Încă din vremurile străvechi, mai exact prin luna mai, îmi exprimasem opinia cu privire la anularea examenelor (aici). Totul bine și frumos, până când văd, din curiozitate, un comentariu. Acea entitate virtuală afirmase că este un principiu să nu înveți… bun… Mai apoi, afirmă în alt comentariu: „pacat ca nu are optiune de edit «elevi»”. Please, ființelor „întru imediat și pentru securitate”, nu vă mai dați de gol, că Oculta nu mai are din ce trăi… Oricum, voi încerca să fiu pe subiect, sper, și să surprind componentele importante ale scheletului examenului. Așadar, să lăsăm în urmă ideea de anulare a examenelor și să lămurim care-i faza cu bacalaureatul.

Mai întâi de toate, rezervele naturale de… măști

Abia fuseseră asigurate elevilor, fiindcă Ministerul n-a fost în stare să obțină numărul prevăzut în contract. Rușinos, aș zice eu. Când am fost chemați să ne înscriem la Bac, cei de la poartă ne ziceau să avem măști, că e domnu’ director în școală. Mai mult decât atât, un coleg, înscris la orele de pregătire, ceruse de la gardian o mască. Răspunsul acestuia a fost inimaginabil: „Nu noi trebuie să-ți dăm mască, trebuie să vii cu ea de acasă”. I-a oferit una, până la urmă, dar, având în vedere că aceaste instituții sunt responsabile de asigurarea unor condiții, e o bătaie de joc.

Priveam cu un oarecare dezgust oamenii școlii:

profesori fără măști, asistentele la fel, numai „domnu’ director” avea. Pe hârtie, totul era perfect, mult prea perfect să fie adevărat. Cu siguranță, aceste ore de pregătire au avut și niște consecințe pentru unii. Câțiva elevi contractaseră coronavirusul, iar clase întregi au fost carantinate. Să sperăm că vor fi bine.

Ok, venise și perioada examenelor. Toată școala fusese chemată de la ora 7, cu o oră și jumătate inainte de a putea intra. Nu mă plâng de oră, că am putut face schimb de idei, ci modul în care am fost ținuți. Am fost o turmă, atât la îmbulzeala din fața școlii, căt și la șirul lat de câte 4 oameni de la intrare. Jandarmii se uitau ca la mașini străine, iar ipocrizie a fost în incinta școlii: „Păstrați puțin distanța!”. Nu cred că a ajutat cu ceva distanțarea dinăuntru.

Dacă mă întrebi pe mine, faza cu bacalaureatul a fost o zădărnicire a combaterii bolilor din mai multe motive

Primele sunt cele sus enunțate, dar și altele. Să zicem… „nea’ Gicu”, cel de la care luam măști, nu purta mască, superb. Unora le mai și dădea măști… și nici mănuși nu avea. Mulți oameni de la întreținere nu purtau mască, iar sălile de curs nu erau aerisite, așa cum era prevăzut. Ușa deschisă nu este aerisire, dar ferestrele, care puteau fi, da.

Ba chiar unii profesori, supraveghetori, s-au plâns de lipsa dezinfectantului din școală

Singurele măsuri de dezinfecție au fost un „pâs” într-o mână și acel tunel, combătut de OMS. Acum… nu știu ce să zic, ăla e destinat dezinfecției combinezoanelor, dar vă zic că am încercat pe pielea mea. Până și ochii mi i-am dezinfectat, dar nu mă ardeau, deci nu era un dezinfectant concentrat deloc.

Așadar, nu pot să mă pronunț în privința probelor, decât la cele pe care le-am susținut. Dar îmi place să cred că anul acesta a fost mai ușor la uman, decât la real, pentru a doua oară în 7 ani. La română bănuiam că pică comedia, așa cum primiserăm la simulare într-a 11-a. Destul de ușor subiectul, obținând pentru prima oară 9 la un subiect de bac, culmea. La proba profilului, istorie, a fost la fel de simplu și am luat 9.30. Singura probă la care aveam dubii, a fost filosofia. Într-adevăr, a fost mai greu, fiindcă aici chiar a trebuit să gândesc. Spre surprinderea mea și a haterilor de la articolul despre anularea examenelor, gândesc… am luat 9.80.

Până la urmă, faza cu bacalaureatul este că nu trebuie să înveți ca să-l iei, doar să te ducă puțin capul. Da, este un stres continuu, că viitorul tău se leagănă de aceast examen inutil pentru viață. Nu e ca și cum te reprezintă bacul, nu te regăsești în acesta, doar tocești ca să-l iei. Poate de aia mă bucur că am dat la filosofie și nu la logică, pentru că am putut gândi singur, nu să tocesc tipare sau operele și anii infernali, ca la celelalte. Bine, singura excepție o face argumentarea de la română, dar ca idee.

Toată această mascaradă de anul acesta  nu a făcut decât să dezvăluie cât de nepregătit este sistemul educațional în situații excepționale

De la jandarmii care nu au putut lua nicio măsură de distanțare, până la îngrijitorii fără măști, ce ne ofereau măști. Ironic, nu? Avusesem noroc de diminețile răcoroase la primele două probe, că la a treia masca devenea un obstacol pentru concentrare. Dacă tot erau așa de bune măsurile, că nu s-au respectat, cu ce folos au mai fost aplicate? Pentru ce atâta bătaie de cap, dacă toți știau că sunt de formă? Doar nu elevii sunt trași la răspundere, dar măcar puțină responsabilitate, Ministerule, Inspectoratelor și școlilor! Cariera noastră depinde de capriciile voastre!