Grecia și Turcia
Grecia și Turcia

Grecia și Turcia au pornit un scandal de amploare.

Ministrul de externe german, Heiko Maas, s-a deplasat marți la Atena pentru a ajuta la detensionarea conflictului. El este de părere că cele două țări „se joacă cu focul”, potrivit dpa.

„Ceea ce avem nevoie acum, categoric şi imediat, este să vedem semne ale unei detensionări şi o disponibilitate pentru dialog”, a declarat Maas după o întâlnire cu ministrul de externe grec, Nikos Dendias.

Conflictul din Mediterană a fost stârnit de exploatarea unor zăcăminte de gaz, descoperite în Marea Mediterană.

Cele două țări își dispută zonele maritime. În ultimii ani, zăcăminte importante de gaz au fost descoperite, acest lucru devenind mărul discordiei pentru Ankara și Atena.
Crezând că nu va avea parte de noile rezerve de gaze naturale, Turcia a trimis nave de război în zona revendicată de Grecia.

Vasul turc, Oruc Reis, protejat de nave militare, își va desfășura activitatea de exploatare până în data de 27 august, potrivit agenției turcești Anadolu.

Grecia refuză să discute cu Turcia, cât timp vasul Oruc Reis își desfășoară activitatea de exploatare.

„Turcia nu va face nici măcar un pas înapoi în privinţa activităţilor vasului nostru Oruc Reis şi a forţelor navale care îl însoţesc. De acum, Grecia este cea responsabilă de cea mai mică îngrijorare în regiune”, a declarat luni președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Citește aici despre ciocnirea unei nave turcești cu una greacă.

Autor: Anton Pop