Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila a declarat că, așa cum au fost sfătuiți părinții să nu își lase copiii în colectivitate, chiar și la cel mai mic semn de răceală, la fel și cadrelor didactice le este valabilă aceeași recomandare: la apariția simptomelor, trebuie să se prezinte la medic și să-și facă un test de COVID!

„Sigur că și cadrele didactice ar trebui să aibă foarte mare grijă și așa cum sfătuim părinții să nu-și lase copiii în colectivitate, dacă au cea mai mică răceală, și pentru cadrele didactice este aceeași recomandare: la cel mai mic semn de răceală, când apar simptome, să se prezinte la medic și să-și facă un test”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila a sugerat ca profesorii să aibă prioritate la testare, deoarece o testare în masă, periodică, a cadrelor didactice este imposibilă în România.

Profesorul a fost întrebat dacă ar fi utilă o testare periodică a cadrelor didactice, iar reprezentantul României la OMS a spus că „trebuie să fim realiști” în ceea ce privește posibilitatea tehnică de a realiza acest lucru!

„Sigur, sunt unele unități sanitare care reușesc să-și testeze personalul medical periodic. Cadrele didactice ar fi mai greu de testat, pentru că școli avem răspândite absolut peste tot în țară. Sunt, cred, vreo 7.000 de școli în România, ori, din punct de vedere logistic, este un efort extrem de mare ca să poți să faci periodic recoltări, pentru că discuți de sute de mii de persoane care sunt implicate în activitatea didactică. O dată poți s-o faci, de două ori poți să faci, dar să faci periodic acest tip de determinare este puțin mai dificil”, a menționat Alexandru Rafila la digi24.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este de părere că ar fi o idee extrem de bună existența unui „soi de prioritizare a testării” pentru cadrele didactice care au orice fel de simptom ce ar putea să sugereze infecția cu noul coronavirus.