Vinul românesc
Vinul românesc

În contextul pandemiei, vinul românesc și-a pierdut cumpărătorii. Astfel, Uniunea Europeană a venit cu o soluție, iar aceasta este transformarea vinului în gel dezinfectant.

Proprietățile vinului ne oferă șansa să-l putem transforma în alcool tehnic, care poate fi folosit doar pentru produse medicale sau dezinfectante. Măsura ar trebui să golească butoaiele pline cu vin mai repede decât bețivul satului după ce își primește salariul. În plus, ar putea rezolva problema cramelor sărăcite de criza sanitară. Totuși, se pare că acest program de ajutorare va fi greu de aplicat în România, nimic surprinzător.

Fără evenimente, fără baruri și fără hoteluri, industria vinului abia mai stă în picioare. În 2020, vânzările au scăzut cu 80%. Și nu din cauza faptului că nu mai dă românul bani pe băutură. Mai mult, cramele sunt pline, iar majoritatea viticultorilor au probleme cu stocarea vinului. În special acum, deoarece urmează recoltarea strugurilor.

Cu scopul de a ajuta viticultorii, UE a decis să finanțeze un proiect. Vinul va fi transformat în alcool tehnic de 92 de grade. Din păcate, nu-l vom putea consuma, ci va fi folosit doar în industria farmaceutică sau pentru dezinfectanți.

Dumitru Varga: „Marile cantităţi de vin care nu s-au vândut din cauza acestei pandemii să fie distilate, acestea să fie folosite doar ca alcool tehnic, nicidecum ca băuturi gen brandy sau alte băuturi spirtoase, ele trebuie să se ducă să obţinem aceste produse pentru dezinfectare”, conform Știrilor ProTV.

Producătorii de vin își vor vinde produsele fabricilor de alcool. Acestea din urmă vor recupera banii din fonduri europene. În momentul actual, Franța și Italia au aplicat aceste măsuri. În România mai greu. Proiectul vine ca o noutate pentru țara noastră, iar termenul de implementare este foarte scurt: 15 octombrie. Nu se poate prioritiza proiectul UE, deoarece la noi merg lucrurile molcom.

„Nu este o măsură care va fi accesată în acest an, este emisă foarte târziu. Nu mai spun de acea legătură între beneficiari, care sunt producătorii, şi organul care trebuie să implementeze respectiva agenţie de plăţi si intervenții în agricultură, care este la fel de nepregătită cum suntem noi, producătorii.”, mai adaugă Dumitru Varga, un producător de vin.

Citește aici despre ce se mai întâmplă pe lângă pandemie.