tratamente promițătoare
tratamente promițătoare

10 simptome care îți arată că te-ai infectat cu Coronavirus!

Lupta cu Coronavirusul se duce de câteva luni, dar această luptă parcă durează de mai mulți ani! Oamenii de știință realizează cercetări zilnic pentru a descoperi cât mai multe informații despre virusul și boala pe care o provoacă: COVID-19.
„Știm mai multe despre cum îi face pe oameni bolnavi”, a spus expertul în boli infecțioase, Dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă și boli infecțioase la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt din Nashville, conform CNN.
Febra, tusea și incapacitatea de a respira normal sunt încă semne cheie că s-ar putea să fiți infectat cu Covid-19, însă specialiștii au descoperit și alte semne care pot semnala infecția.
Unii pacienți pot să o resimtă ca pe o răceală banală, însă alții o simt ca pe o gripă mai accentuată.
„Am aflat că poate produce delir- nu suntem siguri de cum afectează sistemul nervos central, dar este clar că unii dintre acești oameni delirează”.

Câteva lucruri despre COVID-19

Unele simptome, sau chiar toate, pot apărea de la două până la 14 zile după expunerea la virus, conform Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Medicii sunt de părere că majoritatea oamenilor vor prezenta semne ale bolii într-o săptămână. Scaffner a precizat: „Credem că perioada medie de incubație este mai scurtă”.

Multe persoane pot fi asimptomatice și pot să răspândească virusul fără să știe.

„Și ăsta este un alt lucru pe care l-am învățat – măștile oferă într-adevăr protecție atât pentru purtător, cât și pentru alții. Este important ca oamenii să înțeleagă, pentru că o mulțime de oameni au spus: «Ei bine, dacă nu sunt bolnav, nu trebuie să port această mască»”.
Covid-19 poate să invadeze aproape fiecare organ major. Virusul coagulează sângele, în moduri periculoase, ne atacă simțul mirosului, ochii, chiar și pielea.
Totuși, iată câteva dintre simptomele mai puțin cunoscute, pe care le-am putea experimenta:

1. Pierderea gustului sau a mirosului

CDC a adăugat recent acest simptom neobișnuit în lista sa de semne după care v-ați putea da seama că aveți Covid-19. Se pare că acest simptom este mai răspândit în cazuri ușoare sau moderate de Covid-19 și tinde să se manifeste la începutul bolii și poate fi unul dintre primele semne că sunteți bolnav.
Orice virus respirator, cum ar fi răceala sau gripa, va afecta temporar mirosul și gustul, însă, în cazuri mai rare, pot produce pierderea permanentă a acestor simțuri. Așadar, pierderea gustului sau a mirosului nu reprezintă un diagnostic clar al Covid-19.
Cum poți testa de acasă dacă ți-ai pierdut mirosul? Răspunsul este simplu, folosind „testul jeleului”.
Dacă simțiți arome distincte, cum ar fi portocala și lămâia, simțul mirosului dvs. funcționează bine.

2. Cheagurile de sânge

La prima vedere, degetele de la picioare, roșii sau purpurii, umflate, sunt doar un alt exemplu al modurilor ciudate prin care Covid-19 afectează organismul.
Ce se întâmplă cu adevărat?
Virusul afectează cele mai mici vase de sânge din picioare și creează cheaguri mici de sânge. Medicii găsesc cheaguri de sânge, de toate dimensiunile, pe tot corpul, chiar și la persoane tinere și sănătoase. Cheagurile pot rupe și înfunda plămânii, inima, rinichii și ficatul. Acestea provoacă inflamații, complicații și chiar accidente vasculare cerebrale.
Semnele unui potențial cheag la nivelul membrelor ar putea fi dureri neobișnuite, căldură, mâncărime sau crampe la nivelul membrelor inferioare.

3. Ochi roșii

Cercetări din China, Coreea de Sud și din alte părți ale lumii au descoperit faptul că de la 1% până la 3% dintre persoanele cu Covid-19 au avut și conjunctivită, cunoscută în mod obișnuit ca ochi roșu.
Purtați lentile de contact? Indicat ar fi să treceți la ochelari, pentru a opri răspândirea virusului.
Conjunctivita, o afecțiune extrem de contagioasă atunci când este cauzată de un virus, este o inflamație a stratului subțire și transparent de țesut, numită conjunctivă, care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapei. SARS-CoV-2 este unul dintre virusurile care pot provoca conjunctivită. Cu toate acestea, un ochi roz sau roșu ar putea fi un alt semn că ar trebui să apelați la medicul dumneavoastră dacă aveți și alte simptome ale Covid-19, cum ar fi febra, tusea sau respirația greoaie.

4. Confuzie bruscă sau chiar delir

Organizația Mondială a Sănătății pune conștiința alterată sau confuzia pe lista posibilelor simptome ale Covid-19. Medicii sunt de părere că pot apărea deliruri și halucinații ce pot avea un impact pe termen lung, cum ar fi încetinirea recuperării și creșterea riscului de demență, depresie sau stres posttraumatic.
Studiile arată că aproximativ 60%, până la 75% dintre pacienții bolnavi de Covid-19, care se află la terapie intensivă, se confruntă cu diverse defecțiuni ale sistemului nervos central.
Dacă dumneavoastră sau o persoană apropiată suferă de aceste simptome, în special cu alte semne critice, cum ar fi buzele albăstrui, dificultăți de respirație sau dureri în piept, este recomandat să fie anunțate autoritățile competente.

5. Incapacitatea de a respira adânc

Respirația greoaie nu este de obicei un simptom precoce al Covid-19, dar este cel mai grav dintre toate și poate să apară de la sine, fără tuse. Dacă simțiți că vă strânge pieptul sau simțiți că nu puteți respira suficient de adânc pentru a vă umple plămânii cu aer, acesta poate fi un semn pentru a chema imediat medicul.

6. Temperatură în creștere

Febra este un alt semn cheie al COVID-19. Multe persoane au o temperatură de bază a corpului care este deasupra sau sub nivelul de 37 grade Celsius. Nu vă bazați pe o temperatură luată dimineața, a indicat Schaffner, deoarece temperatura variază în timpul zilei. În schimb, luați-vă temperatura în după-amiaza târzie și seara devreme.

7. Tusea

Tusea este un alt simptom comun pe care îl pot manifesta cei infectați, dar nu este doar orice tuse, ci una deranjantă, cea pe care o simți adânc în piept. Aproximativ 60% dintre persoanele infectate cu Covid-19 suferă de o tuse uscată, persistentă, potrivit unor studii din China.

8. Frisoane și dureri corporale

Nu toți vor simți dureri atât de severe, spun specialiștii. Unii bolnavi pot să nu aibă frisoane sau dureri corporale, însă alții pot simți frisoane mai ușoare.
Dacă simptomele nu se îmbunătățesc după o săptămână sau câteva zile, acesta poate fi un semn că sunteți infectat cu Covid-19.

9. Epuizare copleșitoare

Unii oameni pot resimți o oboseală extremă, semn ce poate prevesti infecția cu noul Coronavirus.
,,Sunt atât de letargic încât pot să mă uit afară și parcă trece o oră și jumătate”, a spus Cuomo pentru Gupta pe Anderson Cooper 360.
,,Cred că am tras un pui de somn de 10 minute și parcă au fost trei ore și jumătate “, a mai precizat acesta.
Oboseala poate persista după dispariția virusului. Persoanele care s-au vindecat de Covid-19 au spus că oboseala și lipsa de energie pot continua și după perioada de recuperare standard de câteva săptămâni.

10. Diaree și greață

La început, oamenii de știință nu credeau că problemele gastrice pot apărea în același timp cu gripa aplicată la Covid-19. După efectuarea mai multor cercetări s-a descoperit că virusul a fost găsit și în probe de scaun.
„Într-un studiu din China, în care s-au uitat la unii dintre cei mai timpurii pacienți, la aproximativ 200 de pacienți, cercetătorii au descoperit că simptomele digestive există la aproximativ jumătate dintre pacienți”, a declarat Gupta pentru CNN.
Cercetătorii au mai descoperit că SARS-CoV-2 poate infecta și celulele din intestin, fiind un mediu propice pentru multiplicare. Acest lucru este probabil, pentru că la fel ca plămânii, mucoasa intestinală este încărcată cu receptorii ACE2, locul unde virusul SARS-CoV-2 intră în celulele corpului.
În ziua de astăzi putem observa semne comune atât pentru răceala comună, cât și pentru gripă, ca fiind simptome frecvente la virusul Covid-19.
CDC a adăugat atât dureri de gât, cât și dureri de cap la cea mai recentă actualizare a simptomelor comune ale Covid-19, la recomandarea Consiliului de Stat și Epidemiologilor teritoriale.
Tusea, febra sau dificultățile de respirație sunt catalogate ca primul nivel de simptome ale Covid-19. Consiliul a sugerat ca durerile de cap și durerile în gât să fie clasate în al doilea nivel de simptome care pot fi luate în considerare pentru testarea Covid-19. Nivelul doi de simptome poate începe în cazul în care pacienții prezintă două dintre următoarele semne clinice: frisoane sau fiori, febră, dureri musculare, dureri de cap, dureri în gât sau pierderi noi de gust și miros.
Dacă pentru simptomele dezvoltate nu există un alt diagnostic, ghidurile recomandă ca medicii să catalogheze acei pacienți ca fiind potențiali infectați cu Covid-19.

Cine are cel mai mare risc?

Fiecare persoană este predispusă la infectarea cu noul virus, fie bărbat, femeie sau copil. Modul în care boala se va transmite depinde de foarte multe variabile, inclusiv unele pe care știința nu le poate înțelege.
De ce unii oameni au puține simptome sau chiar deloc vizibile ? De ce alți oameni, chiar tineri și sănătoși, pot fi răpuși de acest virus? De ce un subset rar de copii care s-au recuperat de la Covid-19 prezintă săptămâni mai târziu o boală mortală asemănătoare șocului toxic numită „sindrom inflamator multisistem pediatric”?
Vârsta joacă și ea un rol important, iar o bună parte dintre copii și adulții tineri par să învingă virusul, față de cei mai în vârstă. Adulții mai în vârstă par să fie mai fragili, iar cauza cea mai probabilă o reprezintă sistemul imunitar slăbit.
Cel mai mare risc de boală severă și deces îl au persoanele care au și alte afecțiune de sănătate. Lista afecțiunilor de sănătate include diabet, boli pulmonare, cronice sau astm, boli cardiovasculare, cancer (sau suferă chimioterapie), transplanturi de organe, anemie cu celule seceră, boli de rinichi cu dializă, infecție cu HIV slab controlată, orice tulburare autoimună sau un indice de masă corporală (IMC) peste 30 (obezi).

Cercetătorii au descoperit faptul că femeile însărcinate sunt și ele foarte predispuse la afecțiuni grave ale bolii.

,,Femeile însărcinate au cu 50% mai multe șanse de a fi admise la unitatea de terapie intensivă și cu 70% mai multe șanse de a primi ventilație mecanică”, a spus dr. Sara Oliver de la Centrul Național pentru Imunizare și Boli respiratorii CDC, la sfârșitul lunii iunie.
Un tânăr palestinian a vrut să-și vegheze la spital mama bolnavă  de Coronavirus. Ce a făcut tânărul? Află aici!