medicină cu media șase
medicină cu media șase

Recent am citit despre o parte din bobocii Universității Ovidius. În caz că n-ați auzit de ei, au intrat la medicină cu media șase-n bac! Și? Baftă lor! Acum să și rămână-n facultate. Om vedea. Acum că am văzut speculații prin comentariile știrii pe care am citit-o, e altă poveste… Citisem cum că s-ar practica șpaga pentru divulgarea subiectelor de la Ovidius… Aș putea spune că sunt speculații, nu știu.

Ca fapt divers, eu am intrat la electronică cu media 6.9. Iar acuma-s bursier.

Mă rog, trebuie să recunosc: mă declar vinovat. Am ales puțin informația de mai sus: aia era media mea la română înainte de contestație, dar oricum, ideea e că la medicină nu se dă admitere din mate sau română. Deci cele două nu-s neapărat atât de relevante pentru o admitere la medicină. Mai trist e când există oameni care au trecut de admitere pe barba lor și tot îs tufe pe felia pe care s-au băgat.

Ah și… Că tot vorbeam de relevanța cerințelor: spuneam cu ceva vreme în urmă că „Dacă avem un sistem pentru care toceala înseamnă argumentare, atunci știm că ne-am dus dracului. ”. Încă o cred. Vezi pe link de ce!

Apropo de asta, vreau să vă zic că la Bazele Electrotehnicii, din primul semestru al primului an, am avut un coleg de serie, atâta de bâtă, că nu știa să deseneze simbolul convențional pentru o sursă de tensiune. Da, aia de am învățat-o cam toți prin a 8-a. (Asta dacă presupunem că toți dintre noi suntem educați.)

Legit, jur că râdeam eu și profu’ de el, în timpu’ examenului. Ne uitam unu’ la altu’ și râdeam de el. Așa s-a ivit ocazia, că l-a scos profu’ la tablă, ca să-i mai dea o șansă la oral, să nu-l pice. Sau poate că voia să vadă dacă știa ce-a scris pe foaie și nu doar a tocit. Sincer nu mai știu, dar nici n-am idee cum de a intrat la Electronică un astfel de specimen care nici sursa de tensiune nu știe s-o deseneze. La fel, nu am idee dacă s-a lăsat după primul an sau a rămas în încăpățânarea lui de a-și pierde timpul cu un domeniu pe care oricum nu-l înțelege. Da, surprinzător, există un procent semnificativ de studenți care fac asta. Deși totuși sper că acum a recuperat, dar mna… Probabil că nu voi ști niciodată.

În fine, cam același principiu se aplică și la cei care au intrat la medicină cu media șase-n bac sau cu mai mult.

Dacă se vor descurca sau nu în continuare, depinde de ei. La fel cum a depins de un prieten, care abia a intrat cu 7 (cam tot pe-acolo) la Carol Davila. Mi-a povestit cum grilele erau greșite, iar părinții lui, chirurgi, i-au confirmat asta. Acum are note mari, apropo.
Deci cred că mai bine ar fi să nu se mai alarmeze lumea la cancan-uri d-astea și să cearnă întâi informațiile relevante, așa cum ar fi normal. Până la urmă, chiar după cum spune sursa, elevii au fost salvați de mediile de la admitere, care admitere a fost din niște materii mai relevante pentru ei și domeniul în care doresc să profeseze.

Ceea ce pune problema: ar trebui oare bacul să fie relevant pentru o admitere sau ar trebui oare să existe o libertate mai mare de alegere pentru materiile de bac? Voi ce credeți?

Eu poate-s mai idealist să cred că sistemul educațional ar trebui orientat pe abilități, utilitate și explicarea utilității celor predate, dar asta-i deja altă poveste, pe care poate o s-o dezbat cu altă ocazie