Școală

Anul viitor se pregătesc să dea BAC-ul mii de elevi din toată țara, asta fiind ultima lor vară înainte de „examenul maturității”. Am ales să vorbesc cu o parte din ei pentru a vedea cum se simt, cum se pregătesc și ce părere au despre sistemul actual de evaluare. Este cazul să cerem feedback tocmai celor care beneficiază și se întâlnesc zilnic cu sistemul de învățământ, căci ei știu ce nu merge bine – și ce nevoi reale au. În școală, momentan, domnește o oarecare „lege a junglei”.

Alexandra Bledea, Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Sighetu Marmației.

Cum a fost liceul pentru tine până acum?

Ultimii 3 ani de liceu pentru mine au fost o aventură continuă. Primii doi ani de liceu am fost la profilul mate-info bilingv, care, pentru mine, va fi profilul meu de suflet pentru tot restul vieții. Acolo pot să spun că am avut cea mai unită clasă, în ciuda dirigintelui nostru, care în anumite momente era destul de absent. Acolo ne-am maturizat împreună, am învățat să lucrăm în echipă, să ne ajutăm unul pe altul și, în special să nu ne lăsăm unul pe altul la greu.

Care a fost relația ta cu profesorii?

Cu profesorii, nu pot să spun că în special cu toți am avut cea mai bună relație de elev-profesor, însă chiar și cei cu care am avut anumite dispute, ce am apreciat cel mai mult a fost faptul că nu s-au focusat pe acele schimbări de opinii mai aprinse. Au fost interesați doar de felul în care eu activez la oră și învăț, ca elevă.

Desigur că au fost și profesori care nu s-au putut abține din a se comporta în continuare urât, care de multe ori au încercat să îmi „taie aripile” și să mă descurajeze, însă aceștia nu au meritat atenția mea.

Ai fost descurajată de multe ori?

Da, am fost descurajată de multe ori, nu pot să neg acest lucru, însă visul meu era și este unul prea măreț ca să las acești oameni să îl calce în picioare. În clasa a XI-a, m-am transferat în clasa de mate-info intensiv, clasa în care mi-am dorit de la bun început să fiu, însă în care nu am putut să intru pentru că nu aveam media de la Evaluarea Națională suficient de mare. Pot să spun că în această clasă am dat de colectivul de care aveam cu adevărat nevoie.

Cum este noua clasă față de cea veche?

Nu suntem cea mai unită clasă din școală și probabil nu vom fi, în special din cauza faptului că suntem 34, însă colegii mei sunt muncitori și mi-au oferit șansa de a-mi dori să învăț mai mult și să pot să mă aflu printre cei mai buni.

Anii ăștia de liceu au fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea și dacă aș putea, aș da timpul înapoi ca să o iau de la început, să mai trec odată, atât prin clipele bune, cât și prin clipele rele, și să profit la maxim de toate oportunitățile pe care nu le-am luat din cauza fricii și inconștienței.

Ce așteptări ai de la anul următor?

Din punctul meu de vedere, clasa a XII-a va fi o clasă grea, plină de stres și timp prea puțin pentru a face tot ceea ce îmi doresc. Mă aștept ca tot ceea ce voi învăța, să fie pe repede-înainte, vorba aia, iar multe relații de prietenie să se rupă, din cauză că mulți dintre noi vom păși pe drumuri diferite, în locuri diferite. Totuși, mă aștept și ca acele relații clădite cu multă grijă să reziste în ciuda distanței.

Cea mai mare așteptare este legată de profesorii din școală. Mă aștept ca aceștia într-un final să înțeleagă că acum e momentul în care tu, ca elev, îți alegi drumul, îți alegi profesia, iar acest lucru presupune o concentrare strictă pe anumite materii.

Ce planuri ai după liceu?

După liceu, îmi doresc să aplic la 5 universități din Marea Britanie, pe partea de Computer Science, printre care se enumeră University of Cambridge, University College London, respectiv University of Manchester. Pe celelalte două încă nu le-am ales. De asemenea, doresc să dau admitere și la Universitatea Babeș-Bolyai cu specializare pe informatică și la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca la profilul automatică și calculatoare. Decizia finală cu privire la viitorul meu încă nu am luat-o, însă îmi doresc pe cât de mult posibil să rămân în România, atâta timp cât pot să studiez informatica la fel de bine precum aș putea în străinătate.

Ce ai învățat din toată experiența?

În ultimii ani de școală pot să spun că am învățat extrem de multe. Liceul, de fapt, e drumul spre maturizare sau cel puțin pentru mine asta a fost. Pe parcursul liceului am învățat să lucrez în echipă și să ascult părerile celorlalți. Să tac când nu trebuie să vorbesc, respectiv să vorbesc când nu trebuie să tac. Să-mi apăr colegii când singuri nu pot să facă asta și să-i iert când trebuie. Să ajut atunci când pot să fac un bine și să nu mă descurajez atunci când un profesor nu îmi vede potențialul.

Pe scurt, să lupt pentru ceea ce îmi doresc. Am înțeles că anumite persoane nu sunt menite să rămână în viața ta pentru totdeauna, iar relațiile se rup și se leagă extrem de des pe parcursul liceului. Am înțeles că trebuie să ies din zona mea de confort pentru a putea cunoaște lumea.

Ce ai schimba la sistemul actual?

La sistemul actual de educație aș schimba, în primul rând, ideea aceasta cu cele două semestre ce urmează să se aplice din anul școlar 2019-2020. Mai exact, ideea de a încheia primul semestru înaintea vacanței de iarnă mi se pare o idee total nepotrivită, deoarece rămâne un dezechilibru foarte mare între numărul de săptămâni dintre cele două semestre, unul fiind de 14 săptămâni, iar celălalt de 21.

O altă chestie care, după mine este foarte necesară, nu ține în special de sistemul de educație, ci de mentalitatea profesorilor din școală. Tinerilor nu ar trebui să le fie frică să se facă auziți, nu ar trebui să le fie frică să reclame un profesor pentru un lucru neadecvat practicat la oră, deoarece acesta este titular și nimeni nu îl va schimba din post. Tinerii ar trebui să se unească și să facă ceva în aceste privințe.

De asemenea, consider că profesorii ar trebui să înțeleagă că nu toți elevii pot să fie interesați de toate materiile predate în școală. Unii dintre ei vor să facă ceva total diferit cu viața lor, iar acest lucru nu ar trebui să îl pună pe elev „într-o postură proastă” în fața profesorului. Însă, cum spuneam, majoritatea acestor schimbări nu țin în special de sistem, ci de ce face fiecare persoană în parte. Fiecare elev ar trebui să aibă dreptul în totalitate de a învăța ceea ce își dorește și ceea ce îi place, fără ca acest lucru să îi aducă necazuri pe viitor.

Ai un sfat pentru viitorii liceeni?

Sfatul meu pentru viitorii liceeni, actuali și nu numai, este acela de a-și urma visul indiferent de ce ar spune celelalte persoane. Să profite la maxim de toate clipele din viață și să ia fiecare oportunitate, pentru că o oportunitate pierdută nu mai revine niciodată.

Oameni neînțelegători și nepăsători vor exista mereu, o să vă întâlniți cu ei la tot pasul. Nu vă lăsați descurajați și nu vă consumați pentru criticile unor persoane nesemnificative. Nu pierdeți timpul, distrați-vă și învățați în același timp.

Este timp suficient pentru toate, iar cât timp îți dorești ceva, Universul îți va da. Nu vă lăsați pe ultima sută de metri și încercați să vă dați seama ce vă doriți încă din primii ani de liceu. Nu spun că sunt momente nepotrivite și mult prea târzii pentru a-ți alege o profesie pe viitor, însă cu cât știi mai repede și ești mai sigur, cu atât îți va fi mai ușor să faci față la tot stresul ce va urma.

Gândiți-vă că sunt 4 ani în care trageți mai tare pentru a vă asigura un viitor, un viitor pe care altcineva pentru voi nu îl poate aranja. Lucrurile bune vor veni cu timpul, iar liceul va avea multe urcușuri și coborâșuri, dar așa e și viața. Dacă totul ar fi roz, nu am mai aprecia ceea ce avem în jurul nostru.

Ivanciu Maria Luiza, Liceul Teoretic “Carmen Sylva”, Eforie-Sud

Cum au fost ultimii ani?

Ultimii 3 ani au fost plini de obstacole, experiențe frumoase, dar și mai puțin frumoase, care au făcut într-un fel un album minunat plin de amintiri.

Ce aștepți de la anul următor?

Așteptările mele pentru următorul an sunt cam…limitate. Vreau doar să mă concentrez cât pot de bine și să realizez tot ce mi-am propus.

Ce planuri ai după BAC?

Voi merge clar la universitate și îmi voi urma visul de a deveni un translator-interpretator. Poate chiar mai mult de atât.

Ce ai învățat din toți anii aceștia?

Am învățat că niciodată nu poți avea ceea ce îți dorești. Am invățat că uneori vei plânge, vei râde și apoi vei plânge încă odată pentru că viața de licean e plină de suișuri si coborâșuri. Dar cel mai important lucru este că noi, fiecare în parte, suntem capabili de lucruri inimaginabile. Tot ce trebuie să facem este să ne dorim, și să muncim din greu pentru ce ne dorim.

Ce ai schimba la sistemul actual?

Sunt multe pe care le-aș schimba… Aș îmbunătăți multe lucruri și aș da șanse egale tuturor tinerilor, indiferent de visele lor. Indiferent de ce carieră și-ar dori să urmeze. Aș începe un nou model educațional, ce nu îndobitocește și nu se bazează pe memorarea papagalicească… Aș promova gândirea critică, imaginația.

Care este amintirea ta preferată?

Amintirea mea preferată cred că este de undeva de prin clasa a X-a. Am participat la un concurs național de robotică, unde m-am cunoscut cu un grup de oameni care își aduseseră chitările pentru a destinde atmosfera. Și așa am început să cântăm toți, care mai de care, obosiți nevoie mare. Însă, important a fost că ne-am simțit bine, am legat prietenii care au rezistat până la momentul actual.

Ce sfaturi ai pentru următorii liceeni?

Sfatul meu ar fi: DON’T STRESS. Liceul este o perioadă minunată pe care trebuie să o trăiești din plin și să te bucuri de ea cât timp este acolo. Anii trec, timpul e scurt. Dacă nu profitați acum…atunci când? Nu vă stresați în legatură cu examenul, sunt sigură că veți reuși!

Andreea Varga, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Satu Mare

Cum au trecut ultimii 3 ani pentru tine?

Ultimii 3 ani au fost destul de grei pentru mine. Am întâmpinat obstacole și am fost nevoită să trec peste anumite lucruri puțin mai repede decât mi-aș fi dorit. Însă au fost și 3 ani care m-au format, din toate punctele de vedere. Am avut parte, poate, de o maturizare puțin mai bruscă în comparație cu alți adolescenți de vârsta mea, însă nu regret nimic.

Ce așteptări ai de la următorul an?

Vreau ca acest ultim an de liceu să fie unul în care formarea mea să continue, să dau, totuși, mai departe cunoștințele mele cu privire la Consiliul Elevilor și să predau ștafeta și, bineînțeles, să am timp să mă pregătesc pentru facultate.

Ce drum vei urma după liceu?

După liceu, sper să urmez cursuri de actorie în străinătate. În ultimul an, țara asta mi-a demonstrat de prea multe ori că nu prea sunt motive pentru a rămâne. Am avea potențial, am putea schimba multe însă, nu știu, ne e frică de schimbare? Poate am să mă întorc după facultate în speranța că putem totuși să luptăm pentru acel viitor mai bun la care tot visăm de atâta amar de vreme, dar nu promit nimic.

Ce ai schimba la sistemul educațional, acum că ai trecut prin el și l-ai experimentat personal?

Sistemul actual de învățământ are nevoie de extrem de multe modificări. Însă trebuie să fie modificări gândite și analizate din toate punctele de vedere, nu doar scrise undeva și la următorul pocnit din degete al cuiva avem o nouă regulă pentru joc. În cei 12 ani de școală ai mei s-au perindat în funcția de Ministru al Educației 17 persoane diferite și, în momentul de față, avem doar un ministru interimar.

Toți acești 17 oameni, care probabil vor deveni curând 18, au făcut schimbări peste schimbări, doar de dragul de a le face. Nici unul dintre ei nu a avut decența de a recunoaște dacă cel dinainte lui a făcut ceva pozitiv pentru noi, elevii. Toți au preferat să vină cu propria lor idee creață și să își testeze teoriile pe aceeași sau pe o nouă generație. Rezultatul este evident. Elevii sunt derutați, nu știu în ce direcție să o apuce, nu mai gândesc singuri.

Toată lumea preferă să spună că problema este la ei și sunt oameni care vin și ne spun că atunci când ei au făcut școala acum 30-40 de ani , lucrurile erau altfel.

Elevul asculta de profesor și nu invers și nota era notă. Da, sunt de acord că pe atunci școala era mai strictă, însă de atunci și până acum s-au schimbat o sumedenie de lucruri. De la tradiționalul început de școală pe data de 15 septembrie, acum avem dezbateri peste dezbateri dacă să oferim sau nu o săptămână de vacanță în plus în beneficiul celor din câmpul turismului și, din păcate, în detrimentul elevilor.

Aveau acum 30 de ani 17 materii înghesuite în 5 zile de școală? Nu, se făcea școală și sâmbăta și programa era mult mai aerisită. Niciun copil de 11-12 ani nu era nevoit să stea 6-7 ore la școală. Acum, programul unui elev coincide cu cel al unui adult care merge la serviciu și chiar avem așteptări de la toți elevii să dea randament maxim inclusiv la ultima oră. Este inuman ce așteptări avem și este inadmisibil să tratăm niște copii, pe care tot îi vrem viitorul țări și îi numesc cu toții „generația care îmi va plăti mie pensia”, să fie tratați ca niște roboței.

Cum te-a schimbat liceul?

Liceul pe mine m-a schimbat din multe perspective. Cum spuneam și mai devreme, m-am maturizat într-un alt ritm față de alții. Totodată, în liceu, am avut ocazia să particip la foarte multe activități care m-au format pe mine ca om. Știu sigur că nu voi fi niciodată genul de om care să stea și să admire toate nedreptățile și voi avea întotdeauna un cuvânt de spus.

Mi se pare trist că a-ți spune punctul de vedere și a lupta pentru drepturile tale este un act de curaj și nu o normalitate. Ne e atât de frică să facem parte dintre cei care vor să schimbe ceva, dar poate vor ajunge și alții, și mai mari decât mine, la concluzia la care am ajuns eu în liceu: dacă vrei să ai parte de mai bine, atunci începe să schimbi ceva. Cu alte cuvinte, motto-ul meu favorit: „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” – Mahatma Gandhi.

Care este amintirea ta preferată din liceu?

Amintirea mea preferată nu cred că este doar una. Sunt toate micile momente în care am luptat pentru ceva și am venit cu argumente și cu demonstrații și am convins pe cineva, în general cadrele didactice, că se pot face lucrurile și altfel sau că există metode mai bune.

Ce sfat ai da tinerilor?

Sfatul meu pentru toți tinerii din lumea asta este să încerce în permanență lucruri noi, să experimenteze de toate, pentru că nu vor avea mereu tot timpul la dispoziția lor și să lupte întotdeauna pentru ceea ce vor ei.

Este extrem de important ca tinerii din ziua de azi să crească și să se dezvolte cu ideea că ei pot face ceva, un bine pentru comunitate, o schimbare pentru noi toți. Și, bineînțeles, le urez succes tuturor celor care o și apucă pe acest drum și să nu se dea bătuți chiar dacă uneori pare că se luptă cu morile de vânt.Școală

Sociu Elena-Roxana,Colegiul Național „Ferdinand I”, Bacău

Cum au fost ultimii 3 ani de școală pentru tine?

Nu pot să spun că au fost ușori, dar nici grei. Am încercat să învăț cât mai bine, dar nu a fost tot timpul prioritatea numărul unu pentru mine. Eu cred că cel mai important este să faci ceea ce îți place, de aceea m-am implicat în cât mai multe proiecte, pentru a învăța cât mai multe lucruri noi și mai diverse.

Ce așteptări ai de la următorul an?

Mă aștept să îmi găsesc un domeniu pe care să fiu sigură că vreau să merg la facultate, să călătoresc cât mai mult și să îmi fac cât mai mult timp pentru mine și hobby-urile mele.

Ce vei face după liceu?

Voi merge la facultate, asta e sigur. Dar, între timp, sper să mai vizitez câteva locuri din România.

Ce ai învățat în ultimii ani?

Când vine vorba de școală? Multe lucruri teoretice, majoritatea inutile. Dar pe lângă școală, am învățat și cât de diverși suntem noi ca oameni, în funcție de cultura și de locul în care am crescut.

Ce ai schimba la sistemul actual de învățământ?

Aș schimba modul de predare, dar și informațiile care ne sunt predate. Cum am mai spus, multe sunt inutile și nu le vom folosi niciodată. Iar corelația dintre orele pe săptămână de la materii și profil este una slabă.

Cum te-a schimbat liceul?

Sincer, chiar dacă ești elev, la un moment înveți să ai răbdare. Am întâlnit o mulțime de persoane faine de la care am învățat multe lucruri și m-au ajutat să mă deschid ca și persoană.

Ai o amintire preferată?

Nu am o amintire preferată. De obicei imi amintesc cu drag clipele în care mă plimbam și aveam discuții cu persoane din alte regiuni, aflând mai multe despre ei, cum sunt ca persoane și despre locul în care trăiesc.

Ce sfat ai da tinerilor?

Să nu se streseze cu liceul, pentru mine media din școală nici nu contează. Ce este stresant, de fapt, la liceu? Presiunea socială. Dar e mult mai bine să vă puneți pe voi în prim plan, faceți ce vă place, călătoriți cât mai mult și implicați-vă în proiecte. Acestea vă dezvoltă super mult pe plan personal și aveți ocazia să întâlniți persoane minunate. Și încă un lucru: nu regretați nimic din ce ați făcut. Am o vorbă când iau o notă mică sau mi se întâmplă ceva rău: asta este, se mai întâmplă.