Astronomii sunt aproape de rezolvarea misterului unui semnal extraterestru

Un semnal extraterestru a făcut furori în lumea științei. Semnalul se pare că se repetă la 157 de zile. Misterioasele unde au fost pentru prima dată interceptate în 2012. Astronomii au ajuns la concluzia că semnalul se repetă, abia în luna iunie a acestui an.

Semnalele radio rapide, în engleză Fas Radio Burst (FRB), sunt scurte, dar puternice și pot genera o explozie intensă de energie. Cercetătorii încearcă să identifice sursa acestor impulsuri pentru a înțelege exact ce le emite.

FRB 121102 este un astfel de semnal rapid care se pare că este interceptat cu o anumită ciclicitate. 67 de zile nu este recepționat nici un semnal extraterestru, iar apoi, timp de aproximativ 90 de zile impulsurile radio rapide sunt din nou interceptate.

Conform oamenilor de știință, semnalele radio misterioase provin din galaxii aflate la milioane sau chiar miliarde de ani-lumină față de pământ. De obicei, aceste impulsuri radio apar o singură dată. Fapt care cauzează misterul din spatele semnalelor.

Înainte să se descopere ciclicitatea FRB 121102 de către astronomul Kaustubh Rajwade și echipa lui de la Universitatea Manchester, semnalul era deja faimos. Astronomii l-au categorisit drept cel mai activ și rapid FRB. De altfel, este singurul semnal ciclic descoperit până acum.

Datorită faptului că semnalul se repetă, astronomii au reușit să descopere galaxia sursă. Se pare că acesta provine de la o galaxie pitică, aflată la mai mult de 3 miliarde de ani-lumină depărtare.

În plus, astronomii cred că sursa ar putea fi o stea neutronică cea care transmite semnalele.

„Continuăm să monitorizăm cum proprietățile semnalului se modifică în timp. Cu aceste observații sperăm că vom putea deosebi cele două ipoteze concurente ale unei stele neutronice fie lângă o gaură neagră, fie într-o nebuloasă puternică”, a declarat Jason Hessels de la Universitatea din Amsterdam.

Totodată, studiile se continuă, iar acum astronomii încearcă să prezică momentul în care se va opri semnalul și când va reveni.

Vezi aici cum arată interiorul unei capsule SpaceX.
Văduva Denisa
Văduva Denisa
„Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare