activități nucleare
activități nucleare

Iranul a fost de acord să permită inspectorilor ONU să verifice două obiective unde se bănuiește că țara ar fi întreprins activități nucleare nedeclarate.

Agenția Internațională pentru Energia Atomică și Iranul au ajuns la un punct comun.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, Rafael Mariano Grossi, și directorul Organizației Iraniene a Energiei Atomice, Ali Akbar Salehi, au susținut o declarație comună în care au spus că Iranul oferă în mod voluntar accesul pentru inspectarea celor 2 obiective suspectate de AIEA.

De asemenea, au fost stabilite datele pentru accesul și inspectarea întreprinsă de AEIA. După întâlnirea de marți, directorul Organizației Iraniene a Energiei Atomice a declarat că cele două părți au avut discuții productive.

Consiliul Guvernatorilor al AIEA a adoptat în luna iunie o rezoluție.

Prin această rezoluție, agenția cere guvernului iranian să permită inspectarea a două obiective bănuite că ar fi găzduit activități nucleare nedeclarate în trecut.

Textul avea ca scop să reamintească Iranului obligația pe care o are, să coopereze cu AEIA. Acest lucru se întâmpla în contextul în care guvernul de la Teheran refuza încă din luna ianuarie a anului 2020 să ofere acces agenției.

Autor: Sebastian Condoiu