DNA
DNA

Raed Arafat, șeful departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat la B1TV că pandemia nu a trecut. „S-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău din această pandemie. Adică poate lucrurile să devină și mai rele. La iarnă să fie mai rău”, a avertizat secretarul de stat.

Arafat nu recomandă dechiderea restaurantelor, iar dacă se vor deschide, dorește să se impună anumite condiții care să diminueze riscul infectărilor.

„Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Ce pot să vă spun este că, dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte și în ce condiții se deschid. Risc zero nu există. Apoi e iar la latitudinea populației, că una e să le deschizi și alta e dacă populația va merge acolo și în ce condiții va merge acolo, în spațiile închise vorbim. Încă sunt discuții, urmează să se ia o decizie finală și, dacă se ia decizia, recomandările medicale vor fi modalitatea prin care se poate face asta cu cel mai mic risc posibil”, a declarat secretarul de stat.

Raed Arafat crede că este posibil ca, după ce revin oamenii la locurile de muncă sau la școli, să se înregistreze o nouă creștere a cazurilor. Iar acest lucru depinde doar de populație și cât de mult vor respecta regulile.

„Urmează discuții în acest sens. Ele nu se iau de o persoană singură. Se discută în cadrul Grupului tehnico-științific, la nivel de experți, specialiști. Nu e vorba doar de aspecte medicale, de aici nu mă pronunț până nu se termină discuțiile și avem concluzii finale”, a fost răspunsul șefului DSU la întrebarea despre eventuala deschidere a restaurantelor.

Pe pagina lui de Facebook, Raed Arafat dorește să pună capăt anumitor afirmații conform cărora România ar avea cea mai mare mortalitate de COVID-19 din Europa. În plus, trage un semnal de alarmă cu privire la dinamica cifrelor și cât de ușor se poate răsturna situația.

„Din păcate, aceste cifre sunt într-o dinamică și pot să se schimbe oricând, mai ales dacă sistemul sanitar nu face față presiunii. De aceea, rămâne valabilă și extrem de importantă recomandarea de a nu lua în considerare informațiile și afirmațiile nefondate care nu pot fi verificate. Totodată, rămâne importantă respectarea recomandărilor de distanțare și de port al măștii în spațiile închise și cele deschise, aglomerate. Astfel încât să putem limita răspândirea comunitară a virusului”, a scris Arafat într-o postare pe Facebook.

 

Vezi aici ce spune Alexadru Rafila despre protecția profesorilor după începerea școlii!