Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române sărbătorită la 31 august!

"în Texte" by

Anual, la data de 31 august, se sărbătorește în România și Republica Moldova Ziua Limbii Române.

Ziua Limbii Române se celebrează și în Republica Moldova începând din anul 1990. În România, sărbătoarea a fost instituită prin Legea 53/2013. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011. Atunci, 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicitau proclamarea zilei de 31 august ca Ziua Limbii Române. A fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Traian Băsescu a promulgat legea la 13 martie 2013, fiind publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Inițiatorul propunerii legislative spunea atunci că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”, conform europa.fm.

În anul 2011, în Ucraina, Ungaria, Serbia și Bulgaria, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti au stabilit ca ziua de 31 august să devină sărbătoare națională pentru comunitățile românești.

Limba română este limbă maternă pentru aproximativ 28 de milioane de persoane. Aceasta e limba de stat în România și Republica Moldova. În Uniunea Europeană și Uniunea Latină este limbă oficială și administrativă. În Albania, Croația, Grecia, Macedonia, Ucraina, Ungaria, Serbia și Bulgaria și în Balcani, limba română este limbă minoritară autohtonă, de uz familiar și local.

Serviciile religioase în statul monastic Muntele Athos se oficiază și în limba română, fiind una dintre cele cinci limbi oficiale.

Limba română este studiată în 40 de țări din lume. De exemplu, în Spania se studiază la Universitatea din Alicante, Universitatea din Barcelona, Universitatea din Granada, Universitatea Complutense din Madrid, Universitatea din Salamanca, Centrul de Limbi Străine al Universității din Alcalá de Henares, Universitatea din Santiago de Compostela, Școala Oficială de Limbi Străine și Universitatea Națională pentru Învățământ la Distanță.

Dacă vrei să citești despre elevii francezi ce vor studia limba, cultura și civilizația românească, dă click aici!

Ce spun personalitățile despre limba română?

„Întotdeauna m-am mirat cum poţi să rămâi un prost în mijlocul unei Limbi atât de frumoase şi înţelepte cum este Limba Română?”  (Grigore Vieru)

„Orice ar fi, pasiune sau dorinţă, sete sau foame de experienţă reală, toate acestea se pot exprima în limba română prin cuvântul dor, care a devenit expresia oricărei dorinţe şi care implică fiinţa umană în totalitatea sa.” (Mircea Eliade)

„Limba este însăși floarea sufletului etnic al românimii.” (Mihai Eminescu)

„O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte.” (Nichita Stănescu)

Anul acesta, la inițiativa ambasadorului nostru la Paris, am primit mai multe urări.

Ce se întâmplă în 2020 de Ziua Limbii Române?

Academia Română organizează o dezbatere dedicată evoluției limbii române. Aceasta va avea loc în parcul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11. Mai multe informații se pot regăsi aici.

Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Ministerului Culturii, desfășoară mai multe activități online. Află mai multe despre evenimentul „Limba română, o problemă de siguranță națională” aici.

În Cluj Napoca, pe platoul pietonal din faţa clădirii Casino – Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, de la ora 15:00, se vor desfășura activități dedicate Zilei Limbii Române. Vor susține conferințe despre limba română următorii scriitori: Horia Bădescu, Vasile Igna şi Adrian Popescu. Actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca vor recita din lirica română contemporană.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, organizează în perioada 28 august – 23 septembrie 2020, expoziția „Limba română este patria mea…”.

Pe paginile de Facebook ale reprezentanțelor Institutului Cultural Român se vor regăsi recitaluri de muzică, expoziții şi poezie românească, cursuri de limba română, conform AGERPRES.

În Republica Moldova se desfășoară mai multe evenimente în capitală. Programul se poate regăsi aici.

Eu sunt Petre și am 16 ani. Sunt elev la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, clasa a X-a. Cunoscându-mi drepturile și obligațiile ca elev, sunt implicat în domeniul reprezentării elevilor. Motto-ul meu este: „Fiecare copil este un artist. Problema este cum să rămână un artist şi după ce va creşte.” (Pablo Picasso)

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi