restaurantele
restaurantele

Restaurantele vor fi deschise începând cu data de 1 septembrie, spun reprezentanții HoReCa, participanți la o ședință cu Guvernul și premierul Ludovic Orban.

Dragoș Petrescu, președinte al asociației HoReCa, a cerut Guvernului redeschiderea restaurantelor începând cu 1 septembrie. Acesta a spus că vor fi însă impuse anumite restricții.

„Avem 400.000 de angajaţi cu slujbele în pericol, deci nu se pune problema să mai aşteptăm”, transmite Dragoș Petrescu.

„Noi am solicitat astăzi premierului să deschidem la data de 1 septembrie, deci nu mai aşteptăm niciun număr. La nivel naţional este important să deschidem la data de 1 septembrie. Avem 400.000 de angajaţi cu slujbele în pericol, deci nu se pune problema să mai aşteptăm. Evident, vor fi excepţii punctuale, acolo unde nivelul epidemiologic nu este ţinut sub control”, mai spune acesta, citat de news.ro.

Nu este încă nimic 100% sigur, deoarece se așteaptă decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Cu toate acestea, domnul Petrescu precizează că inclusiv ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și șeful DSU, Raed Arafat, au fost de acord cu redeschiderea restaurantelor, însă cu anumite condiții.

„Evident, aşteptăm decizia Comitetului (Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – n-r.) de mâine şi aşteptăm să vedem care din propunerile noastre vor fi acceptate în privinţa regulamentului”, precizează reprezentantul HoReCa.

Măsurile nu vor fi relaxate, ci eliminate complet în ce privește închiderea restaurantelor. Vor fi păstrate doar anumite norme necesare.

Totodată, în anumite zone, activitatea restaurantelor poate fi în continuare restricționată, în funcție de numărul de cazuri de coronavirus.

„Deci nu vorbim de relaxare, ci vorbim de funcţionarea restaurantelor în spaţiile interioare, cu restricţii, există anumite zone, acolo unde poate creşte incidenţa de număr de infectări, şi în acele zone activitatea restaurantelor ar putea fi restricţionată, în funcţie de specificul evoluţiei epidemiologice”, menționează Dragoș Petrescu citat de news.ro.

Știai că vinul românesc poate fi dezinfectant? Citește mai multe chiar aici!

Măsurile de restricție vor consta în mese libere, distanțare fizică, lipsa aerului condiționat și purtarea măștii (până când te așezi la o masă).

„Vor fi restricții care vor proveni din distanțarea socială, respectiv noi am propus să folosim o masă, o masă să fie interzis de la a fi folosită, ceea ce va decurge o utilizare a restaurantelor la interior de maximum 50% pentru această fază a relaxării. În funcție de condițiile epidemiologice din următoarele săptămâni, luni, vom adresa alte măsuri în ceea ce privește regulamentul.

Purtarea măștii, condițiile de dezinfectare vor fi reguli absolut stricte. Am solicitat Ministerului Sănătății să avem impunerea legii în restaurante și activitatea HoReCa, cu respectarea normelor și cu penalizarea care să meargă până la suspendarea activității pentru acei operatori care nu respectă aceste reguli”, mai spune acesta.