Copiii

Copiii nu mai vor jucării, vor țigări și oferă sex pentru ele!

"în Păreri și opinii" by

Copiii nu mai vor jucării, vor țigări si oferă sex pentru ele!

Mi-am făcut o cafea și am deschis Facebook-ul. Scroll-uiam printre meme-uri și știri despre facultate până dau de screenshot-urile acestea:

Aparent, o fată minoră nu avea bani de țigări și ar fi fost în stare să presteze servicii sexuale în schimbul banilor.

Vouă vi se pare normal? Nu e hate speech la adresa fetei, e un semnal de alarmă!

Disclaimer: Nu vreau să credeți nici că judec sex workerii. E alegerea lor să aibă traiul pe care și-l doresc, cât timp este în conformitate cu legea. Sunt oameni și merită respect. Însă aici vorbim despre un copil care și-a propus corpul în schimbul banilor pentru țigări.

La vârsta ei, nu știam cum să o conving pe bunica să îmi dea 2 lei pentru Tedi la sticlă. Iar la fel cum Tedi s-a schimbat la gust, s-au schimbat și interesele adolescenților din zilele noastre.

Dar acum, vorbind mai serios, chiar atât de mult s-a devalorizat sexul?

Mereu am zis să încurajăm copiii și tinerii să exploreze antreprenorialul, dar nu mă gândeam că vor monetiza sexul pentru profit. Chiar am ajuns să ne vindem corpul pe țigări la bucată? Actul sexual ar trebui să fie despre intimitate, nu un mod de a-ți procura bani de țigări! Ca să nu deschidem întreaga paranteză despre cum fumatul la minori în Romania e mai comun decât mâncatul de sarmale de Crăciun. Sexul nu ar trebui să fie un bun!

Să fi fost vorba de o lipsa de educație sexuală, sau nu i-a păsat nimănui să o învețe despre intimitate?

Cum a putut sexul să rămână în același timp taboo, și să excludem importanța intimității din conversațiile familiale, dar atât de banal încât să devină un mod de a-ți asigura viciile? Oare mai au copiii speranțe la iubire și apropiere sinceră?

Dacă pentru ei lumea e un loc într-atât de meschin încât sexul să poată fi folosit doar ca unealtă financiară, am greșit undeva. Am greșit toți care nu ne-am luat din timp să le explicăm copiilor ce impact puternic are un act atât de intim.

Și cu siguranță nu ajută nici lipsa unei educații sexuale comprehensive în școli.

Chiar și dacă nu credeți că sexul ar trebui să fie despre intimitate, și îl considerați doar o descărcare fizică, ar trebui să fie sigur. Știind situația educației sexuale din România, câți dintre voi ați pune mâna în foc că această fetiță știa cum să se protejeze?

Oricât ați vrea să excludeți sexul din ecuație, domni și doamne miniștri și stimați părinți, el tot se va întâmpla, probabil mai devreme decât vi se pare convențional. Important este să fie consensual și sigur. Și educația sexuală despre asta ar trebui să fie.

Dragi părinți, la educație sexuală, copii dumneavoastră nu învață cum să fie depravați sexuali.

La educație sexuală se învață despre reacțiile organelor ce au scop reproducerea, despre valori morale și despre situații ce implică viața sexuală.

Am avut un opțional în ultimul an de liceu în care am studiat educația sexuală și pot să spun că nu e rea deloc atât timp cât elevii care vor să vorbească, au dreptul să o facă, iar cei care doresc să tacă, nu sunt obligați să își povestească viața intimă. Eram evaluați pe teste despre anumite teme precum: sexualitatea, transformările de la pubertate, metode de contracepție permanentă și temporară.

România este prima țară în clasamentul Uniunii Europene cu cele mai multe mame minore.

De ce? Pentru că părinții nu vorbesc despre viața sexuală, aceasta fiind un tabu. Neștiind despre mijloacele de contracepție, acestea devin mame prematur, fără să își termine studiile și, cel mai important,procesul de dezvoltare fizică și psihică.

Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, ţară care ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre: datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situaţie înainte de a împlini 15 ani. Situaţia este cu atât mai critică, cu cât mai puţin de două procente dintre acestea spun că au interacţionat cu serviciile publice de asistenţă socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvaţi Copiii România”.

Sursa: AGERPRESS

Poate că în trecut educația sexuală, sexualitatea și acceptarea de sine erau ilegalități și tabuuri.

Din fericire acum trăim într-un secol în care aceste subiecte sunt ceva mai acceptate și fac parte mai des din conversație. Și oricât de intolerant sau încuiat la minte ai fi, măcar despre protecție ar trebui să fii de acord să se vorbească.

Liceeni ar trebui să învețe despre protecție și contracepție.

Nu ar trebui să fie jenant să se vorbească despre asta în mediul academic, cu atât mai puțin în familie. Și este deosebit de important, pentru că sunt unele infecții precum HIV care sunt aproape imposibil de tratat. Și sunt infecții precum HPV care de multe ori nu au simptome, și pot duce la cancer.

Nici HPV nu poate fi tratat, trebuie să te vaccinezi înainte, preventiv. Și este cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală. Conform MSD, 8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate cu cel puțin o tulpină a virusului, o dată cu debutul vieții sexual.

Dar oare câți dintre adulți, că să nu mai vorbim de adolescenți, chiar știu aceste lucruri?

Tocmai din acest motiv este educația sexuală atât de importantă. Ar putea, indirect, să salveze niște vieți. Asta ar trebui să fie materie obligatorie, și vreți să știți de ce? Am să va spun un secret : majoritatea oamenilor nu mor virgini. Dar majoritatea oamenilor ar putea evita bolile cu transmitere sexuală.

Și cu ajutorul unei bune educații sexuale și deschiderii discuției despre intimitate, am putea evita și situațiile în care copiii prestează servicii sexuale pentru bani de țigări.


Autori :

Andrei Mariș

Ruxandra Dorobanțu

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi