zile libere plătite
zile libere plătite

O nouă ordonanță de urgență a fost adoptată de Guvern. Potrivit noii legi, părinții pot primi zile libere plătite pentru supravegherea copiilor în cazul în care școlile vor fi închise din cauza coronavirusului.

Documentul stipulează că doar unul dintre părinți va putea primi zile libere. Acestea vor fi plătite în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

Iată condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a avea zile libere plătite în caz de închidere a școlilor:

  1. au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;
  2. celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Dacă te afli în una dintre situațiile de mai jos, nu vei putea primi zile libere plătite:

  1. este în concediu de creştere a copilului;
  2. este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere (în cazul copiilor cu dizabilităţi);
  3. este în concediu de odihnă/concediu fără plată;
  4. are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului;
  5. nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Iată ce ai de făcut pentru a beneficia de această ordonanță dacă îndeplinești criteriile de mai sus:

Pentru a te bucura de zilele libere plătite, este necesar să depui o cerere la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Cererea poate fi făcută de oricare dintre părinți. Mai mult, părintele supraveghetor va trebui să depună o declarație pe propria răspundere, prin care să confirme că celălalt părinte nu dispune și el de zile libere plătite. Pe scurt, părintele care lucrează va trebui să facă o declarație prin care să confirme că nu a depus și el o cerere pentru zile libere plătite.

Părinții din familiile monoparentale vor putea beneficia, de asemenea, de această lege, asemănătoare în mare parte celei aplicate în anul școlar 2019-2020, în baza Legii 19/2020.