Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, încurajează părinții să-și trimită copiii la școală!

Acesta a declarat la Digi24 că „Copiii își doresc să înceapă școala. Dacă prelungim foarte mult învățarea virtuală, impactul asupra comportării lor psiho-sociale va fi important. Eu fac apel la părinți să se informeze. Școlile să încurajeze părinții să își trimită copiii la școală”

Rafila mai spune că pandemia va mai dura, aducând în atenția tuturor importanța respectării regulilor și evitarea îmbolnăvirii. Acesta nu este de acord cu blocarea activităților.

„Fiecare tip de activitate care se reia aduce și un număr de cazuri noi. Indiferent cum va fi situația epidemiologică în septembrie-octombrie, îmbolnăvirile vor continua muți ani de acum încolo. Trebuie să învățăm să respectăm regulile, să organizăm activitatea didactică și para-didactică (igienizarea școlilor, organizarea circuitelor). Infectările se pot preveni dacă avem un sistem funcțional. Măsurile trebuie verificate, orice punct slab identificat. Copiii și elevii trebuie să poate merge în siguranță la școală”, a mai afirmat Rafila, conform Digi24.

Alexandru Rafila mai spune că există o legătură între numărul de cazuri noi și numărul de cazuri grave, respectiv decese, dar că există un interval de timp între acestea. Medicul a comentat situația epidemiologică la zi, discutând despre pacienții internați la secțiile ATI și decese, atribuindu-le numărului mare de cazuri din ultimele săptămâni.

„Numărul de decese este important, numărul de pacienți internați la secțiile ATI depășește regulat 500 de cazuri, este îngrijorător. Dacă numărul de cazuri noi va intra pe trend descendent, va scădea și numărul de morți și de pacienți ATI. Dar întotdeauna va exista o diferență de 2-3 săptămâni între cele două”, a comentat domnul Rafila.