când iubești
când iubești

Cum știi când iubești pe cineva? Mereu m-am întrebat asta. E felul în care îl privești? Felul în care pui fericirea lui înaintea fericirii tale? E despre atracția fizică sau conexiunea spirituală? E grija constantă pentru binele persoanei de lângă tine? Cred că sunt toate astea însumate… Și mai cred că, unul dintre cele mai grele lucruri pe care le poate face o ființă umană e să realizeze și mai apoi să accepte faptul că iubește. Probabil o să vă întrebați „de ce?”. Pentru că iubirea te face dependent emoțional de cel de lângă tine. Pentru că, fără să vrei, iei asupra ta grija față de un alt suflet, care e o responsabilitate imensă.

Și, cu toate că te „împovărezi” inconștient, nu ar trebui să fie un lucru rău, ba din contră. Vorbim aici despre cel mai pur și mai frumos sentiment existent, care poate aduce la suprafață cea mai bună versiune a fiecăruia dintre noi. E… ca lumina de la capătul tunelului, e cea care îți va da mereu speranța că esența umanității nu e pierdută și că trebuie doar să crezi în sentimente și energii.

Mai greu stăm însă cu iubirea neîmpărtășită

Ce ne facem în acest caz? Păi, eu susțin că e simplu: o împărtășim. Cel mai frecvent răspuns va fi următorul: „Ușor de zis, greu de făcut”. Dacă am sta să analizăm, nu e greu de spus, e greu de acceptat răspunsul. Pentru că, dacă nu există reciprocitate, apare imediat starea anxioasă inevitabilă. Acest lucru ne va face instant să regretăm faptul că ne-am confesat sentimentele. Dar situația nu e chiar atât de rea precum pare.

Când cineva îți spune că te iubește, nu înseamnă că te-ai împovărat, emoțional vorbind. Ar trebui să fii recunoscător, chit că sentimentul nu e reciproc. Cert e că ar trebui să fii conștient de cât de dificilă este o astfel de confesiune și de cât de mult curaj ai nevoie pentru a face așa ceva, neașteptând validare în schimb.

Iubirea nu ar trebui să fie o grijă, ci ar trebui să se simtă ca o eliberare din tot ce înseamnă realitate, ar trebui să ne facă mai buni, mai atenți la cât de important și fragil este, de fapt, sufletul unei persoane. Tot ce am vrut să subliniez e că noi ne plafonăm atunci când răspunsul nu este pe măsura așteptărilor noastre, însă uităm că fiecare dintre noi are dreptul de a iubi.

În cazul în care ți-a plăcut ceea ce ai citit până acum, te invit să citești și acest articol despre iubire. Nu vei regreta.

Eu nu cred în suflete pereche.

Cred în conexiunea dintre două persoane pe care nimeni altcineva nu o înțelege, dar o simte. Nu consider că menirea noastră pe acest Pământ e să ne găsim sufletul pereche, ci să învățăm să iubim. Da, nu ați citit greșit, să învățăm să iubim, pentru că, în ziua de azi, iubirea e confundată cu altele, iar „te iubesc”-ul nu mai are aceeași însemnătate pentru toți, întrucât ignoranța și interesul personal și-au pus amprenta asupra lui. În cele din urmă, eu asta îmi doresc: să învățați să iubiți, să învățați să prețuiți persoanele de lângă voi și să spuneți ceea ce simțiți, până nu e prea târziu.

 

Autor: Daria Pușcașu