Investițiile străine

Investițiile străine – benefice sau dăunătoare pentru România?

"în Păreri și opinii" by

Probabil citești acest text de pe un smartphone gândit de un american, asamblat de un chinez și transportat de un japonez. Dacă smartphone-ul ar fi fost gândit în România, asamblat în România și vândut tot în România, prețul ar fi fost de câteva ori mai mare. De ce? Pentru că viața noastră este în strânsă legătură cu ceilalți, atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv. Pur și simplu când suntem mai mulți, puterea crește, și prețurile scad. La fel cum un grup de oameni prosperă atunci când aceștia colaborează, așa și țările se îmbogățesc prin relațiile lor. Diferența este că la nivel internațional relațiile sunt mult mai complexe și sunt puternic influențate de trendurile politice, corporații, ideologii etc. Din tot acest amalgam, ne interesează un singur lucru, investițiile străine. Sunt bune? Ne fură străinii țara? Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu?

„Nici un om nu este o insulă”

În primul rând, nici o țară nu poate să producă tot ce are nevoie de una singură. Pur și simplu nu dispune de resursele și de forța de muncă necesare. Și chiar dacă ar putea, bunurile economice ar avea niște prețuri de multe ori mai mari decât cele cu care suntem obișnuiți și, într-un final, oamenii ar ajunge să beneficieze de mai puțină prosperitate. De ce? Din cauza faptului că dacă nu am importa absolut nimic (inclusiv capital) și ne-am baza doar pe resursele propriei noastre țări, pur și simplu ar fi mai puține resurse. Mai puține resurse înseamnă scăderea ofertei, dar aceeași cerere, adică prețuri mai mari, deoarece împarți mai puține resurse la același număr de oameni. Iar noi, românii, am experimentat asta foarte concis în regimul comunist.

Investițiile străine aduc prosperitate.

Investițiile sunt cel mai bun semn de sănătate economică pentru o țară. În esență, investițiile străine funcționează cam la fel ca orice alt fel de investiție. Dacă o țară este atrăgătoare, investitorii și corporațiile vor băga bani în ea cu speranța că vor scoate profit. Bun! Și cum ne ajută pe noi asta? Păi, există o grămadă de metode prin care cetățenii beneficiază de pe urma investițiilor străine. În primul rând, companiile vor angaja forță de muncă, deci va scădea șomajul. Apoi, acestea vor plăti taxe și impozite la stat, vor face profit care, deși poate fi repatriat, în primă fază va fi impozitat într-o oarecare măsură. Faptul că există investiții înseamnă foarte mult și pentru piața bunurilor și serviciilor, în sensul că ceea ce produc, multinaționalele completează oferta de bunuri și servicii și coboară prețurile. De asemenea, odată cu corporațiile vin și instituțiile financiare, băncile și se diversifică foarte mult această piață.

Un alt avantaj extrem de important este creșterea competitivității. O exemplificare este sectorul IT. Înainte ca investițiile străine să înceapă să vină la noi în țară, cei care studiau în acest domeniu fie emigrau, fie alegeau să lucreze pe bani puțini la cele câteva companii locale. Chiar și în condițiile actuale companiile locale sunt mai mici și oferă salarii mai mici, pentru că ele nu reușesc să fie competitive cu multinaționalele prin natura lor.

Cum poate o țară să atragă investiții?

Nu! Nu trebuie să tăiem taxele. Evident că acest lucru le este plăcut investitorilor, dar nimeni nu bagă bani într-o țară doar pentru că are taxe mici. Mult mai important decât taxele mici este ca țara gazdă să fie stabilă din punct de vedere politic și economic, și să aibă legislații clare și previzibile. Însă există și excepții precum China, India sau Brazilia. Acestea au alt tip de avantaje: foarte multe resurse naturale, forță de muncă multă și ieftină.

Cum stă România? Nu avem nici resursele naturale ale Braziliei, dar nici forța de muncă ieftină a Chinei. Nu stăm acum să dezbatem salariile din sectorul privat românesc, dar sunt clar mai mari decât cele din multe alte țări. 

Ce poate face România ca să atragă investitorii?

După părerea mea, nu putem și nici nu ar trebui să ne bazăm că vom atrage investiții străine cu forță de muncă ieftină. Ce putem face în schimb? România poate atrage investiții printr-un mediu politico-economic prietenos, predictibil, competitiv și stabil. Deși nu prea este știut, toate acestea sunt mai importante decât taxele și impozitele mici. Gândește-te dacă tu ai fi un investitor, ai băga bani într-o țară în care se schimbă situația de la un an la altul, în care nu te poți baza pe mai nimic și în care vezi că politicienii nu au nici o direcție clară? Eu unul nu aș face-o! 

Okay, atunci ar trebui să creștem taxele, nu? Nu! Taxele trebuie să rămână la un nivel rezonabil. Să nu fie nici prea mici, dar nici să fie foarte abuzive.

Deși este destul de populară ideea (cel puțin în bula mea) cum că ar fi prea multe investiții străine în România, acest lucru este categoric fals. Când vorbim despre investițiile străine directe pe cap de locuitor, noi avem aproximativ 3.000 de euro. Ai putea spune că e destul, când îți dai seama că Ungaria a trecut de 8.000, iar Cehia este aproape de 10.000. Aceste date sunt din 2015, nu am găsit surse mai noi.

Având în vedere că…

E clar că aceste investiții au și dezavantaje semnificative, totuși, consider că avantajele sunt mult mai mari. De asemenea, cred că este singura metodă eficientă prin care România se poate dezvolta mai departe și prin care putem să devenim parte a economiilor dezvoltate.

Toate datele prezentate au fost luate de pe Foreign Investors Council.

 

 

 

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi