumă-o doar la atât. După cum vedeți și în lista erau multe lucruri problematice mult înainte de președinție. Dar majoritatea lucrurilor fiind atribuite în special caracterului lui, afectând grupuri selecte de indivizi. Ceva ce mi se pare oricum revoltător. Mă refer doar la președinție pentru că pe el nu-l mai schimbă nimeni, și e destul de clar ce fel de om a ales să fie. Însă pe el din funcție, destui oameni pot să-l schimbe.

Autoare: Ruxandra Dorobanțu