Râurile din România

De ce sunt așa mizerabile râurile din România? Iată câteva motive!

"în Păreri și opinii" by

Recent, mă plimbam pe faleza Jiului – un râu care îmi trezește multe amintiri din copilărie. Înaintând ușor pe faleza, n-am putut să nu observ peturile și pungile care se răsfrângeau asupra malurilor împietrite, apa care părea mai mult neagră și cum un miros de canalizare era prezent mai tot timpul. Cum este posibil ca un râu destul de important dintr-o țară europeană să ajungă în situația asta?

De ce sunt așa mizerabile râurile din România?

Trebuie să ne reamintim că aceleași râuri care parcurg orașele patriei, trec și prin zone rurale sărace, unde oamenii aruncă aproape orice pe râu – de la pungi și sticle, la fecale. Cunosc sate unde, înainte de implementarea serviciilor de strângere a gunoiului, rezidurile se aruncau într-un loc știut de toată lumea, deseori chiar pe albia unui râu. 

Un alt factor extrem de important, poate chiar cel mai important, este acela că apele menajere sunt deversate direct în râuri, uneori fără vreun fel de tratament.

Stațiile de epurare sunt vechi, suferă de lipsă de modernizare și au devenit cam ineficiente. Aproape în fiecare săptămână se mai descoperă câte o stație care nu funcționează, alta înfundată, alta n-are fonduri și lista poate continua. Cum poate un stat membru UE, un stat care se prezintă modern și are pretenția să fie luat în serios, să nu reușească să asigure servicii elementare precum un sistem de canalizare eficient?

Uneori, dacă nu face administrația vreo prostie, o facem noi. 

Zonele turistice sunt pline ochi de oameni în fiecare weekend, vara chiar mai des. Printre acești oameni care doresc relaxare, să se deconecteze de la viața vibrantă din mediul urban, există unii care, după ce sparg o pungă de semințe și balotează un bax de bere, se gândesc să redirecționeze toate resturile direct pe râurile din România. Adică, de ce nu?

Putem adăuga în lista de motive poluarea provenită de la exploatațiile miniere sau petroliere, atunci când există avarii pe conducte, dar nu ăsta e scopul.

Scopul acestui articol este să tragă un semnal de alarmă. Un semnal de alarmă, care să ne trezească și să ne facă să înțelegem că ar trebui să conștientizăm faptul că, poluând la nesfârșit, lucrurile vor deveni din ce în ce mai rele. Și, deși autoritățile au o mare parte din vină, nici noi nu suntem complet curați. Simplul fapt că acceptăm toate aceste abuzuri, pentru că asta sunt până la urmă, suntem vinovați de colapsul care are loc în natură.

Dacă zici că nu ai cum să schimbi asta, te înșeli.

Poți începe prin a sorta plasticul și metalul de restul gunoiului, poți alege să cumperi mai puține lucruri din plastic, sau măcar să fie din plastic biodegradabil. Ai grijă să nu arunci în toaletă lucruri care nu ar trebui să fie acolo, cum sunt resturile de mâncare sau hârtii (cunosc cazuri). 

Nu uita, dacă tu începi să ai grijă de mediul în care trăiești, o vor face și alții la un moment dat.

Dacă vrei să afli mai multe despre poluare, verifică link-ul de aici.

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi