Ghid
Ghid

Nu vă pot vorbi decât din experiența personală. Deci mă trezesc cu 4 ani în urmă, pe atunci mai exista uniforma. Am tras-o în grabă pe mine și am pornit cu buchetul de flori în mână spre liceul ce avea să-mi devină a doua casă. M-am acomodat puțin mai greu, dar la sfârșit îmi părea rău că s-a încheiat și acest capitol. În prima zi m-am rătăcit, nu doar prin școală, nu doar de grup, ci și de mine. M-am regăsit pe parcurs, aveam nevoie doar de puțină încredere în mine. Nu hainele sau oamenii te fac al locului, ci doar a fi tu însuți, acesta e primul sfat al ghidului.

1.Trust yourself!

Mi-aș fi dorit să fie cineva acolo și să-mi spună asta, poate să-mi povestească despre experiențele sale. Ești prima persoană pe care te poți baza. Umple-ți ființa de gânduri pozitive și rămâi cu picioarele pe pământ indiferent de situație. Cineva mi-a spus: “Mereu ești unde trebuie să fi la momentul potrivit” așa că let’s go, nu ai nimic de pierdut!

2.Organizează-te!

Timpul tău este prețios, nu-l irosi! Ține cu tine o agendă sau dedică un spațiu în telefon pentru a-ți pune în ordine gândurile, testele și tezele, orarul, nume etc. La început poate fi greu, dar un obicei nou se implementează în 28-30 de zile, apoi e pice of cake.

3.Culcă-te devreme! Mânâncă bine!

Poate pare banal, dar somnul și hrana te reglează în profunzime, atât psihic, cât și fizic. Odihna și alimentația repară, susține, întreține mintea și trupul. Lipsa lor aduce anxietate, stări depresive, desconcentrare, slăbește sistemul imunitar, lista poate continua. Puiul de somn pe bancă în pauză nu va înlocui niciodată orele de somn pierdute noaptea. Nici ciugulitul sau săritul peste mese nu vor egala o masă ca la carte. Ca să fi conectat atât la tine, cât și la mediu, ai grijă de tine.

4.Fă-ți prieteni noi

Ce ar fi liceul fără camarazi? Glumele, sprijinul, confesiunile din liceu sunt momentele pe care ți le vei aminti cu drag peste ani. Cum îți faci prieteni? Îți spun de acum că numărul lor nu contează, selectează-i după calitățile și conduita lor. Fii tu și atunci cei care te plac ți se vor alătura. Unde îți faci prieteni? În clasă,pe hol, în curtea școlii sau testează punctul 5! 😉

5.Implică-te în activități extrașcolare

Nu contează ce, atâta timp cât îți place și o faci cu pasiune. Poți încerca la cenaclu, cor, sport, voluntariat, concursuri, olimpiade sau altele. Prin ele cunoști o mulțime de personaje noi (printre care potențiali amici), te (re)descoperi, îți testezi limitele și aduni amintiri plăcute. Excelența poate aduce satisfacții, dar nu e obligatorie. Nu te axa pe ce câștigi la final, drumul spre acolo este sădit cu recompense și lecții utile, poate chiar mai mult de atât!

6. Toleranța și responsabilitatea

Suntem diferiți și avem uneori nevoi, gusturi, perspective diferite. Dacă adoptăm toleranța și responsabilitatea putem preveni/ estompa bullying-ul, conflictele, neînțelegerile. În plus acestea asigură un spațiu safe, libertate și deschidere. Atenție, toleranța nu înseamnă să fii permisiv, dacă cineva îți calcă drepturile sau sentimentele în picioare ia atitudine!

7. Profesorii nu sunt nici zei, nici sclavi

Da, auziți bine! Mulți îți pot deveni prieteni, mentori, iar alții poate nu te vor atrage în mod special, dar în ambele cazuri respectul e necesar. Nu sunt mașinării, obiecte, sunt oameni ca tine, deci au sentimente, defecte, trăsături de admirat, traume ș.a.m.d. Nu te teme să comunici cu ei. Dacă întâmpini probleme cu un profesor și nu faci față singur, nu te sfii să ceri ajutor de la părinți, diriginte sau director.

8.Cum să gestionezi situațiile dificile din colectiv sau cu alte persoane?

Rămâi calm. Încearcă să te păstrezi ferm. Ocolește agresivitatea. Expune-ți punctul de vedere în fața opoziție clar și cu bun simț. Apelează la psihologul școlii sau la cel personal pentru a trece peste perioadele mai greu de digerat. Dacă partea cealaltă va prezenta față de tine comportamente ostile ori insistă cu gesturi nepotrivite, te sfătuiesc ca în punctul anterior să le spui părinților, dirigintelui, directorului. Nu este o rușine, nu ești laș, nu știrbești din reputația nimănui. E un lucru absolut normal! Nu meriți nici tu, nici cei care ar putea fi în pielea ta un tratament neplăcut.

9. Învață rapid să te orientezi prin școală

Unde e cancelaria? Magazinul? Dar laboratorul de informatică? Dacă nu știi întreabă un elev deja inițiat, poate un profesor. De ce nu administratorul, paznicul sau doamna care face curățenie? A cunoaște “harta teritoriului” este o binecuvântare.

10. Muncește cu măsură

Ultimul sfat este să îți cântărești înțelept resursele și efortul. Mai întâi ocupă-te de priorități, unele chestii pot fi amânate ori anulate. Viața urcă și coboară, important e să ajungem întregi la destinație și să nu ne supraîncărcăm. Nu o să fi în permanență elevul perfect, spiritul petrecerii, suportul emoțional al altora sau orice alt rol obișnuiești să adopți. Dă doar cât ai la dispoziție și când te simți obosit, ia o pauză.

Sper că acest ghid să îți fie de folos în viața de zi cu zi, nu doar la școală. Capul sus și pășește înainte cu curaj, sunt sigură că te vei descurca! Good luck!

Iată o listă cu 10 tipuri de profesori!

Autor: Diana-Maria Ungureanu