George Floyd
George Floyd

Moartea lui George Floyd a venit după sine cu multiple proteste, despre care oricine cu o conexiune la internet a auzit. Iar dacă întrebăm unul din acești oameni ce știe despre situația lui George Floyd, cel mai probabil va spune doar că a fost omorât sufocat de un polițist rasist. Și că mișcarea Black Lives Matter a fost foarte vocală în privința circumstanțelor morții lui. Iar povestea, pentru mulți, își găsește sfârșitul (și relevanța) aici.

Dar oare chiar a fost vorba de rasism, sau doar de un polițist inconștient și incompetent?

În primul rând, menționez că nu susțin nicio mișcare, persoană sau idee rasistă, homofobă, sexistă, xenofobă – sau orice alt fel de atitudine intolerantă. Susțin justiția și adevărul și îmi doresc o lume corectă. Oamenii trebuie să fie trași la răspundere pentru faptele lor. De aceea am și început o serie în care expun adevărul mai puțin știut despre Donald Trump. Dacă vreți să o citiți, doar dați click aici. Ce îmi doresc mai presus decât orice este ca situațiile să fie cu adevărat transparente pentru public.

Personal, sunt pasionată atât de investigarea problemelor curente, cât și de toleranță și echitabilitate pentru toți oamenii. Și tocmai în spiritul unei lumi corecte, cred că nu putem să trecem cu vederea peste informații omise de majoritatea presei, în special de cea americană.

Cine a fost George Floyd?

George Floyd s-a născut în Carolina de Nord și și-a trăit cea mai mare parte a vieții în Houston. S-a mutat la Minneapolis în 2014. Potrivit înregistrărilor instanței din Harris County, care cuprinde orașul Houston, autoritățile l-au arestat în nouă ocazii separate între 1997 și 2007. În cea mai mare parte, a fost arestat sub acuzații de droguri și furt. Acestea au dus la sentințe de luni de închisoare.

Dar înainte de a intra în specificul acestor cazuri, să ne uităm peste niște detalii biografice.

Floyd a fost fiul unei mame singure. S-au mutat în Houston din Carolina de Nord când era mic, pentru ca mama lui să-și găsească de lucru. S-au stabilit în „Cuney Homes”, un complex de locuințe publice pentru persoane cu venituri mici. Complexul avea mai mult de 500 de apartamente și era populat în principal de persoane de culoare. Ca adolescent, Floyd a fost un bun jucător de fotbal și a jucat baschet pentru Jake Yates High School.

Mai târziu, a jucat baschet timp de doi ani la un colegiu comunitar din Florida. După aceea, în 1995, a petrecut un an la Universitatea Texas A&M din Kingsville, înainte de a se întoarce la apartamentul mamei sale din Houston. Acolo și-a căutat și găsit diverse locuri de muncă în construcții și securitate.

Este important să ne uităm și la contextul și circumstanțele în care George Floyd a fost arestat în perioada ’95-’07.

În mai multe ocazii, poliția făcea razii prin complex și acestea sfârșeau prin a reține un număr mare de bărbați. Printre aceștia, se număra și Floyd, conform Associated Press. În plus, Texas are una dintre cele mai mari rate de încarcerare în țară, conform inițiativei privind politica penitenciarelor. Mai multe studii arată că autoritățile sunt mult mai predispuse să vizeze texanii negri pentru arestări decât rezidenții albi.

Cât despre faptele comise de Floyd, le vom lua pe rând și în detaliu.

Primul arest a avut loc pe 2 august 1997, când avea aproape 23 de ani. Potrivit procurorilor, polițiștii l-au prins în timp ce livra mai puțin de un gram de cocaină altcuiva, așa că l-au condamnat la aproximativ șase luni de închisoare. Apoi, în anul următor, autoritățile l-au arestat și acuzat pe Floyd de furt în două ocazii separate (pe 25 septembrie 1998 și 9 decembrie 1998), condamnându-l la un total de 10 luni și 10 zile de închisoare.

Aproximativ trei ani mai târziu, Floyd a fost condamnat.

Pe 29 august 2001, Floyd a primit 15 zile de închisoare pentru „neidentificarea unui ofițer de poliție”, spun documentele instanței. Cu alte cuvinte, el se presupune că nu a dat numele său, adresa sau data nașterii unui polițist care-l aresta din motive necunoscute. Înregistrările instanței nu spun de ce poliția îi cerea informațiile personale. Drept pentru care putem asuma că motivul putea fi bazat și pe discriminare pur rasială.

Între 2002 și 2005, poliția l-a arestat și l-a acuzat pe Floyd pentru alte patru infracțiuni. Pe 29 octombrie 2002, pentru că avea mai puțin de un gram de cocaină asupra sa. Pe 3 ianuarie 2003, pentru violare de domiciliu. Pe 6 februarie 2004, pentru intenția de a da mai puțin de un gram de cocaină altcuiva. Pe 15 decembrie 2005, pentru a avea din nou mai puțin de un gram de cocaină în posesia sa. A fost condamnat la aproximativ 30 de luni de închisoare în total pentru aceste crime.

În cele din urmă, în data de 9 august 2007, autoritățile l-au arestat și acuzat pe Floyd de cea mai gravă crimă a sa: jaf agravat cu o armă letală.

Declarația de cauză probabilă a ofițerilor de poliție stă adesea la baza cazului procurorilor împotriva suspecților. Potrivit declarației, incidentul s-a desfășurat astfel: doi adulți, Aracely Henriquez și Angel Negrete, și un copil se aflau într-o casă când au auzit o bătaie la ușa din față. Când Henriquez s-a uitat pe fereastră, a văzut un bărbat „îmbrăcat într-o uniformă albastră” care spunea că „era cu departamentul de apă”. Dar când a deschis ușa, și-a dat seama că bărbatul spunea o minciună și a încercat să o închidă. Apoi, declarația are următorul cuprins:

,,Cu toate acestea, acest bărbat a ținut ușa deschisă și a împiedicat-o să se închidă. Un Ford Explorer negru a oprit în fața reședinței reclamanților. Alți cinci bărbați de culoare au ieșit din acest vehicul și s-au îndreptat spre ușa din față. Cel mai mare dintre acești suspecți a forțat intrarea în locuință, a pus un pistol pe abdomenul reclamantului și a forțat-o să intre în camera de zi a reședinței.

Acest suspect a început apoi percheziția în locuință, în timp ce un alt suspect înarmat l-a păzit pe reclamant.

Reclamantul a fost lovit în cap și în zonele laterale de către acest al doilea suspect înarmat cu pistolul său, după ce aceasta a strigat după ajutor. În timp ce suspecții se uitau prin locuință, au cerut să știe unde sunt drogurile și banii. Henriquez i-a informat că în locuință nu există astfel de lucruri. Suspecții au luat apoi niște bijuterii împreună cu telefonul reclamantului înainte de a fugi de la locul faptei în acel Ford Explorer negru.’’.

Aproximativ trei luni mai târziu, anchetatorii din cadrul Unității de Narcotice a Departamentului de Poliție din Houston „au dat peste acest vehicul în timpul uneia dintre investigațiile lor”. Ei l-au identificat pe George Floyd ca fiind șoferul mașinii.

La 1,80 m, Floyd a fost identificat ca fiind „cel mai mare”.

Deci, el fusese cel care a împins un pistol împotriva abdomenului lui Henriquez înainte de a căuta obiecte de furat. El a pledat vinovat în 2009 și a fost condamnat la cinci ani de închisoare. A fost eliberat condiționat în ianuarie 2013, când avea aproape 40 de ani.

Cine l-a omorât pe George Floyd și cum s-a ajuns aici?

Un polițist din Minneapolis, iar numele lui este Derek M. Chauvin. Polițistul, acompaniat de 3 alții, a răspuns la un apel la 911 de la un magazin alimentar local. Cei de la magazin au spus că bănuiau că George Floyd a folosit o bancnotă contrafăcută de 20 de dolari pentru a cumpăra țigări.

Ofițerii prezenți au găsit un bărbat care se potrivea descrierii suspectului într-o mașină, potrivit departamentului de poliție. După ce Floyd a ieșit din vehicul, a spus departamentul, ofițerii l-au încătușat. Floyd a refuzat să intre în mașina de poliție, spunând că suferea de claustrofobie, moment în care ofițerii de poliție l-au forțat să ajungă la pământ, unde l-au ținut jos, iar Chauvin i-a îngenuncheat pe gât.

Însă revenim la cum s-a întâmplat asta mai exact mai târziu.

Momentan, dacă tot am ajuns la Chauvin, putem începe să vedem cu adevărat dacă moartea lui George Floyd a fost cauzată de rasism sau incompetență. Au existat mai multe situații controversate în jurul lui Chauvin în cariera lui de polițist, și vreau să vă prezint câteva din ele.

  1. Incidentul din 2008

În timp ce răspundea unui apel de violență domestică într-un apartament din South Minneapolis, Chauvin a tras cu pistolul într-un bărbat de culoare de 21 de ani, Ira Latrell Toles. Associated Press a raportat următoarele despre incident:

,,Pentru o perioadă de timp, a fost deschis un apel către urgențe în locuință. Operatorul a putut auzi o femeie strigând după cineva să nu o mai lovească, a spus poliția. Polițiștilor li s-a refuzat intrarea când au ajuns la reședință, dar au putut auzi agresiunea continuând. Au forțat intrarea. Poliția spune că Toles a încercat să fugă de ofițeri, iar când au încercat să-l supună, a încercat să ia arma unui ofițer. Ofițerul l-a împușcat pentru a preveni asta. Cei doi ofițeri aflați la fața locului sunt în concediu administrativ plătit, ceea ce este standard la împușcături. Polițistii nu și-au dat numele.’’.

Toles a supraviețuit împușcăturilor și s-a confruntat ulterior cu acuzații penale.

Însă el și-a amintit incidentul în mod diferit. După moartea lui Floyd, în mai 2020, Toles a declarat pentru Daily Beast că da, mama copilului său a chemat poliția în acea noapte. Ea se încuiase în baie „cu o țigară și fără brichetă”, după ce polițiștii au spart ușa apartamentului. Apoi, Toles a susținut că Chauvin a spart ușa de la baie și a început să-l lovească pe Toles fără avertisment. Toles a spus că era prea dezorientat pentru a căuta arma ofițerului.

  1. Moartea lui Wayne Reyes

În 2006, Chauvin și alți cinci ofițeri au deschis focul asupra unui camion din Minneapolisul de Sud, răspunzând unui raport de înjunghiere. Departamentul de poliție a spus că suspectul, Wayne Reyes, în vârstă de 42 de ani, a scos o pușcă când poliția l-a tras pe dreapta. Ofițerii au spus că au crezut că Reyes și-a înjunghiat iubita și un alt prieten într-o dispută domestică. În total, cei șase ofițeri au tras 42 de focuri de armă în patru secunde, potrivit The Washington Post.

Reyes a fost lovit de mai multe ori și a murit, dar nu era clar dacă Chauvin a tras oricare dintre focurile fatale. Moartea lui Reyes era deja controversată în momentul în care a avut loc.

După acțiunile ulterioare ale lui Chauvin, moartea lui Wayne a atras recunoașterea internațională în 2020. Anchetatorii au evaluat circumstanțele sub supravegherea senatoarei Amy Klobuchar. Cu toate acestea, Klobuchar a părăsit biroul comitatului pentru Senatul SUA înainte ca acest caz să ajungă în fața unui mare juriu. În cele din urmă, juriul a decis că utilizarea mortală a forței de către ofițeri a fost justificată. Personal, mi se pare considerabil mai problematică decizia juriului.

Lista de situații controversate continuă.

La locul de muncă, avea 17 plângeri depuse pe numele sau. Însă nu se știe cu siguranță decât că una din ele ar fi fost depusă pentru folosirea excesivă a forței. De asemenea, a fost implicat într-o altercație cu un grup de polițiști care l-au împușcat pe alaskanul Leroy Martinez. Acolo a fost doar ,,complice’’, dacă îi putem spune așa.

Și aici e greu de argumentat, pentru că pe de o parte juriul a decis că s-au folosit măsurile necesare și pe de altă parte, o martoră spune că suspectul nu era înarmat, așa cum fusese raportat de Minneapolis Star Tribune.

Haideți să tragem totuși și niște concluzii.

George Floyd nu a fost în niciun caz complet inocent. Dar pentru asta există legea, pentru a pedepsi oamenii care o încalcă. Iar poliția ar trebui să ajute la îndeplinirea misiunii ultime a legii, respectiv atingerea justiției. Însă indiferent ce părere aveți despre George Floyd și faptele sale, niciun om nu merită să fie sufocat în mijlocul străzii. Și cu atât mai mult, ar trebui să ne indignăm că a fost responsabil un polițist pentru o astfel de faptă atroce.

Nu știu despre voi, dar mie mi s-ar părea normal să asociem poliția cu siguranță și eroism, nu cu frica de moarte.

Cât despre motivul comiterii atrocității, este greu de stabilit unde se situează pe spectrul rasism-incompetență. Chauvin este clar vinovat pentru uciderea lui George Floyd. Însă nu știu cât de mult a contat faptul că acesta era un om de culoare sau nu în momentul în care Chauvin și-a pus genunchiul pe gâtul lui.

Dar media a părut că vrea să împingă narativa rasistă.

Nu au dat însă argumente clare pentru care s-ar încadra moartea lui George Floyd aici. Oamenii trebuie să aibă posibilitatea să își formeze singuri opinia în legătură cu care din motive sunt cauza omorului. Și tocmai în spiritul sincerității, trebuie să vedeți următorul video:

Din video se văd clar mai multe lucruri.

În primul rând, comportamentul lui George Floyd este bizar. Raportul de toxicologie de la autopsia sa a detectat urme de fentanyl, care este găsit în diverse droguri. Cantitatea găsită în sângele lui era îndeajuns încât să fie letală. Printre efectele secundare este și dificultatea respiratorie, motiv pentru care îl puteți auzi pe George Floyd cum spune că nu poate să respire mult înainte de a fi genunchiul pe gâtul său.

Pe de altă parte se vede la fel de clar că George Floyd nu era violent, lucru care întărește cu atât mai tare faptul că în niciun caz nu era necesară îngenuncherea pe gâtul său. Putem observa și interacțiunea polițistului cu alte 2 persoane de culoare. Deși inițial atitudinea pare ostilă, situația se detensionează după înmânarea actelor de identificare.

De ce le cere actele în schimb, mi se pare puțin bizar. Însă una din cele două persoane este fosta iubita a lui George Floyd. Ea menționează în înregistrare că acesta ar fi instabil, în special după moartea mamei sale.

Ce aduce nou această înregistrare?

Povestea în media a părut să înceapă, în mare parte, de la îngenunchere, să aibă premisa de rasism și să fie explicată doar din această perspectivă. Însă din acest video putem vedea și ce se întâmplă înainte.

Poate o să vă facă să vă puneți întrebări despre ce alte lucruri nu mai sunt arătate în media. Poate așa veți adopta bunul obicei de a caută mai multe surse și de a porni de la un oarecare punct zero atunci când vă formați o opinie. Lăsați-vă influențați de educație, informații corecte și știință, și cu cât vi le asigurați singuri mai mult, cu atât vă va folosi mai mult.

Dar voi închide această paranteză aici.

Acum, să nu credeți că nu există o problemă a discriminării rasiale în SUA.

O să vă dau câteva exemple din studii făcute de FBI și Biroul de Recensământ al SUA. De aici, este ușor să observăm problema discriminării. În 2019, deși persoanele de culoare reprezentau mai puțin de 14% din populație, aceștia reprezentau peste 23% din cele peste 1.000 de împușcături letale ale poliției. Iar această cifră a fost relativ consistentă din 2017, în timp ce numărul victimelor albe a scăzut de atunci.

De asemenea, persoanele de culoare sunt arestate la o rată mult mai mare când vine vorba de consum de droguri. Dar sondajele arată consumul ca fiind la același nivel pentru albi. Și astea sunt doar câteva din multele statistici, ca să nu mai includem parcursul istoric al persoanelor de culoare în SUA. Nu este discutabil că există încă probleme de rasism care trebuie rezolvate.

Discutabil este dacă moartea lui George Floyd se încadrează sau nu în aceste probleme.

Ca să știm cu adevărat ar fi trebuit să vedem o replică exactă a situației. George Floyd ar fi trebuit să fie alb, ca să vedem dacă rasa e un factor. Putem compara și cu alte cazuri similare, dacă găsim.

Dar pentru a nu influența rezultatul, nu e îndeajuns nici să compari doar două persoane de rase diferite având intercalații cu poliția. Atunci când compari două situații, păstrezi toate celelalte variabile intacte, în afară de cea pe care vrei să o analizezi.  În acest caz, e dificil să avem parte de o comparație corectă.

Pe scurt, nu e atât de ușor să decizi că a fost cazul de rasism și poate oamenii se grăbesc cu această eticheta. Poate că dacă oamenii ar fi fost tratați de autorități cu sinceritate, nici nu s-ar fi grăbit să creadă în cea mai neplăcută variantă. Problema este, în orice caz, mai nuanțată.

La finalul zilei, indiferent de răspunsul pe care l-ați dat și opinia pe care o aveți, nu este atât de relevant.

Și nu cred că poate altcineva în afară de Chauvin să știe dacă moartea lui George Floyd a fost sau nu motivată de rasa lui. Dar dintre toate metodele în care ar fi putut proceda, aceasta a fost cea mai inumană și nejustificată. Iar consecința ei a dus la moartea unui om.

George Floyd, inocent sau nu, avea dreptul la un proces corect, nu la un genunchi pe gât.

Iar răspunsul violent al poliției, indiferent de rasă sau etnie, este o problema gravă în SUA. Și încrederea oamenilor în poliție scade cu fiecare caz în care cineva moare sau este rănit pe nedrept.

Există proteste și în acest moment, pentru un caz oarecum similar cu al lui George Floyd. Și incompetența și violența poliției nu vor duce decât la probleme mai grave în dezordinea societății americane.

Pentru că, până la urmă, când oamenii care ar trebui să te apere te omoară, pe cine mai suni?