Maria Kolesnikova
Maria Kolesnikova

Niște oameni mascați au răpit-o astăzi de pe stradă pe Maria Kolesnikova. Aceasta se afla în centrul capitalei, Minsk. Persoanele, care rămân neidentificate, au urcat-o cu forța într-un microbuz, au declarat martorii presei locale.

Maria Kolesnikova a fost sechestrată la scurt timp după ora locală 10:00, în apropierea muzeului național de artă din Minsk. Alți trei membri ai consiliului de coordonare al opoziției au dispărut de asemenea. Aceasta pare a fi o încercare specifică a autorităților de a îngropa protestele.

Dacă vreți să aflați mai multe despre ce s-a întâmplat în ultima vreme în Belarus, dați click aici.

Maria Kolesnikova este una din cele mai proeminente figuri politice din Belarus.

Victoria lui Lukasenko – considerată fraudată – a stârnit proteste în masă. Duminică, 6 septembrie, peste 100.000 de persoane au mărșăluit spre reședința președintelui, cerându-i să demisioneze. Poliția a arestat 633 de persoane. Bande de huligani pro-guvernamentali i-au bătut pe protestatari în drumul lor spre casă.

Nu este clar cine a răpit-o pe Koselnikova. Printre colegii săi care au dispărut se numără Anton Rodnenkov, Ivan Kravtsov și Maxim Bogretsov. Echipa ei de presă lipsește și ea.

Conform sursei locale de știri Tut.by, o femeie a spus că a văzut-o pe Kolesnikova pe stradă. Voia să meargă până la ea și să-i mulțumească pentru munca ei dar s-a răzgândit.

„Maria Kolesnikova părea epuizată”, a spus aceasta.

Femeia a continuat: „Apoi am observat un minivan închis la culoare cu sloganul «Svyaz», parcat aproape de muzeu. Am auzit sunetul unui telefon căzând pe astfalt. M-am întors și am văzut oameni purtând măști târând-o pe Maria în dubă. Telefonul i-a zburat din mână. Unul dintre ei l-a luat, a sărit în dubă și a plecat”.

Ajutorul de presă al Mariei Kolesnikova, Rodnenkov, a confirmat răpirea ei. Apoi a dispărut și el, după aproximativ 40 de minute. Aliații lui Kolesnikova au declarat că verifică raportul privind detenția ei. Poliția din Minsk, citată de agenția rusă de știri Interfax, a spus că nu au reținut-o.

Mai multe figuri cheie ale opoziției au fost închise înainte de alegeri. Printre figurile cheie se numără fostul bancher Viktor Babariko și bloggerul politic Siarhei Tsikhanouski. Soția lui Siarhei, Sviatlana Tsikhanovskaya, a devenit principalul contracandidat al lui Lukashenko și fața protestelor. Ea este acum în exil în Lituania.

Înainte de alegeri, Kolesnikova și-a unit forțele cu Tikhanovskaya și cu Veronika Tsepkalo. Veronika a părăsit de asemenea țara. O altă activistă, Olga Kovalkova, a sosit sâmbătă în Polonia, declarând că i s-a spus că va fi arestată dacă va rămâne în Belarus.