dragi profesori
dragi profesori

Aveți impresia că dacă nu învățăm la materia voastră suntem proști?

Nu, nu suntem! Poate voi ați întâlnit elevi leneși sau care, pur și simplu, nu au capacitatea de a învăța la nivelul pe care voi îl impuneți, dar sunt convinsă că majoritatea ori și-au pierdut interesul pentru materie atunci când voi ați ales să vă descărcați nervii la clasă, ori încă se zbat să învețe singuri ceva ce voi i-ați pus să tocească pentru că, din comoditatea de a sta la catedra și a da din gură 50 de minute, ați refuzat să le explicați! Dragi profesori, vă anunț cu părere de rău că nu suntem nici mucoși, nici proști!

Disclaimer: Acest articol nu are legătură cu profesorii care cedează nervos într-o clasă de „monstruleți”.

Despre acest caz există un alt articol deja. Nu, vorbesc despre profesorii care predau unor copii de 17-18 ani care sunt deja destul de maturi pentru a purta o discuție normală, civilizată, în care își spun punctul de vedere și eventual cer ajutor, dar respectivii profesori, ca majoritatea adulților, le închid gura automat cu faimoasa replică „nu mai comenta”.

Și nu, drag profesor, nu vreau să-mi închid gura! O să îți comentez până când o să îți închizi tu gura și o să mă asculți. Până o să încetezi să ridici tonul când eu vorbesc civilizat și o sa mă lași să vorbesc în loc să strigi peste mine. Doar pe mine trebuie să mă învețe părinții că atunci când cineva vorbește, ascult?

Respectul e cumva ceva inaccesibil pentru un om adult care predă, că de, eu trebuie să te respect pe tine că ești mai în vârstă, dar tu nu trebuie să mă respecți pe mine pentru că sunt elev? Prostii! Respectul e și o să fie mereu ceva ce se acordă reciproc între oameni. Îmi pare rău că nu așa ați fost învățați! Respectul se câștigă și se întreține. La fel ca încrederea, odată ce l-ai pierdut, greu îl mai recuperezi.

Și până la urmă, dragi profesori, de ce sunt mucoasă, de ce sunt proastă?

M-ai văzut tu cu mucii la nas? Sunt proastă pentru că tu ai o diplomă pe care eu încă nu am obținut-o? Oh, sau pentru că îți permiți să vorbești așa cu elevii, iar ei nu au dreptul să îți răspundă?

Și da, îmi pare rău, dar atunci când am un răspuns la o întrebare pe care o pui, nu comentez! Mai lasă-mă cu întrebările retorice! Am dreptul la opinie și, dacă ai de gând să mă contrazici, citește constituția să vezi că am dreptate! Nu mă dau deșteaptă.

Nu spun că sunt vreun Einstein sau că tu ești un prost/o proastă.

Până la urmă, dacă nu aveai anumite cunoștințe, mă îndoiesc că ai fi ajuns să îmi predai. Țin să sper că nu am ajuns să îmi predea niște inculți, intrați pe pile într-o instituție cu prestigiu și renume. „Când spui instituție, spui reguli! Și când spui reguli, spui disciplină! Iar când spui disciplină, spui respect!”.

Îmi pare rău că, deși ai mantra asta în cap pe care o reciți, probabil, de când ai ieșit de la profilul pedagogic și ai pășit în fața unor elevi care te admiră, nu respecți un element esențial: respectul. Pe mine m-a învățat mama să respect oamenii, nu doar persoanele mai în vârstă. Pe tine ce te-au învățat, să pretinzi respect?

Dacă vreți să citiți mai multe lucruri despre învățământ, vă invit să citiți acest articol!

Nu mă lua cu nervii tăi de acasă pe care ți-i face monstrulețul tău, că probabil nici pe el nu ai știut cum să îl educi, nervi transpuși în sintagma „Nu-mi spui tu mie cum să predau! Nu ai decât să înveți, că o să îți dau lucrare de control”.

Nu te supăra, dar singurul control pe care îl văd absolut necesar e unul psihologic pentru tine, să vedem dacă mai ești apt/aptă să predai sau să fii măcar atent/atentă la ce vorbește emițătorul. Sau nu-ți mai place rolul de receptor?

Nimeni nu îți spune cum să predai, tot ce ți se cere e să explici ceva unei clase de elevi care ori nu au înțeles bine prima dată, ori nu le-a fost explicat niciodată! Și atunci, de ce mai ai pretenții să tocească ce le dai să învețe? Ia învață tu! Că oricum atunci când asculți ești cu cartea în față. Ce, tu ești scutită de lecție?

Sunt de acord că dacă unul, doi nu învață, poți spune că probabil ei sunt dezinteresați.

Tot e o șansă să nu fi înțeles, totuși, dar ei nu „comentează”. Dar, draga mea, când din 29 de oameni numai 3 îți vin la răspuns, și aceia nesiguri pe ei și speriați că pentru doar un cuvânt greșit o să audă „3! La loc!”, nu-ți vine să îți tragi un semnal de alarmă că, deși nici elevii n-or fi ușă de biserică, ai greșit și tu pe undeva?

Și când te roagă să le explici, crezi că se dau deștepți? Dar să știi că eu chiar mă dau deșteaptă! Pentru că sunt. Sunt atât de deșteaptă încât sunt capabilă să recunosc când nu pot face ceva de una singură și când nu pot învăța ceva de una singură. Sunt atât de deșteaptă încât știu să cer ajutor când am nevoie pentru a reuși. Și țin să te anunț că asta nu mă face o mucoasă care comentează.

Totuși, ne vedem la lucrarea de control! Țin să te anunț, dinainte, că mă voi strădui să învăț singură. Dacă voi reuși și voi obține o notă mare e meritul meu, iar dacă nu, și voi lua o notă mica, este și vina ta!

Ne vedem la ora următoare, dragi profesori!

Semnat, o elevă destul de deșteaptă și de curajoasă pentru a-ți „comenta”, când de asta e nevoie ca tu să îmi explici ceva nu mi-ai explicat niciodată!

41 COMENTARII

 1. Articolul nu reflectă situația de la clase (cu foarte puține excepții). Aș putea spune că e chiar invers. Cadrele didactice sunt luate ‘peste picior’ de mulți elevi, asmuțiți de presa infatuată și slugă noului val ideologic. Europa, chiar ne vrei proști? “Dragi colegi profesori, vă anunț cu părere de bine că nu suntem nici mucoși, nici proști!”

 2. Eu nu stiu cat de desteapta si educata esti… Sustii ca mama ti-a “predat” regulile bunului simt, dar vad ca nu ti le-ai insusit! Parerile tale despre unii profesori poate sunt corecte. Acest lucru nu-ti da dreptul sa-ti pui mainile in solduri, ca o tata artagoasa si “sa te tragi de bracinar” cu profesorii care te-au suparat ! Un pic de bun simt, repet !

 3. Bravos, natiune, halal sa-ti fie! A ajuns sa ne judece o fitoasa care habar n-are cu ce se mananca pedagogia! Nu-ti vezi dumneata, domnisoara, de treaba? Facusi valuri, iesisi in fata ca paduchele pe frunte, bravo! Acu’, cale-ntoarsa la banca. Reusisi sa iriti un intreg corp profesional (si profesoral!).

  • Stimate domnule Cristi,

   eu cred ca dumneavoastra judecati si etichetati drept “fitoasa” si “habarnista” fara sa fiti in cunostinta de cauza. Eleva nu are de ce sa stie cu ce se mananca pedagogia, ea doar expune o situatie de fapt, destul de frecventa in invatamantul romanesc. Profesorul in cauza ar trebui sa stie cu ce se mananca pedagogia, iar cunostintele, tehnicile si abilitatile de predare la clasa ar trebui sa impiedice “fitoasele” si “habarnistele” sa ajunga in situatia extrema de a exprima astfel de cazuri.

   Iar daca considerati ca valul facut de ea este prea mare pentru dvs., atunci stati sa vedeti ce pot sa face cale ale sustinatorilor. Iar atitudinea ei poate sa irite doar un intreg corp profesoral, nu profesional. Pentru ca reactia dvs. nu este deloc una profesionala, este una iritata, afectata, care doreste sa tina invatamantul romanesc in cutumele invechite si neconstrutive.

   Daca dvs. considerati ca trebuie sa faca “cale-ntoarsa” la banca, va inselati amarnic. Astfel de oameni au si trebuie sa aiba in continuare curajul si dorinta de a iesi din mediocritatea pe care dvs. o promovati pentru tineretul si invatamantul romanesc.

   Va doresc multa putere de initiativa, curaj si succes!!

  • Cristi, înainte să mă jignesti pe mine in diferite feluri uită-te te rog in oglinda. Te iei de mine cand te comporți exact ca profesorii pe care i-am descris. Ce drept ai sa vorbesti asa cu mine sau cu oricine altcineva? Niciunul, iti zic eu! Ma bucur ca v-am agitat corpul profesional si profesoral. Asta mi-a fost si scopul, nu sunteti voi porti de biserica iar noi toti elevii ghiocei sa plecam capul!

 4. Când am citit acest articol am avut senzația ca cineva mi-a citit gândurile și le-a postat pe net.Ieri fiica mea a venit plângând de la școala căci a fost scoasă la mate la tabla unde a rezolvat o problema printr-o alta decât metoda predata la clasa pe care nu o înțelesese.Cand a fost întrebata de unde știe acea metoda a răspuns: de la centrul de excelenta la mate la care ea merge.Atat a trebuit sa răspundă și scandalul a fost gata .Daca înțelegi mai bine de la centrul de excelenta mai bine te muți acolo la școala ca noua nu ne pare rău dacă pleci.Si vorbele urate au continuat si astăzi.Daca vezi ca cineva se ridica oare chiar trebuie sa ii dai in cap?!

  • Maria, imi pare bine ca te-ai regăsit în articol. Fiica ta nu ar trebui sa se simtă intimidată de nimeni si de nimic! Dacă există mai multe metode sa o foloseasca pe cea care i se pare mai ușoară și mai practica. Si eu făceam asta! Unii profesori sunt prea închiși la minte ca sa perceapă ca cineva poate explica mai bine decat ei, și atunci se descarcă pe elevi. Curaj, ambiție, și va ajunge oriunde isi va dori. Indiferent de cine încearcă să o tragă în jos. Sa nu se dea bătută!

 5. Se vede de pe luna ca acest articol a fost scris cu dedicatie unui singur cadru didactic cu care fatuca asta a avut un schimb mai dur de replici. Sunt multe de spus despre acest subiect si chiar nu am rabdare sa-i pun cateva intrebari sau sa o pun in cateva situatii pe care sa incerce sa le rezolve. O sa o rog in schimb sa ne mai rabde un an si ii urez o viata frumoasa, sa aibe parte de monstruletii ei , de o cariera reusita si de fiecare data cand tine un pix in mana sa-si aduca aminte de o doamna invatatoare care i-a purtat mana cand era si ea la randul ei monstrulet.

  • Bogdan, va asigur ca o sa imi aduc mereu aminte de acea învățătoare si de inca cativa profesori care m-au făcut cine sunt azi. Si mentionez, de asemenea, că nu e vorba de un singur profesor, ci de toți care se încadrează în acest articol. Nu degeaba s-au regăsit zeci de mii de elevi în acest text.

   • Eu inteleg unde ai vrut sa bati cu acest articol dar din pacate ai facut greseala sa te adresezi la modul general ,sa stirbesti imaginea tuturor profesorilor, pe deasupra le-ai mai facut si copiii monstri. Daca vroiai un articol intepat si cu efect de ce nu ai dat exemple de profesori care te-au tratat asa? Cat despre cele zeci de mii de elevi care spui ca se regasesc in text …unde i-ai gasit? in mediul online? sa fim seriosi.Da, inteleg, sistemul de invatamant are mari probleme de ambele parti, atat unii parinti si elevi cat si in tabara profesorilor, ca sa nu mai spun de partea ce tine de minister, dar tu nu ai facut altceva decat sa umpli un schelet de articol bun cu ura, dispret etc.

    • Salut Bogdan.
     Uite, mie mi-a predat doamna asta acum 10 ani.

     Andra nu a exagerat deloc când a descris-o. Dimpotrivă, a dat dovadă de respect având in vedere personajul.
     Am ridicat același probleme conducerii școlii de atunci și directorul a spus că “nu e sub controlul lui”. Dar al cui e?
     Pe cine informezi când se întâmpla abuzuri?
     Fiindcă ce face doamna este abuz emotional și psihologic, precum este descris în tratate de psihiatrie.
     Mă înfurie în fiecare fibră ceea ce citesc, în special fiindcă nu s-au luat măsuri acum 10 ani când au fost făcute sesizări despre dânsa. Fiindcă simt din nou neputința de atunci că nu am putut împiedica alte generații să treacă prin același abuz.
     Apropo, “monstrulețul” nu era născut când îmi preda mie.
     Se enerva singură gândindu-se la viitor și își imagina cum îl va educa când va fi nepoliticos, că “o să îi arate ea lui”. Sunt sigură că Andra a folosit propria-i descriere pentru copilul ei.
     Dacă mai dorești clarificări te pot ajuta. Articolul nu este doar justificat, ci și binevenit.

 6. Nu domnisoara “studenta” la liceu, nu v-ati nascut de loc mai prosti decit ce din generatiile anterioare. Faceti, insa, tot posibilul sa fiti, cu fiecare an, mai analfabeti, mai obraznici, mai hotariti sa furati la examene, mai rupti de realitate. Crezi ca te razboiesti cu profesorii dar, de fapt, nu faci decit sa incerci sa justifici risipirea sanselor pe care le aveti. Treaba voastra, sansele voastre, viata voastra.

 7. Ma regăsesc total in ceea ce este prezentat mai sus
  Draga , nu lua in seama comentariile răutăcioase , acești oameni care doresc sa li se spună “dumneavoastră” au uitat ca mai întâi ar trebui sa merite asta ! Indiferent ca ești profesor sau nu.
  Cei care se trezesc sa comenteze sunt aceia care sunt exact cum i ai descris tu mai sus si nu mai au nicio idee cum sa ne critice si judece !

 8. Ce mulți nu înțeleg este că Andra și-a exprimat opinia despre o anumită tipologie de profesori, nu despre toți, iar aceste reacții sunt nejustificate. Faptul că a scris articolul ăsta denotă curaj, nu lipsă de educație, așa cum am mai văzut scris în comentarii. Tot respectul, Andra! Mă bucur că ai luat atitudine în fața acestei probleme cu care mulți elevi se confruntă.

 9. Am citit cu mare atentie articolul Andrei, si parca ma va vad la varsta ei cum incercam sa “ma lupt” cu un sistem foarte bine pus la punct, in care cei din generatiile tinere daca semnaleaza o problema, reala sau nu, sunt imediat redusi la tacere, violent chiar, de catre cei din “sistem”.
  Nu mai conteaza ca generatii intregi de copii sunt efectiv victime ale unor persoane complexate, faptul ca profesorul de azi, cu regret spun, este o umbra trista a unui Domn Trandafir, studiat de demult in scoala, o perioada in care anumite persoane care “s-au ajuns”, cu diplome si posturi, efectiv refuza sa mai progreseze, sau ce este mai grav efectiv isi bat joc de copii, copii care EVIDENT au sansele lor ca sa ii depaseasca. Da stimati colegi profesori! Fiecare elev, de care va bateti joc, poate fi o scanteie de geniu, care sa va/ne depaseasca, care sa ne fie un exemplu, si de la care sa invatam noi la randul nostru. Noi insa in ipocrizia noastra, si in limitarea noastra, recurgem la metoda pumnului in gura, a amenintarilor, sau la umilirea elevului care a “indraznit” sa deschida gura.
  Pana cand nu realizam faptul ca putem invata in viata de la absolut oricine, am trait degeaba pe acest Pamant, am fost niste “plante” nevinovate care am consumat Oxigen si am Eliminat Dioxid de Carbon, si nu, nu am dat lumina in schimb, nu am facut fotosinteza pe invers, ci am adus doar intuneric.
  Inainte sa atacati persoana, interesati-va sunt sanse imense ca aceasta eleva sa fie perfect indreptatita sa scrie ce a scris, si inainte sa o atacati aiurea, ganditi-va ca maine ar putea fi fata sau fiul vostru in situatia ei.
  Va asigur eu, ca elevii “problema” nu ar fi publicat un asemenea articol. Nu, ar fi procedat cum procedeaza eminenta sa despre care este vorba in articol. Ar fi trecut la amenintari.
  Sper ca in viitor, sa reusim sa trecem peste orgolii, ipocrizie si alte “calitati” avute de unii dintre profesorii de azi, si sa reusim sa readucem valoare invatamantului in general, nu doar romanesc, cu persoane care chiar au harul de a fi profesori.
  In incheiere, tin sa mentionez ca sunt si eu un profesor, am si eu Diploma, chiar Diplome, sa accentuez lucrul aceste pentru anumite comentarii, dar nu ma simt cu nimic nici lezat de articol, si nici nu ma cred mai destept decat autorul, chiar daca am anumite calificari. Poate in viitor aceasta persoana, sau alta, ma va depasi, si va fi mult peste mine. Ceea ce stiu sigur, ca eu voi fi analizat si judecat de elevi si studenti, daca ma regasesc sau nu printre randurile de mai sus.
  Capul sus Andra! Ai incredere in tine! Si nu inceta niciodata sa inveti si sa progresezi! Numai astfel poti sa schimbi ceva in aceasta lume impreuna cu generatiile care vin!
  Cu respect,
  Un profesor
  Nu de Limba Romana!

 10. Bravo, Andra!
  Mi-aș fi dorit să am curajul tău, la vârsta ta. Știu foarte bine despre cine e vorba în acest articol, chiar daca nu ai menționat niciun nume.
  Și da, am luat și 3 și 10 de la acești profesori. Și am luat un 4, deși am spus întreaga lecție corect, doar pentru a se asigura doamna profesoară că nu voi mai obține media 10, la fel ca eleva ei preferată și scutită de la toate, pentru că a reprezentat județul la faza națională a olimpiadei de limba română.
  Nu lua în seamă comentariile răutăcioase, sunt de părere că se poate face școală și cu frumosul, profesorii și elevii să fie prieteni. Elevii au nevoie de sprijin și înțelegere, iar prin astfel de comportamente, profesorii nu fac decât să întoarcă elevii împotriva lor.
  Bravo, Andra! Ești vocea multor generații, suntem mândri de tine!!
  Felicitări pentru că lupți pentru drepturile voastre!

 11. Andra,
  Articolul ăsta a ajuns la mine printr-o prietenă (și fostă colegă de bancă), în principiu pentru că am trecut prin aceeași experiență. Persoana pe care o descrii mi-a fost profesoară acum 10-12 ani, și am trecut prin exact aceleași experiențe ca tine. La momentul respectiv, scriam pentru Axa (revista școlii, nu știu dacă mai există, dar mediul online era abia la început) și am scris un articol despre dânsa, similar cu ăsta, pe prima pagină. Mi-am exprimat frustrările despre un sistem care a permis unui cadru didactic să ajungă așa departe în viață, în carieră, terorizând generații de elevi fără niciun motiv. După publicarea articolului, m-a amenințat că nu mă trece clasa a XIIa, și n-o să intru în Bac, m-a umplut de 2 și 3, m-a reclamat la domnul director la timpul respectiv, mi-a chemat părinții la școală, m-a dat afară de la toate activitățile extrașcolare etc. Era efectiv o mizerie ce făcea cu noi, nu pot să-i descriu comportamentul altcumva, și îți trebuia mult curaj s-o tragi la răspundere. Și știi ce e cel mai amuzant? Niciodată n-am făcut-o cu lipsă de respect. Ori de câte ori mă făcuse nesimțită, prost crescută, etc., cred că cel mai tare o deranja faptul că nu mi se părea normal un comportament de bullying flagrant și îi ceream explicații. Nu le-am primit niciodată. Dar nici n-am renunțat. Nu mi-era frică de ea.
  În fine, am intrat în Bac (am luat chiar 9.55 la Limba Română spre dezgustul dânsei) și am sperat că la un moment dat, o să iasă din sistem într-un fel sau altul. Zece ani mai târziu, îmi pare rău să văd că supune generații peste generații de elevi la exact aceleași lucruri. Așa că keep it up! The world is listening and we have your back 🙂

 12. Fac parte din prima generația căreia i-a predat doamna profesoară, după ce s-a angajat la Dragoș Vodă.
  Regret că în 10 ani nu s-a schimbat nimic și că și-a menținut poziția.
  Doamna profesoară ne dicta cuvânt cu cuvânt interpretări de texte și se aștepta să fie reproduse literalmente în teze și lucrări, dacă cineva consideră că asta înseamnă educație… n-am cuvinte. Când venea nervoasă și începea să urle ca un animal la clasă și să asculte la întâmplare pe cine dorea (CU CARTEA ÎN POALE) împărțea câțiva de 3 ca să “ne învețe minte”.
  Și câte aș mai putea descrie.
  Andra, ai dat dovadă de autocontrol când ai descris-o.
  Când mi-a promis mie și unei colege că “nu vom intra” La bac, fiindcă “ne arată ea nouă”, am sugerat școlii să facă o evaluare psihologică. Directorul de atunci a spus că situația nu este în controlul lui.
  Deși ultimul semestru din clasa a 12-a l-a petrecut în histericale în fața clasei, toți colegii fiind nevoiți să ia ore în privat ca să meargă pregătiți la bac, când am absolvit și-a cerut iertare, și a plâns în fața clasei fiindcă am fost “cea mai bună generație a ei”.
  Doamna este labilă, comportamentul ei este inacceptabil și nu există nici o formă de responsabilitate.
  Ceea ce face ea nu are legătură cu educația.
  Noi am încercat atunci și ni s-a spus că “nu se poate face nimic”. Sper, sper că doamna profesoară va ieși din sistem și își va găsi o altă carieră în care nimeni să nu fie traumatizat de schimbările sale de dispoziție.
  Capul sus, Andra!