bacalaureat
bacalaureat

Cum să te pregătești pentru bacalaureat în pandemie?

Am luat examenul de bacalaureat chiar și în condițiile pandemiei de COVID-19. Cum am reușit? Am realizat că examenul de bacalaureat nu este un balaur, ci mai degrabă, un test care îți pune la încercare abilitățile de învățare.

Fie că vrei să faci o facultate sau nu, bacalaureatul reprezintă o prioritate. Pe lângă experiențele de neuitat din liceu, alături de prieteni, colegi și profesori, trebuie avut în vedere faptul că liceul are ca rută principală, ca în cei patru ani, să ne introducă în câmpul nostru cognitiv, noțiuni care ne pregătesc pentru viață sau, de ce nu, pentru facultate. În cazul meu, Psihologia făcută în liceu, reprezintă scheletul disciplinelor de bază de la facultate.

Revenind la bacalaureat. Vrei să îl iei cu o notă mare, chiar și în contextul pandemiei, nu-i așa? Ei bine, iată sfaturile unui fost licean care a obținut o notă peste limita decentului, la examenul de bacalaureat.

 1. Organizarea:

Nu ești tocilar dacă ai o agendă personală în care vei ține evidența unor streak-uri de învățat. E ca pe Snapchat, doar că în viața reală. Diferența e că rămâi cu ceva după. Markerele evidențiatoare sunt o idee foarte bună în procesul de învățare, pentru că te ajută să găsești mai ușor informația de care ai nevoie. Post-it-urile sunt, de asemenea de ajutor (nu pentru copiuțe, ci pentru notițe).

Eu mi-am achiziționat o agendă relativ ieftină cu planner săptămânal în care mi-am notat ce am de învățat pe zile.

Am avut 3 streak-uri de învățat:

 • de Crăciun <<03.01 – 11.01>>: în acest streak mi-am pus la punct materia (eseuri la Limba și Literatura Română; jumătate din materia la Istorie; toată Psihologia pentru bac). Mi-am cumpărat un biblioraft în care am pus 3 dosare cu materia brută, adică toate lecțiile pe larg.
 • de Paști <<23.04 – 16.04>>: în momentul acesta am realizat că toată materia este grea (și la propriu, dar și la figurat), motiv pentru care am decis să o sintetizez, fără a pierde, însă, esența materialului inițial. Am adăugat pe lângă cele trei dosare din biblioraft, încă trei cu materia sintetizată. Am reușit să comprim informațiile în memorie în așa fel încât, dacă voi avea nevoie de ele la un moment dat, le pot scoate cu ușurință la suprafață și, de asemenea, să construiesc argumente detaliate.
 • Ultima sută de metri <<25.05 – 20.06>>: Ultima lună până la bacalaureat a fost un adevărat stres pentru mine, însă, nu am cedat nervos. Acest streak a fost strict pentru verificare și recapitulare prin variante de bacalaureat și punerea la punct a incertitudinilor pe care le-am discutat cu profesorii, care mi-au fost alături.

Învățatul nu este ușor, însă organizarea îți ușurează munca!

Dacă iubești natura și nu vrei să folosești hârtie, iată aici  10 aplicații pentru școală.
 1. Nu preconiza ce va pica la bac!

De ce să nu prezici bacul? Pentru că, în cazul în care nu va pica ce ai vrut tu, în momentul în care vezi subiectul în fața ochilor, tinzi să te dezamăgești.

Anul acesta toată lumea a crezut că va pica „Ion” de Liviu Rebreanu (deoarece s-au împlinit 100 de ani de la publicarea operei), însă, cei care erau în sala de examen cu mine au fost dezamăgiți când au văzut „comedia” la eseu. Eu unul, cu o seară înainte de examenul la Limba și Literatura Română, am zis să recapitulez comedia, doar ca să adorm mai repede. Ce să vezi? Fix asta a picat! Deși, și eu mă așteptam să pice tot „Ion”.

Morala: Învață tot, în egală măsură și nu te limita la preconizările de pe Reddit. Subiectele sunt complet aleatorii!

 1. Recompensează-te sau pedepsește-te!

Am scris mai sus despre cele trei streak-uri de învățat. Ce vă face să credeți că le-am respectat la perfecție? Am sărit, din lene, peste unele task-uri din săptămână, însă, dorința mea de lua bacul a câștigat în fața lenei, așa că m-am pedepsit să fac ce nu făceam din lene în timpul săptămânii, duminica, fără nici o scuză sau învoire!

De asemenea, recompensele au fost pe măsură. Nu există satisfacție mai mare decât atunci când bifezi un task terminat. Important e să vezi ceva în urma învățatului tău, motiv pentru care, determinarea joacă un rol crucial în procesul de învățare! Recompensa finală a apărut pe 30 iunie, când s-au afișat rezultatele la examenul de bacalaureat și am văzut „9,01”, în tabelul celor reușiți.

 1. Nu subestima sau supraestima examenul de bacalaureat!

Dacă subestimezi examenul de bacalaureat, ajungi să crezi că nu e așa un big deal, motiv pentru care, eficiența învățării tale va scădea, iar subiectele vor fi tratate superficial.

Dacă supraestimezi bacul, ajungi să crezi că e aproape imposibil de luat, motiv pentru care, vei avea impresia că oricât ai învăța nu e destul, deși, crede-mă este peste suficient.

Important este să creezi un echilibru între aceste două gânduri. Este un examen importat, însă, nu este imposibil de obținut o notă bună.

 1. Nu ține termometrul pe lângă tine!

Impunerea măsurării temperaturii înainte de a intra la examen mi-a dat o palmă enormă, deoarece am intrat în panică „dacă voi avea peste 37,3”, ce fac? Îmi luam temperatura din 30 în 30 de minute până am spart termometrul.

 1. Cu o zi înainte de examen nu mai învăța nimic!

E de prisos să îngrași porcul cu o zi înainte de Ignat. Tot ce ai avut de învățat, ai învățat până în momentul dinaintea examenului. Relaxează-te, ieși cu prietenii, stai cu familia sau doar ascultă muzică.

 1. Dă tot ce ai mai bun pe foaia de examen!

Chiar dacă vei scrie o lucrare de 10 pagini, scrie tot ce știi despre subiectul cerinței, chiar dacă nu ești sigur pe unele mici părți. Corectorul nu te cunoaște personal, iar de cele mai multe ori, este în favoarea ta.

În acest sfat putem include și următoarele îndemnuri:

 • Citește cerințele de două ori pentru a fi sigur că răspunzi pe subiect!
 • Folosește ciorna!
 • Scrie cu aceeași culoare pe foaia de examen (în caz contrar, se consideră semn particular și riști să iei nota 1).
 1. Nu uita buletinul acasă!

Un coleg a uitat buletinul și nu a putut da examenul, motiv pentru care a trebuit să aștepte sesiunea de toamnă. Nu face ca el!

Acestea fiind spuse, sper că te-au ajutat sfaturile mele și îți urez succes la examenul de bacalaureat!