cancer și diabet
cancer și diabet

Un raport publicat în revista The Lancet, precizează faptul că, din cauza măsurilor luate de sistemele de sănătate în pandemie, situația bolnavilor de cancer și diabet a fost înrăutățită.

O mulțime de tări se luptă cu reducerea numărului de boli cronice netransmisibile, însă doar 6 au reușit să aibă rezultate. Conform unui raport ONU, care se referă la angajamentele luate în 2015 în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare durabilă, mortalitatea din cauza bolilor cronice netransmisibile, cum ar fi afecțiuni cardiace și respiratorii cronice, ar trebui redusă la o treime până în 2030.

Pandemia, însă, a „întrerupt serviciile de asistenţă medicală periodică de care au deseori nevoie pacienţii cronici”, spun cercetătorii, conform Digi24.

În toată lumea s-au înregistrat 26 de milioane de cazuri de COVID-19 și în jur de 867.000 de morți au fost puse pe seama virusului.

Pe de altă parte, bolile cronice sunt cauza a 70% din decese la nivel mondial, ucigând aproximativ 40 de milioane de oameni pe an în întreaga lume, conform The Lancet. Revista a tras un semnal de alarmă. Se pare că pandemia a tulburat grav prevenția și tratamentul altor boli.

28,4 milioane de intervenții chirurgicale care nu sunt ugente ar putea fi anulate, a avertizat încă din aprilie Universitatea din Birmingham.

În România, în perioada stării de urgență, accesul la investigații pentru pacienții oncologici a fost îngreunat. Și nu numai, inclusiv pacienții cu risc de recidivă al cancerului au fost defavorizați. Este vital ca bolile de tipul cancer sau diabet să fie descoperite și tratate la timp, însă din cauza măsurilor se pare că am uitat cât de periculoase pot să fie aceste boli.

Citește aici ce cred tinerii despre coronavirus!