sexului feminin
sexului feminin

Așa cum bine știm, a fi membră a „sexului slab” (feminin) în secolul XX nu era un lucru ce putea fi trecut cu vederea. Femeile nu aveau atât de multe drepturi ca în prezent, iar opinia lor nu era văzută prea bine în rândul bărbaților. Erau limitate în multe feluri, de la modul în care se îmbrăcau și se comportau pe stradă, până la modul în care își exprimau ideile. Cu toate acestea, unele femei nu și-au acceptat condiția și au făcut un pas înainte, dovedind că și ele trebuie văzute cu aceeași ochi ca bărbații.

Astfel, am decis să scriu în acest articol câteva cuvinte despre 6 femei ce au avut curajul să își depășească limitele și să lupte pentru drepturile lor.


sexului feminin

Hannah Arendt (1906 – 1975)

Hannah Arendt s-a născut pe 14 octombrie 1906 în Hanovra, imperiul German. A fost o teoreticiană politică germană și una dintre figurile marcante ale gândirii socio-politice. Lucrările sale abordează două teme dificile ale lumii postbelice: totalitarismul și antisemitismul.

Hannah s-a născut într-o familie de evrei seculari din Linden, Germania, tatăl ei fiind inginer, iar mama sa muzician. A studiat la Universitatea din Marburg, în principiu teologie, dar a ajuns ulterior să își ia doctoratul în filosofie.

A fost scriitoare la un ziar important de limbă germană, respectiv „Aufbau” și membră importantă în mai multe organizații evreiești.

Cea mai importantă carte a sa se intitulează „Originile totalitarismului” și a apărut în anul 1951. În această operă Hannah analizează mecanismele care au făcut posibilă instaurarea regimurilor totalitariste, fasciste sau comuniste și evidențiază, totodată, și structurile care le asigură menținerea. A fost profesor universitar și și-a exprimat cunoștințele despre politică în unele dintre cele mai importante ziare ale vremii („The New Yorker”, „Journal of Politics”). Aceasta moare în New York la data de 4 decembrie 1975.

În anul 2012 apare un film despre viața ei, intitulat „Hannah Arendt”, rolul principal fiind interpretat de Barbara Sukowa.


Ana Aslan

Ana Aslan (1897 – 1988)

Ana Aslan s-a născut pe 1 ianuarie 1897 în Brăila și a fost unul dintre cei mai buni medici români, aceasta specializându-se în gerontologie.

Primii 12 ani de învățământ îi urmează în orașul natal, iar facultatea o urmează la București. Dorința Anei a fost să devină pilot, dar destinul o poartă spre medicină. Visul de a zbura devine realitate și reușește să o facă cu un mic aparat, tip Bristol-Coandă.

În timpul Primul Război Mondial, ea îngrijește răniții la spitalul militar din Iași, iar în anul 1919, când se întoarce în București, începe să pășească ușor spre cariera ei de gerontolog.

În anul 1952 prepară vitamina H3, în laboratorul clinicii Gerovital, un produs brevetat în peste 30 de țări, iar în anul 1958 inventează împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu un produs geriatric – „Aslavital”.

A fost membră a „Academiei de Științe” din New York și a „Societății Naționale de Gerontologie” din Chile, câștigând de-a lungul vieții numeroase premii pentru munca depusă și realizările sale.


sexului feminin

Ayn Rand (1905 – 1982)

Alisa Zinovievna Rosenbaum s-a născut pe 2 februarie 1905 în Saint Petersburg, Imperiul Rus și a fost o filosofă, dramaturgă, romanicieră și scenaristă americană cu origini rusești.

A fost educată în Rusia, iar în anul 1926 se mută în Statele Unite. Încă din 1940, ea începe să fie activă în sfera politică, fiind voluntară pe toată durata campaniei preziențiale a lui Wendell Willkie. Ea și-a extins implicarea în activismul pentru sistemul democratic în timp ce locuia la Hollywood. A fost membră a organizației anticomuniste „American Writers Association” și a scris numeroase lucrări cu privire la opoziția sistemului comunist.

Succesul ei a început în anul 1943, odată cu publicarea romanului „Izvorul”, o carte romantică și filosofică, scrisă pe parcursul a 7 ani. O altă carte cunoscută a lui Ayn Rand este „The Fountaihead”, după care se face și o producție cinematografică ce prezintă sistemul comunist din Uniunea Sovietică.

În anul 1957, are loc publicarea unui al treilea roman și poate cel mai important din cariera sa. Acesta era intitulat „Revolta lui Atlas” și avea ca temă „rolul minții în existența omului—și, ca un corolar, demonstrația unei noi filosofii morale: moralitatea auto-interesului rațional.” 

În această operă își exprimă principiile de bază ale filosofiei obiectivismului și conceptul de realizare umană.

Ayn Rand a murit la 6 martie în 1982 de insuficiență cardiacă în New York și a fost înmormântată în cimitirul Kensico.


sexului feminin

Alexandra Cantacuzino (1876 – 1944)

S-a născut pe 20 septembrie 1876, în Cernăuți, Dâmbovița și a fost o feministă și o diplomată română. 

Deși era o naționalistă convinsă, aceasta s-a implicat în mișcarea internațională feministă. În anul 1923 a fost delegata Legii Drepturilor Femeilor în cadrul Congresului Internațional al Alianței Feminine de la Roma.

A creat o versiune feminină a Micii Antante, numită „Mica Antantă a Femeilor” și a adunat astfel toate organizațiile feminine din România, Cehoslovacia, Polonia, Grecia și Regatul Iugoslaviei.

Între anii 1925-1936 a fost vicepreședinte al Consiliului Internațional al Femeilor și a devenit cea mai cunoscută personalitate feminină din România.

A fost prima femeie ce a ocupat funcția de Ofițer al Ordinulului „Meritului Cultural”. A făcut parte din juriul Miss România, alături de nume importante din istoria României, precum Nicolae Constantin Batzaria, Maria Giurgea și Liviu Rebreanu. 

Aceasta a murit în toamna lui 1944, nefiind precizată o dată concretă sau un motiv al decesului. Istoricul Ioan Constantin a precizat că aceasta a ales să se sinucidă pentru a nu trece prin chinul detenției din regimul comunist românesc, iar un alt bărbat precizează că motivul decesului ar fi fost bătrânețea. Cu toate acestea, motivul morții sale a rămas încă nedeslușit.


sexului feminin

Indira Gandhi (1917 – 1984)

S-a născut pe 19 noiembrie 1917 și a fost prim-ministrul Indiei timp de 15 ani.

A creat mișcarea Vanara Sena pentru tinerii copii din India, care a avut un rol semnificativ în Mișcarea de Independență Indiană. A organizat proteste și marșuri și a ajutat ziariști să publice materiale interzise despre greutățile pe care poporul indian le avea.

În timpul Partiției Indiene din 1947, Indira a ajutat la organizarea corturilor pentru refugiații din Pakistan și le-a acordat îngrijiri medicale. Astfel și-a început ea munca în cadrul serviciilor publice.

Între anii 1959-1960, a fost aleasă Președinte al Congresului Național Indian, ca pe urmă să devină Ministru al Informației. Ea a urmat drumul politicii, avându-l ca model pe tatăl său și la fel ca acesta, a devenit o eroină în spațiul Indian.

Indira Gandhi a fost asasinată pe 31 octombrie 1984 în New Delhi de două dintre gărzile sale, moartea ei provocând un război civil pe teritoriul țării.


sexului feminin

Sofia Nădejde (1856 – 1946)

S-a născut pe 14 septembrie 1856 și a fost o publicistă, prozatoare și una din cele mai cunoscute voci în mișcarea feministă.

S-a născut într-o familie de țărani din Botoșani și a fost prima femeie din România căreia i s-a permis să învețe într-un liceu de băieți.

În anul 1884 a condus ziarul „Evenimentul Literar” apărut la Iași și a scris numeroase nuvele și piese de teatru. A fost votată ca fiind cea mai cultivată româncă a epocii, într-un sondaj făcut de ziarul România Liberă în anul 1895.

Aceasta s-a făcut remarcată prin romanul „Patimi”, apărut în anul 1903, fiind astfel prima autoare a unui roman feminist.

Sofia Nădejde a fost singura publicistă care a reușit să-i țină piept criticului literar Titu Maiorescu cu privire la capacitățile intelectuale ale femeilor. Acesta preciza că, creierul femeii este mai mic decât cel al bărbatului, ceea ce dovedește și o intelectualitate mai scăzută. Sofia l-a contrazis și a publicat argumentele care dovedeau absurditatea lui Titu Maiorescu în opera „Răspuns d-lui Maiorescu în chestia creierului la femei”.

Sofia a fost caracterizată de către Izabela Sadoveanu, ca fiind:

„Totdeauna simplă ca un copil, plină de bun simț ca o țărancă sănătoasă la trup și minte, personală, pasionată și excesivă ca o adevărată fire feminină în toate manifestările ei. Vasta ei cultură, interesul nesecat pentru știință și lucrurile intelectuale n-au făcut decât să ilumineze calitățile unei puternice, multiple și diferențiate individualități.”