Pistruiatul
Pistruiatul

La doar 13 ani, Costel Băloiu a jucat în primul serial color filmat în România, „Pistruiatul“. Acum are 61 de ani.

„Pistruiatul“, regia Francisc Munteanu, este un serial românesc de propagandă care a apărut în anul 1973. Protagonistul este un băiat roșcovan, cu pistrui, care contribuie la „eliberarea României“ de către comuniști.

Citește aici despre sărbătoarea națională pe vremea comunismului.

Au trecut 47 de ani. Când dai înapoi 47 de ani și vezi ce schimbare fantastică s-a întâmplat(…). Am această2 nostalgie, poate și un regret că n-am fost un pic mai impulsiv că n-am continuat pe linia asta. Dar nici n-am fost ajutat”, a spus Costel Băloiu, marți seară, conform Antena3.

Cum a ajuns Băloiu sa joace in film?

„A fost efectiv o întâmplare. Mulți au spus că am avut părinți care au dat bani(…). A fost pur și simplu o întâmplare, mergeam în oraș cu prietenii mei de joacă să vedem un film și nu am mai găsit bilete.
Lângă rubrica de cinematograf era acest anunț: Centrala România Film în colaborare cu Televiziunea Română caută copii între 10 și 14 ani pentru primul serial color pentru televiziune – Pistruiatul. Și a fost efectiv o întâmplare.” a mai spus el.

Costel Băloiu a fost unul dintre cei 6.500 de copii, selectați din București, Cluj și Oradea.

Au rămas 11 candidați, printre care un băiețel care a fost cu Iurie Darie într-o emisiune. Acel băiețel a ajuns sa fie printre ultimii doi, împreună cu Băloiu, desigur.
„Francisc Munteanu a zis că vrea ceva deosebit (…). Eram pe un scăunel, se uita o grămadă de lume. Emoționat am zis: ”nene de unde aveți pălăria aia că e foarte frumoasă, a zis mama că o să îmi cumpere și mie una dar nu are bani acum”. Și atunci Francisc Munteanu a zis STOP”, a mărturisit actorul.

Câți bani a câștigat „pistruiatul”?

„Ca sumă poate să pară mult, contractul a fost de 65.000 lei. Era exact valoarea unei Dacii și la duble mi s-au mai dat niște bani. (…). S-a făcut mare economie de peliculă și pentru economia asta mi-au mai dat 20.000 de lei. În total 85.000 de lei. Să nu aveți impresia că banii au venit în cont. 5% -10%, pe etape…când se termină filmarea și se făcea o anumită perioadă. Au fost cu țârâita efectiv”, a spus Băloiu.

Viața după „Pistruiatul”

„Aveam 13 ani, treceam în clasa a opta. Am făcut Roșcovanul la 17 ani, tot cu Francisc Munteanu. Dacă Francisc Munteanu nu ar fi murit, el ar fi avut un proiect ”Pistruiatul” după eliberarea țării. El dacă trăia vă spun sigur, cursul meu era altul”, a spus el.