minoritățile din România

Sunt minoritățile din România mai predispuse la suicid?

"în Dosarul Săptămânii" by

Sunt minoritățile din România mai predispuse la suicid?

Fie că ne referim la comunitatea rromă, la maghiari sau la LGBTQ, în România minoritățile există în proporție de 15%. Trebuie avut în vedere faptul că, trăind într-o țară post-comunistă, lucrurile normale, precum drepturile omului sunt privite cu coada ochiului.

Să fie minoritățile din România mai predispuse la suicid?

Surprinzător este faptul că nu există un răspuns concret la această întrebare. Am găsit însă, următoarele statistici la nivel național.

Cazuri de suicid se petrec frecvent. Presiunea socială (rezultată, în majoritatea cazurilor, din bullying), exercitată asupra acestora, negestionată cum trebuie, poate duce la neacceptarea sinelui, la depresie și, în cele din urmă, la sinucidere.

Cum să nu te lași prada presiunii sociale, ca o parte a unei minorități?

Cel mai semnificativ pas este să te accepți tu pe tine însuți așa cum ești! Nu datorezi nimic nimănui! Ți-au oferit vreodată altceva în afară de insulte și o stimă de sine scăzută?

Pentru a ajunge să faci acest pas, poți citi cărți de dezvoltare personală, poți vizita un psiholog (sau doi, dacă ai fost în cazul meu), sau chiar să meditezi. Pe mine, cel puțin, meditația m-a ajutat să îmi echilibrez ființa interioară cu cea exterioară și am învățat să fac față glumelor de genul „Ai greșit baia, prințeso!”. Well, prințesa asta măcar nu e pleava societății moderne.

Tu continuă să fii tu însuți, oricât de „greșit” ar fi pentru o serie de oameni. Tu arată-le că nu te afectează bullying-ul lor. Atât timp cât îți vezi de drum, nu ai nicio vină că nu ești perfect!

„Ne luăm de el/ea pentru că nu e ca noi”. Cum ca voi, frate? Așa de prost?

În copilărie, mi-a fost indusă ideea că rromii sunt oameni răi care fură, care se bat și amenință cu „dacă te prind singur…”, însă nu am vrut să cred. Am ajuns să cunosc câțiva oameni de etnie rromă de curând și am dedus că sunt oameni chiar de treabă, cu vieți normale, o mare parte dintre ei. Cum noi avem români care ne fac țara de râs în cam toată lumea, și ei au aceeași problemă. Orice pădure are uscăturile ei. Însă, nu e nimic greșit în a fi diferit.

Un exemplu recent este Black Lives Matter din Statele Unite, unde oamenii de culoare sunt considerați de către (ne)democratul Donald Trump, sclavi ai societății. Cum să fii președinte al Țării Tuturor Posibilităților, când tu ai incapacitatea de a gândi în afara cutiei? De fapt, la ce să mă aștept? Acum scurt timp se discuta interzicerea discuțiilor despre identitatea de gen, la noi. Comunismule, tu ești?

Revenind la minorități și la predispoziția acestora la suicid, pot spune că drepturile acestora nu sunt respectate în totalitate.

Un exemplu concret ar fi legalizarea parteneriatelor civile – atât în rândul persoanelor heterosexuale, cât și în rândul persoanelor homosexuale, care chiar au nevoie de așa ceva. De ce este nevoie de legalizarea parteneriatelor civile în România? Ei bine, dacă vreți să vă luați o casă, ca și cuplu, nu o puteți lua în acte pe numele amândurora, decât dacă sunteți cununați sau căsătoriți (sau, parteneri civili). Până atunci, unul va fi proprietarul, iar celălalt garantul că plata imobilului va fi dusă la bun sfârșit. Nedrept, nu? Și nu doar persoanele LGBTQ nu au drept de a face asta, ci și majoritatea celor straight care nu vrea să se căsătorească din principii. Aceștia din urmă sunt văzuți ca „nesusținători” ai tainei căsătoriei, de către Biserica Română.

Minoritățile reprezintă un caz sensibil în România, diversitatea fiind o spaimă teribilă a românilor!

„Eurobarometrele europene anuale testează valorile individuale ale cetățenilor europeni, iar toleranța și respectul față de alte culturi se află în a doua jumătate a clasamentului. Din ultima măsurătoare de acest tip (EB 91/2019) a rezultat, de exemplu, că toleranța îi definește doar pe 12% dintre români, iar respectul față de alte culturi pe 4% dintre respondenții români. Valorile care ocupă poziții de top în opinia românilor, care îi și definesc, sunt respectarea vieții umane (33%), respectarea drepturilor omului (32%), pacea (30%) și democrația (29%).”

Pentru a vedea sursa relatărilor, click aici.

Trebuie să fim toleranți și să ne iubim aproapele, nu să facem tot posibilul să îl tragem în jos. Fie că este de culoare, are altă cultură sau altă religie; mai presus de toate, este om.

Voi încheia într-o notă optimistă, cu un citat al faimoasei Ariana Grande:
Dacă oferim puțină iubire, poate schimbăm lumea.

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi