an școlar
an școlar

Iată rechizitele de care ai nevoie pentru un an școlar perfect!

Chiar dacă nu se știe exact cum se vor desfășura orele din cauza pandemiei, ori dacă oficialii vor comunica ceva concret în timp util, am decis că e musai să îndulcesc puțin situația în care se află acum mii de elevi și studenți.

În anii anteriori, magazinele și supermarketurile erau pline de clienți care umpleau coșurile cu rechizite mai mult ori mai puțin trebuincioase, ieftine ori la supra-preț, care să bucure și să facă parcursul academic al copilului lor mai dulce. Iar, din experiență proprie, am ajuns la concluzia că mai mereu se face exces de zel, pentru că încă am unele pixuri cumpărate undeva la începutul clasei a IX-a, deși am terminat liceul și sunt o studentă cu acte în regulă – ăsta nefiind singurul exemplu concret pe care îl pot da.

Pentru ca onorabila dorință consumeristă să nu ne mai invadeze oscioarele atât de tare, am decis că e timpul să fac o listă cu lucruri necesare, adaptată situației în care ne aflăm.

Pentru început, strecurați în ghiozdan, dar și în rutina zilnică, o mască curată și un dezinfectant.

Din perspectiva mea, măștile reutilizabile sunt cele mai bune, fie că sunt făcute în casă ori luate din magazin, datorită faptului că pot fi spălate și dezinfectate cu ușurință. Dacă totuși alegeți măștile chirurgicale de unică folosință drept partenere de drum, nu uitați că, înainte să le aruncați, să tăiați benzile elastice care se trec după urechi.

Într-un articol publicat de BBC, s-a subliniat problema poluării cu acest nou tip de deșeu, atunci când un pescăruș a fost găsit în Essex cu picioarele înfășurate într-o mască de unică folosință.

Nu este un caz unic, însă. În martie, voluntarii OceansAsia au găsit 70 de măști chirurgicale aruncate pe o plajă din Hong Kong, pe o rază de 100 de metri. În ceea ce privește sticla de dezinfectant, asigurați-vă că printre compușii lui nu se află și metanol, care poate produce iritații și intoxicații grave.

Să trecem acum la rechizite, cele care iau ochii prin designul lor, prin printurile colorate, dar nu neapărat prin calitate, care mie îmi pare cel mai important aspect al lor. Nu o să includ aici sfaturi legate de penar ori ghiozdan, pentru că ele reprezintă o alegere pur subiectivă, alegere influențată de mai mulți factori și nevoi.

Nu vă lăsați luați de val și mereu căutați ceva simplu, ca să nu ajungeți mai apoi să regretați o investiție îndoielnică.

1. Caietele

Roșii, albastre, verzi, negre. Nu culoarea e aspectul lor important. M-am păcălit de destule ori, după ce am luat din magazin caiete la întâmplare, fără să verific. Înainte de a pune produsul în coș, priviți bine foaia. Ea trebuie să fie destul de groasă încât mina unui pix ori cerneala unui stilou să nu treacă prin ea, destul de groasă să nu fie ruptă din neatenție de un școlar, licean ori student grăbit. În cazul caietelor de matematică, liniile lui trebuie să fie trasate corect. Mi s-a întâmplat să nu văd anumite linii ori linia pentru spațierea foii să nu existe.

2. Pixurile & stilourile

Pixul albastru, cel roșu și cel verde mi se par mai mult decât suficiente. Trebuie însă verificate, pentru ca mina să nu fie uscată ori pe ducă. Nu vrei să te trezești într-o oră online căutând cu disperare ceva de scris. Dacă însă ești adeptul maximalismului, pe hârtie cred că un set de pixuri colorate este de ajuns. Evidențiatoarele nu sunt neapărat necesare, pentru că poți folosi pixul cu mină roșie ori cel cu mină verde în locul lor. Eu, în schimb, folosesc un stilou pe care îl am încă de acum câțiva ani, care nu m-a lăsat niciodată la greu. Reprezintă o variantă de a economisi dar și o variantă mult mai ecologică, căci nu arunci la fel de mult plastic, pentru că rar găsești rezerve pentru anumite pixuri din comerț.

3. Creion și gumă de șters

Nu cred că am terminat niciodată o gumă de șters ștergând. Mereu ajungea undeva pe fundul penarului, în bucăți, pentru că mă plictisisem de ea ori anxietatea mea creștea în timpul orelor de matematică. Sfatul meu pentru tine e să cumperi o gumă trainică, de dimensiune medie și un set mai bun de creioane, care să nu-și piardă vârful atât de repede, set care să includă și o ascuțitoare metalică. Lucrul cel mai important e să ai grijă de ele. Eu, în schimb, trebuie să învăț să nu mă mai ia tremurul de la orice bărbat de vârstă mijlocie cu mustață stufoasă, de teama de a nu auzi iarăși „Care e valoarea ecuației, Popeasco?”.

Dragă cititorule, iată aici 10 aplicații care să îți ușureze noul an școlar!

Sigur, astea nu sunt singurele lucruri care vor trebui, dar sfatul meu este de a comunica mai departe cu profesorul. Cadrul didactic știe cel mai bine ce materiale dorește pentru desfășurarea în online ori în offline a orei sale. Nu vă avântați în a da banii în stânga ori dreapta, pentru a remarca că ați dat o mică avere pentru niște lucruri care nu v-au folosit. Și asigurați-vă că aveți grijă de anumite obiecte, precum atlasele ori instrumentele de măsurare. Ele pot rămâne cu voi mult timp, așa încât să nu aveți nevoia de a le recumpăra.

Autor: Irina Popescu