Anonymous revine anual cu un protest de Ziua Guy Fawkes (cunoscută și ca Noaptea Guy Fawkes, Noaptea Focurilor de Tabără și Noaptea Artificiilor), care se ține de 5 noiembrie, în special în Regatul Unit.

Cine a fost Guy Fawkes?

A fost cel care a complotat alături de mai mulți catolici și a plănuit Complotul Prafului de Pușcă din 1605. Ceea ce își doreau atât el, cât și grupul din care făcea parte, era să arunce în aer clădirea Parlamentului, cu tot cu oameni înăuntru. Vă întrebați de ce? Doreau înlăturarea guvernării protestante, începând de la Regele James I până la nobilii săi.

Complotul mai sus menționat a fost condus de Robert Catesby, dar tot trebuia să se ocupe cineva de pus în aplicare planul. Acela era Guy Fawkes, care a fost arestat, înainte să se întâmple explozia planificată. Totul se putea întâmpla exact cum dorea grupul lui Catesby, dar Parlamentul a fost avertizat anonim și s-au inspectat subsolurile.

El a ajuns să fie considerat un rebel. Pentru ceea ce a dorit să facă, a existat doar o pedeapsă. În acea perioadă, aceasta se practica: executarea.

Oricum, în prezent nimeni nu ar mai putea face ce a dorit acest grup. Frica încă există în Anglia. Casa Parlamentului este verificată o dată pe an, asigurându-se dacă sunt sau nu pericole. Înainte de a fi prima ședință din an, Yeomen-ul din Garda verifică Parlamentul. Totul a devenit mai mult o tradiție, deoarece simbolistica zilei de 5 noiembrie 1605 rămâne. Pivnița folosită de Fawkes a fost și aceasta distrusă în incendiul din 1834, deci riscurile de a se reia acest complot este mic.

Revenind la Anonymous și la protestul acestora…

The Million Mask March, cunoscut și ca Operațiunea Vendetta este un protest ce cuprinde mai multe teme: corupția politică, abuzurile din partea organelor de poliție, demilitizarea și autoguvernarea. Aceste subiecte nu sunt singurele, deoarece ele variază și poți protesta pentru mai multe probleme.

De ce o asemenea mișcare?

Anonymous dorește să mobilizeze cetățenii, să colaboreze împreună, pentru a produce schimbări sociale sau înlăturarea unui guvern. Hacktiviștii promovează în mediul online, ajungând foarte ușor în mai multe state din lume. Mai multe puteți citi aici și lista cu orașele din lume poate fi consultată aici.

Și nu te duci la acest protest pur și simplu. Indicat este să porți o mască devenită simbol. Aceasta este masca lui Guy Fawkes pe care gruparea Anonymous o poartă. Purtând-o, îți ascunzi identitatea ca protestatar și lupți pentru o cauză comună.

Anonymous

Anonymous a început popularizarea măștilor de plastic în anul 2008, când a fost lansat proiectul Chanology. Aceștia atacau Biserica Scientologică pentru cenzurarea unui interviu cu Tom Cruise de pe Youtube. Pentru a ieși din spatele calculatoarelor aveau nevoie de o mască, deoarece identitatea trebuia să fie ascunsă.

Dacă ești curios de ce Anonymous susține că moartea unor artiști nu a fost întâmplătoare, citește aici!

Cum a apărut această mască?

Originea vine din banda desenată V for Vendetta (V de la Vendetta) scrisă de Alan Moore și ilustrată de David Lloyd. În această bandă desenată regăsim povestea dintr-un oraș din Regatul Unit în anul 1997. Acesta era aflat sub dictatură, având o populație tristă. Personajele principale sunt Evey, o orfană și V, un costumat pe care îl putem clasifica un anti-erou, deoarece perturba statul cu diverse manifestații de rezistență violente. Totuși, ceea ce e a devenit simbol este masca pe care V o poartă și nu și-o scoate niciodată. Aceasta este chipul stilizat al lui Guy Fawkes: pielea înălbită, obraji îmbujorați, o mustață, un cioc, ochi semideschiși deasupra unui zâmbet pe care nu-l vei înțelege niciodată. Chiar și Alan Moore a spus pentru The Guardian:

„E un zâmbet care te bântuie”.

Chiar dacă Moore a fost dezamăgit de adaptarea benzii desenate, voi încheia acest articol cu două replici din film:

Creedy (după ce o ploaie de gloanţe nu îl opreşte pe V): Mori! Mori! De ce nu mori?… De ce nu mori?

V: În spatele acestei măşti este mai mult de o înfăţişare. În spatele acestei măşti se află o idee, domnule Creedy, şi ideile sunt rezistente la gloanţe.