examenele naționale

Examenele naționale, între disperare și glumă

"în Texte" by

Iunie este o lună deosebit de importantă pentru elevii aflați în anii terminali, dar și pentru studenții care se luptă noaptea cu sesiunea și examenele aferente. Ieși în oraș, în preajma unui liceu, pe la prânz, și vezi străzile pline de oameni care umblă prin jur. Unii sunt mai liniștiți, alții mai disperați, dar toți fug încoace și-ncolo cu subiectele de evaluare în mână. E adevărat că pe alocuri poți da și peste niște nefericiți care-și rup ciornele cu o mână și părul cu cealaltă, dar asta mai rar… De obicei le ajung țipetele pentru a-și exprima durerea. Cam așa se văd din exterior examenele naționale.

Această atmosferă citadină din ultimele zile m-a determinat să fac câteva observații cu privire la comportamentul elevilor în preajma probelor școlare cele mai importante din viața lor. Haideți să vedem împreună câteva tipuri de elevi înainte și după examene!

1. Disperatul

Destul de des întâlnit, disperatul îți fură orice clipă de liniște pe care o ai înaintea unui examen. Ai stat toată dimineața și ai meditat cu videoclipuri de pe Youtube, ți-ai aprins lumânări parfumate, ai făcut baie cu sare de mare… Te-ai calmat, ești liniștea întruchipată, ce să mai! Și, dintr-o dată, vine disperatul care-ți smulge tot zenul. Urlă, dă din mâini, își aranjează tricoul în fiecare minut, își rupe jumătate din părul de pe cap…

O dată la cinci minute îți dă câte un ghiont de să-l simți în umăr și te-ntreabă cu o față de îngeraș: „Auzi, îmi dai un pix te rog? Poate mi se termină și în trei minute începem.” Da, asta după ce a mai cerut vreo cinci pixuri de la cinci colegi diferiți. Cine știe, poate scrie 100 de pagini în 3 ore, la ce strică un pix în plus?!

2. Liniștea întrupată

„Da’ tu chiar nu te stresezi deloc? Ai examen, boule!” Săracul elev ascultă astfel de reproșuri de multe ori înaintea examenelor. Liniștit, atrage invidia colectivă asupra sa. În timp ce toți se isterizează și-și aranjează părul până le cade de tot, el stă liniștit în bancă și admiră priveliștea de pe geam. Nicio grijă.

3. Glumețul…

Cred că glumețul e ultima persoană pe care ai vrea s-o ai în apropiere în caz de examen. Reușește să înroșească fețele tuturor și să le întindă nervii cât se poate de mult.

„Mă, Andrei, da’ tu știai că avem și doina la evaluare? Ne-a zis profa că nu, dar s-au răzgândit. Ai învățat-o? Eu acum am aflat, simt că mor, dacă ne-o dă?” Sigur, doina nu se afla pe lista subiectelor de la evaluare. Dar, până să se prindă și Andrei de asta, leșină de vreo trei ori și mai bagă-n comă și vreo alți zece colegi.

4. Memoratorul în variantă umană

Dacă aveai impresia că memoratoarele sunt doar broșuri sau cărticele cu informații bine sintetizate, te-ai înșelat. În preajma examenelor, mai ales, apar și acești elevi memoratori ca melcii după ploaie. Vei vedea prin fața școlilor, în ziua examenelor, câțiva elevi recitând pagini întregi pe nerăsuflate. Ai grijă să nu te ciocnești cu ei, sunt atât de absorbiți în recitarea materiei, încât te pot răsturna și după vor continua liniștiți să recite!

Vezi chiar aici  3 tipuri de profesori și 3 tipuri de elevi la orele online!

5. Elevul-profesor

Elevul-profesor reușește, nu s-a descoperit încă cum, să isterizeze toți elevii, chiar mai bine decât glumețul! Și nici măcar nu o face intenționat.

Acest tip de elev umblă încoace și-ncolo vrând să-și asculte toți colegii. Numai te vede și, în loc să te întrebe cum te numești, bagă repede o ascultare fulger: „Hei, tu, da, tu! Ia spune repede cum argumentezi apartenența la genul dramatic. Hai, mai repede, nu știi? Ce stai să te gândești atâta? Chiar n-ai învățat? Hai, că asta e ușoară, nu te-am întrebat nimic greu! Hai, mă, azi!”

6. Elevul care îngrașă porcul în ajun

Mai sunt zece minute până vin subiectele. Lumea vorbește, doarme, se plimbă nervos printre bănci… El stă și învață. Merge cu caietul deschis, în mână, de acasă la școală. Nu strică niciodată câteva minute în plus de recapitulare, nu? Dă, Doamne, să fie recapitulare și nu învățare abia acum!…

7. Bătrânul sarcastic

Acest elev e mai mare decât cei care dau examene. El nu are nimic de dat anul respectiv, neaflându-se în vreun an terminal (de gimnaziu sau liceu). Și ce poate fi mai copios decât să te distrezi pe seama celor care se chinuie să învețe în timp ce tu stai degeaba toată ziua? „Lasă, mă, să mă distrez și eu, că am suferit destul la vremea mea!”

Da, ați ghicit. El e acel tip de persoană care le spune elevilor mai tineri că a fost foarte greu la examen, că era să leșine de atâta învățat, că a studiat șase ore pe zi și tot a a luat abia 7. El te ascultă și-ți spune că e greșit ce recitezi pe-acolo din materie doar ca să te bage-n sperieți cu câteva ore înainte de marele moment.

Acum că v-ați amuzat un pic, mergeți și învățați! Succes tuturor la examenele pe care le aveți!

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

aș vrea

aș vrea…

,,aș vrea să îți pot fi val să te-nec în fericire...''
Derulează înapoi