11 septembrie

11 septembrie a fost una dintre cele mai negre zile ale Americii. În această zi au murit mai mulți oameni decât în atacul de la Pearl Harbor. 2.977 și-au pierdut viața, dintre care 2.606 se aflau în turnurile gemene.

Cu toate că atacul s-a întâmplat acum 19 ani, numărul deceselor continuă să crească.

Pentru oamenii ca Jimmy Nolan, consecințele au apărute după mai mult timp.
Nolan a fost un tâmplar care s-a oferit voluntar sa ajute la locul prăbușirii și care a lucrat zi și noapte. Din cauza fumului toxic și a prafului, acesta a dezvoltat o boală gravă la plămâni, iar medicii nu îi dau mult de trăit.
„Eu încă trăiesc atacurile de la 11 septembrie. La fiecare şase luni, merg la spital la control. Merg la nişte doctori foarte buni, în clinici private.”, a mărturisit Jimmy, care a luptat pentru victimele uitate ale atacului din 9 septembrie 2001.

Când cele 2 turnuri s-au prăbușit, au dezlănțuit peste 2.500 de contaminanți, inclusiv substanțe cancerigene.

Este estimat că aproape 18.000 de oameni au boli din cauza prafului toxic. 10.000 de americani s-au îmbolnăvit de cancer, dintre care 2.000 au murit. Majoritatea au fost membrii echipelor de intervenție, voluntari sau lucrători care au ajutat la curățarea resturilor.

„Atunci când Turnul de Nord şi cel de Sud s-au prăbuşit, au eliberat o coloană enormă de praf, fum şi substanţe cancerigene. Colegii noştri sunt bolnavi, sunt pe moarte, iar unii au decedat deja. Iar eu nu cred că voi scăpa niciodată de cancer”, a mărturisit Lu Lieber, unul dintre salvatori.

Abia în 2009 victimele atacului din 11 septembrie au început să fie ajutate, dar nu toate. În 2019 lupta prin tribunale s-a încheiat și congresul a alocat 100 miliarde de dolari și fonduri nelimitate celor afectați.