Monica Anisie
Monica Anisie

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, solicită domnului premier, demiterea de urgență a președintelui Oficiului Național de Achiziții Centralizate (ONAC). Aceasta dorește reluarea urgentă a procedurilor de licitație pentru tabletele școlare.

„În urma rezultatului dezamăgitor al stadiului licitației privind achiziția de tablete, licitație organizată de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC), solicit premierului României demiterea președintelui ONAC, Cornelia Nagy, și vreau reluarea, în regim de maximă urgență, a procedurilor de licitație.” scrie Monica Anisie, conform Edupedu.

În opinia ministrului, demersurile de achiziție au început destul de devreme. Explicațiile doamnei Anisie sunt următoarele:

„Cu toate că Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a început demersurile pentru achiziționarea celor 250.000 de dispozitive electronice încă din data de 7 mai, când au fost alocate prin Hotărâre de Guvern fonduri de 150 de milioane de lei și și-a oferit tot sprijinul în această perioadă, oficialii ONAC au refuzat să fie cooperanți și proactivi în identificarea de soluții rapide. Și mai grav este că, deși au existat nenumărate solicitări zilnice privind acest subiect, ONAC nu a informat MEC în timp util, cu privire la stadiul licitației. Iar cei care vor avea de suferit din cauza incompetenței oficialilor ONAC sunt elevii, profesorii și părinții” scrie Monica Anisie.

Fiind întrebată de jurnaliști pe 23 august despre licitația tabletelor, Monica Anisie a declarat: „noi aici în cadrul ministerului ne ocupăm de procesul de educație și nu achiziționăm echipamentele necesare”.

Pe 30 august, Ludovic Orban a declarat la B1TV că o va schimba din funcție pe Cornelia Nagy, președintele ONAC. „O vom schimba… Acum eu n-am vrut să umblu la asta de achiziții pentru că ieșeau imediat scandaluri că… Dar președintele ONAC este președintele pe care l-am găsit în funcție… Îți trebuie un motiv pentru a lua o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate și o rigoare excesivă în derularea procedurii. O să achiziționăm probabil 70-80.000, dar ne-am gândit la lucrul ăsta”, a declarat Orban, conform Radio Europa Liberă România.

Întrebată de cei de la Radio Europa Liberă România, privind declarațiile premierului, Cornelia Nagy, din punctul ei de vedere, a respectat legea achizițiilor publice.

„Din principiu, nu comentez declarațiile sau deciziile premierului. Noi ne-am făcut treaba, așa cum scrie în legislație. Timpul le rezolvă pe toate. Până la sfârșitul anului vor fi distribuite doar tabletele câștigate de Orange în cadrul a trei loturi, asta dacă vor respecta termenul de livrare asumat”, a declarat Cornelia Nagy pentru Radio Europa Liberă România.

Compania Orange a fost declarată câștigătoarea a 3 loturi care au împreună 82.826 de tablete școlare, potrivit Corneliei Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC).

Dacă nu se va contesta licitația, dispozitivele vor ajunge în scurt timp la elevi. Este vorba de licitația desfășurată pentru Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud. Furnizorii nu au putut respecta termenul scurt de livrare și licitația va fi reluată pentru celelalte regiuni.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a mai avut parte de un atac din partea vicepremierului Raluca Turcan. Aceasta declara în 27 august că este o „instituție pesedizată cap-coadă este un fel de stat în stat”.

Președintele ONAC, Cornelia Nagy, este cea care a cumpărat măști din Turcia, în valoare de 12.000.000 de euro, printr-o firmă a unei bucătărese.

Oficiul Național de Achiziții Centralizate a fost înființat în luna mai 2018,  prin OUG 46/2018 semnată de fostul premier, Viorica Dăncilă.