Economia Sloveniei în scădere din cauza pandemiei!

0
33 views
Economia Sloveniei
Economia Sloveniei

Economia Sloveniei a scăzut cu 13% (față de anul anterior) în al doilea trimestru al anului 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, anunță biroul de statistică al Sloveniei.

Cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 16,6% față de aceeași perioadă a anului 2019.

Comparativ, trimestrul trecut a avut o scădere de doar 5,8%. Exporturile au fost cu 24,5% mai mici decât în anul precedent. Investițiile au avut și ele de suferit, scăzând cu 12,8% în raport cu același trimestru al anului trecut. Toate acestea au făcut ca PIB-ul să scadă cu 7,9%  în prima jumătate a acestui an.

Majoritatea componentelor PIB-ului au scăzut în al doilea trimestru, în timp ce scăderea cheltuielilor interne a avut cel mai mare impact asupra scăderii PIB-ului” declară biroul de statistică al Sloveniei.

La mijlocul lunii martie, Guvernul Sloveniei introducea carantina.

Însă din aprilie, restricțiile au început să fie ridicate ușor, dar sigur. Astfel, în luna mai devenise prima țară din Europa care declara sfârșitul epidemiei de coronavirus. Până în prezent, țara a declarat 2.883 de cazuri de COVID-19 și 133 de decese în urma infectării.

Analiștii spun că sunt încrezători că acest trimestru a fost cel mai scăzut punct al economiei, iar performanțele acesteia vor fi mai pronunțate în următoarele semestre.

Guvernul se așteaptă ca economia Sloveniei să scadă cu aproximativ 7,6% pe parcursul întregului an 2020 și să crească cu 4,5% în anul ce va veni, 2021.

Oamenii sunt încrezători că anul ce va veni va aduce mai multă prosperitate, având în vedere faptul că economia Sloveniei a crescut în 2019 cu 2,4%. Este de menționat că economia Sloveniei este bazată, destul de mult, pe exporturi. Principalele produse exportate sunt autoturismele, piesele auto, produse farmaceutice și electrocasnice.


Autor: Sebastian Condoiu