Pacient rănit
Pacient rănit

Un pacient care a suferit un accident vascular cerebral a fost rănit în timpul unei scanări cu computerul tomograf. Raul Pătrașcu, managerul spitalului, afirmă că este prima dată când vede un astfel de incident.

În timpul tomografiei, o bucată din aparat s-a desprins și a aterizat pe brațul pacientului. Incidentul a fost pus pe seama aparatului chinezesc, achiziționat de Ministerul Sănătății în 2018. Managerul descrie aparatul ca fiind de o „calitatea josnică”.

„Am avut astăzi parte în jurul orei 1 de un eveniment halucinant în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, despre care eu nu am mai auzit în viaţa mea să se poată întâmpla şi nici nu am mai văzut: cupola de protecţie a computerului tomograf, care constă într-un cerc cu un diametru de aproximativ un metru de plastic cu margini ascuţite de aluminiu, s-a desprins în timp ce un pacient era scanat.

Acea cupolă se roteşte cu o viteză de 400 de rotaţii pe secundă şi acţionează mai rău ca un cuţit. Din fericire pacienta care era scanată în acel moment a fost doar rănită uşor necesitând două fire de sutură pe braţ, însă putea să se întâmple un dezastru. La acea viteză cupola, capacul de protecţie acţionează mai rău decât un cuţit. Putea să îi secţioneze gâtul, putea să îi secţioneze corpul şi să ne confruntăm cu o tragedie.

Am descoperit că acest CT, care a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii PSD în anul 2018, în program cu Banca Mondială, de o calitate foarte foarte slabă, a fost recepţionat de către spital, dar nu avea autorizaţie de funcţionare din partea CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare). El a funcţionat un an şi jumătate fără autorizaţie de funcţionare. Noi l-am oprit imediat, am chemat Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. Raportul Corpului de Control arată că ministerul a fost indus în eroare de către reprezentanţii spitalului când aceştia au semnat pentru recepţia acestuia. Noi l-am oprit în februarie 2020, când l-am descoperit, iar autorizaţia am primit-o abia pe 4 iunie de la CNCAN ”, a declarat Raul Pătrașcu, conform Digi24.

Aparatul de calitate „foarte foarte slabă” nu este singurul de acest fel. Există un total de 40 de aparate de același tip, în diferite unități medicale din România.

Raportul de service, făcut la final de iunie, arată ca aparatul este complet funcțional, nu are nici o problemă și nu reprezintă vreun pericol pentru pacienți.

Domnul Pătrașcu a spus că spitalul a adus în timpul pandemiei, cu ajutorul Consiliului Județean, un aparat de 8 ori mai bun. Acesta, însă, nu reușeste să îl pună in funcțiune din cauza unor dificultăți în cadrul CNCAN. Aparent, de vină este doamna director a Direcției de Avize.

„Primim tot felul de adrese nelegale, deși noi am depus toate documentele conform legislației în vigoare pentru a putea autoriza și folosi acest CT, care ne-a ajutat și la triajul pacienților și la a evita astfel de situații catastrofale. E vorba de o neglijență și o lipsă de conștiință fără margini pe care n-am mai întâlnit-o în viața mea”, a afirmat managerul.