Feminismul
Feminismul

Lumea în care trăim este definită de niște valori care străbunicilor noștri li s-ar fi părut cel puțin ciudate, dacă nu extremiste. Drepturile de care femeile dispun în 2020, cum ar fi votul sau dreptul la proprietate privată, erau aproape inexistente în 1820. Întrebarea este cum a schimbat feminismul lumea occidentală în care trăim astăzi?

Începuturile

Deși încă din timpul revoluției franceze apar diferite mișcări și curente care susțin feminismul într-o formă sau alta, acestea erau mai mult de ordin teoretic. În practică nu s-a schimbat mai nimic până peste abia un secol.

Abia în 1893, femeile au primit drept de vot în Noua Zeelandă. Exemplul a fost urmat și de alte națiuni, astfel încât, în 1912 au primit drept de vot în Uruguay, apoi în 1918, în Anglia și în 1920, în Statele Unite ale Americii.

În 1949, o anume Simone de Beauvoir a scris o carte intitulată Le deuxième sexe”. 

Cartea cuprinde o analiză istorică, tipologică și sociologică a condițiilor de inferioritate la care au fost supuse femeile de-a lungul vremii. Este considerată piatra de temelie a feminismului contemporan. 

Feminismul a modelat societatea occidentală într-un mod profund, mai ales după al Doilea Război Mondial. În timpul războiului, multe munci realizate până în acel moment de bărbați au fost continuate de către femei pe motiv că partenerii lor sunt la război.

Anii 60 și 70 sunt plini de mișcări feministe, mai ales în Statele Unite și Canada, dar și în Europa de Vest.

 Acestea au reușit, în cele din urmă, să ofere o incluziune din ce în ce mai mare a femeilor prin obținerea de cât mai multe beneficii.

Printre progresele majore ale mișcării se numără dobândirea dreptului: de vot, de a iniția o procedură de divorț și de a-și lua propriile decizii în privința sarcinii și avortului. Dreptul la o educație superioară, dreptul la proprietate și dreptul de a realiza afaceri sunt, de asemenea, niște beneficii enorme.

Crystal Eastman a publicat în 1918 un articol în Birth Control Review.

În acest articol susținea faptul că un control al nașterii trebuie să fie un drept esențial pentru o femeie și trebuie să fie disponibil drept alternativă, dacă dorim ca aceasta să se integreze complet în lumea modernă.

„Pe scurt, dacă feminismul conștient, îndrăzneț și inteligent conduce cererea, aceasta va fi susținută de dorința secretă a tuturor femeilor de a controla dimensiunea familiilor lor, și un stat bazat pe vot ar trebui să abroge rapid aceste legi vechi care stau în calea controlului nașterii. Eu nu cred că există o femeie între granițele acestui stat, care nu crede în controlul nașterii!”, declară aceasta.

Lupta îndelungată și asiduă a femeilor pentru a-și afirma poziția, importanța în societate și pentru dobândirea de libertăți a avut drept efect obținerea de drepturi și șanse egale într-o lume în care aveau să fie la același nivel cu bărbații.

Consider că feminismul este o mișcare care trebuie să existe în continuare într-o societate civilizată, așa cum pretindem că avem.

Dacă doriți să citiți mai multe despre feminism, vă invităm să aruncați un ochi aici.

Autor: Sebastian Condoiu