Purtarea măștii

Purtarea măștii în aer liber, așa fraier ești?

"în Păreri și opinii" by

Oare cum am putea începe ziua în forță? Hmm… știu. Purtarea măștii în aer liber. Din păcate, în țara noastră este încă un subiect controversat, opiniile scindându-se în responsabilitate și „speriat de bombe”. Oamenii sunt ființe contradictorii și lipsite de discernământ – nu că aș realiza asta acum. Sper că fiecare dintre noi cunoaște pe cineva care a zis, măcar o dată, că poartă doar înăuntru mască, să nu se infecteze. Bun, dar majoritatea a luat virusul tocmai din spațiile deschise, având interacțiune fizică. De asta ce mai spuneți, că e perfect în regulă?

E ca și cum, pentru majoritate, postul e doar un chin alimentar, fără ca spiritul să „tragă cumva de fiare”.

Sau, mai rău, să fii speriat de COVID ca românii de Armata Roșie, dar să lingi cu sfințenie lingurița și vitrinele cu sfinți. Credință, credință, dar Dumnezeu nu te îndeamnă să fii prost.

Exemplele astea, doar așa, să ne raportăm la țara în care trăim, într-o democrație teocratică, în care Patriarhia nu face altceva decât să promoveze cum să te infectezi în anul 2020 mai ușor.

Chiar eu am făcut un mic experiment, de voie, de nevoie și hai să vă explic. Știind că am amigdalită și mă întorc tocmai de la Sibiu și București acasă, am decis să port masca pe stradă. Just in case. Poate am să mai scriu și despre această călătorie, dar la momentul potrivit. Așa, întors în Fălticeni, tocmai în fundul Moldovei, am ieșit cu „botnița” pe stradă, dar privirile tuturor spuneau, direct, „ce-l mai apucă și pe ăsta?”. Unii prieteni chiar ziceau să o dau jos, dar lumea nici nu e interesată să știe de ce, ci doar să-ți ofere priviri în derâdere: masca este acum obligatorie.

Nu că sunt speriat de bombe, ci în cazul în care am. Chiar nu am bani de o amendă. Asta se numește responsabilitate socială, care pleacă de la educație, care lipsește cu desăvârșire. Culmea, este al treilea oraș ce a oferit țării oameni de cultură, dar incultura și smardoiala sunt omniprezente. Ce să le ceri, când școala este o modalitate excepțională, doar pentru a-i scăpa de la sapă?

Mă doare îngrozitor să văd că tinerii sunt foarte reticenți, din toate punctele de vedere, dar numai la gadgeturi nu.

Cu atât ne putem diferenția, dar să fim dispuși să luăm inițiativă, când? De mici așteptați apocalipsa zombie sau sunteți fani ai jocurilor în temă, dar când auziți de purtarea măștii în aer liber, vă revoltați. Parcă ați fi bărbați la vârsta a doua, când vă credeți buni la toate. Mai mult decât presiune socială, nu cred că se poate numi. Oamenii nu pot lua niciodată o decizie singuri, chiar dacă ei cred asta, ci resimt o presiune ce îi forțează să imite. Da, să imite societatea, că altfel ar fi niște inadaptați social, oricât de mult decade normalitatea. Omul nu e cu nimic mai mult decât o primată stagnantă și așa va rămâne mereu.

Să luăm alt exemplu: fanii anime.

Urmăriți în disperare seriale de desene animate, învățați cuvinte în japoneză, dar când să preluați „cultul măștii”, pauză. La ei, purtarea măștii în aer liber este o normalitate, atât când ești răcit, ca mine, dar și în plină pandemie. Or avea ei obiceiuri și preferințe ciudate pentru lumea europeană, dar educația lor se resimte din plin.

Ce tot atâta ocultă mondială și teorii ale conspirației, că nu v-a pus nimeni cuțitul la gât să stați cu o bucată poroasă de material pe față. Unii vă credeați cowboys, alții purtaserăți măști cu cranii, că așa ați văzut la unii mumble rapperi, dar acum, tinerilor, nu puteți purta să vă protejați familiile? Altfel, pandemia va rămâne, dar cei dragi nu prea. E cald, știu, dar nu trăiți în Sahara să vă plângeți.

Vrei  afli mai multe despre acest subiect?  click aici!

Toată această ipocrizie pleacă, cum am zis, de la educația precară, atât din familie, cât și din școli. De aceste instituții nici nu mai comentez, că mulți dascăli, dacă îi pot numi așa, lucrează în învățământul preuniversitar din lipsa altor opțiuni. Tot ce nu e cu parul, de român așchii nu se prind. De aceea, purtați mască, nu muriți de la asta, inconștienților!

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi